Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 24. 17:37 Vállalat

A Telenor megvásárlásáról tárgyal a magyar kormány a cseh sajtó szerint

A Telenor Magyarország tulajdonosa 2018. július óta a cseh PPF-csoport, vagyis a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner legfőbb érdekeltsége. A cseh sajtó úgy tudja, hogy a PPF két év eltelte után most tovább szeretné adni a magyar és a szintén tulajdonában lévő, Telenor nevet használó egyéb balkáni vállalatait.

A PPF hivatalosan tagadta a szándékot, az E15 nevű cseh lap a Mergermarkethez köthető három forrás alapján azonban mégis határozottan állítja, hogy

a magyar Telenor értékesítéséről a PPF tárgyalásokat kezdett a magyar kormánnyal és a magyar kormányhoz közel álló cégekkel.

Tanácsadókat nem alkalmaznak, az egyeztetéseket házon belül rendezik.

Ennek a forgatókönyvnek most azért is lehet nagyobb esélye, mert Mészáros Lőrinc cégbirodalmát már 2018 elején, a PPF bevásárlásakor is az érdeklődő vevők között emlegették, de a magyarokat állítólag csak akkor érdekelte volna komolyan az üzlet, ha a Telenor Magyarországot külön meg tudják venni.

A norvégok viszont egy tranzakcióval akartak kivonulni a térségből, vagyis a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és a szerb Telenort is egy füst alatt akarták eladni. Petr Kellner már akkor is nagyobb halnak számított a térségben, cégei megközelítőleg 35 milliárd eurós vagyont kezeltek, és regionális szinten is jóval erősebbek voltak, mint bármelyik magyar vállalatcsoport.

Kellner végül 2,8 milliárd euróért vette meg a Telenor cégeket, de ahogy akkor az Index megírta, Mészáros Lőrinc gyakorlatilag azonnal jelezte, hogy átvenné a magyar vállalatot, ha azt Kellner később hajlandó leválasztva eladni.

A „magyarosítás” 2019 októberében el is kezdődött, csak más testet öltött: a Telenor Magyarországba az állami tulajdonú műsorszóró, az Antenna Hungária vásárolta be magát 25 százalékig. Ha tehát van most újabb eladási szándék, akkor a magyar állam már házon belül van, és egészen más pozícióból indulhat az alku.

A cseh sajtó szerint egyébként Kellner azért szabadulna meg most a Telenor cégektől, mert az 5G hálózat kiépítése sokba fog kerülni, és a költségeket csak akkor tudná csökkenteni, ha a kínai Huawei lenne a fő beszállítója, ám ennek elfogadtatását problémásnak tartja. (A Huawei megítélése a fejlett világban technológiai szempontból jó, de gazdaságpolitikai értelemben továbbra is sok helyen ellentmondásos, a kínai pártvezetéshez közel állása miatt, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.)

Az üzlet másik mozgatórugója az lehet, hogy Kellner kiterjedt cégcsoportjának más tagjai nehéz helyzetbe kerültek, és azokat kellene megmenteni a Telenor eladásból befolyó pénzzel.

Cseh elemzők azonban akkor is nehezen tudják elképzelni, hogy Kellner tényleg eladná a Telenor cégeket, ha a puhatolózó tárgyalások elindultak. Egyrészt azért, mert állítólag Kellner komolyan gondolja, hogy hosszabb távon fontos szereplője akar maradni a regionális távközlésnek, másrészt pedig a 2,8 milliárd eurós bevásárlás után a mostani válságban nehéz lehet olyan árat kínálni neki, amellyel úgy érezheti, jó üzletet köt.

A Telenor iránti erős érdeklődés egyébként a NER részéről üzleti szempontból nehezen értelmezhető, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc még nem mondott le a Telenorról, de hatalmasat bukhat veleNéhány éven belül komoly versenyhátrányba kerülhet a Telenor, amely egy kormányközeli befektetőnek csak az állami megrendelések és a bankok révén hozhat pénzt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat eladás mobiltelefon Petr Kellner tárgyalás távközlés Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.