Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. január 4. 12:03 Pénz, Vállalat

A magyar Telenor cseh tulajdonosa pörgetheti fel a globális mobilpiacot

Zsinórban a második olyan év volt 2018, amikor kevesebb okostelefont adtak el, mint egy évvel korábban. A legutóbbi becslések szerint tavaly 1,42 milliárd ilyen készüléket értékesíthettek világszerte, ami közel 3 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Mindez azt jelenti, hogy még gyorsult is hanyatlás mértéke, 2017-ben ugyanis alig láthatóan csökkentek az eladások.

Mindennek fényében különösen érdekes, hogy a legtöbb erre szakosodott elemzőcég kifejezetten optimista, és azzal számolnak, hogy a következő években ismét növekedési pályára állhat a piac. Korábban már írtunk róla, hogy bizonyos technológiai trendek is ebbe az irányba mutatnak, de ennél is fontosabb lehet az a robbanás, amit a feltörekvő országok mobilpiacán várnak a szakértők.

 


A mostani megtorpanást ugyanis az okozza, hogy miközben a fejlett államokban már telített a piac, addig sok feltörekvőben még nem indult meg az okostelefonok rohamos terjedése. Az Egyesült Államokban és a nyugat európai országok többségében például tízből nagyjából nyolc embernek van ilyen készüléke, de nincs komoly lemaradásban ebből a szempontból Kelet-Közép-Európa, így Magyarország sem. Ezzel szemben a közel 1,4 milliárd lakosú Indiában a 30 százalékot sem éri el a penetráció, olyan százmilliós országokban, mint Banglades, Etiópia, Pakisztán vagy éppen Nigéria pedig csak minden hatodik-nyolcadik ember rendelkezik okostelefonnal.

A Counterpoint három fő okot talált, ami miatt nem tudtak még szélesebb körben elterjedni ezek a készülékek a szegényebb államokban:

  • A legfontosabb, hogy a lakosság nagy része egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy mobilt vegyen. Az említett országok között is több olyan van, ahol lakosság ötöde él napi kevesebb mint 2 dollárból, jó néhány afrikai országban azonban ez az aránya az 50 százalékot is meghaladja
  • Ráadásul ezekben az térségekben sokszor drágábbak is a telefonok, mivel az infrastrukturális hiányosságok miatt sokkal nehezebben jut el a készülék a – különösen a nem városi környezetben élő – lakossághoz. A termék több kézen megfordul, többen veszik le a sápot, így a végső felhasználónak végül többet kell fizetnie.
  • Mindezt úgy, hogy sok esetben kevesebbet kap. Az okostelefonok sok szolgáltatása, számos alkalmazás ugyanis csak bizonyos nyelveken elérhető, márpedig ezekben a térségekben sokan csak egy nyelvet értenek.

Az utóbbi időben azonban elterjedtek ezekben az országokban az olyan pénzügyi konstrukciók, amelyek pont az okostelefonvásárlást ösztönzik. A helyi kormányzatok és segélyszervezetek már korábban is nyújtottak támogatást ilyen célra, ezek azonban csak korlátozottan voltak elérhetőek. Mostanában viszont egyre többen férnek hozzá olyan gyorskölcsön típusú termékekhez, amelyek nem csak a vásárlás eddigi legnagyobb gátját, a pénz hiányát oldják meg, de a kereskedelmi lánc hatékonyságát is javítják.

Persze az erősen kérdéses, hogy mennyire jó, ha egy kifejezetten szegény társadalom adósodik el jellemzően magas kamattal dolgozó szolgáltatók felé. Az azonban elég jól látszik, hogy mivel a pénzügyi szolgáltatók széleskörű együttműködéseket kötnek gyártókkal, így az ilyen konstrukciók révén a feltörekvő országokban élők egyszerűbben és szinte biztosan olcsóbban is juthatnak okostelefonhoz, mint korábban*Az ellátási lánc egy jelentős részét kiiktatják, így kevesebben veszik le a sápot a termékről, ráadásul a nagyobb vásárolt mennyiség miatt a szolgáltatók még kedvezményt is kaphatnak a gyártótól..

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

 

A gyorskölcsön-piac egyik legfontosabb szereplője pedig sok érintett országban is az a Home Credit, amely a magyar Telenort tavaly megvásárló cseh Petr Kellner érdekeltségébe tartozik. Ez a társaság volt az első olyan külföldi vállalat, amely ilyen szolgáltatással megjelenhetett a kínai piacon, de Indiában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is kínálnak már pénzügyi termékeket direkt okostelefon-vásárláshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat gyorskölcsön home credit okostelefon Petr Kellner Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.