Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 6. 14:37 Vállalat

Itt a vége: 1,5 milliárdnál több okostelefon nem kell egy évben

Az okostelefonok megjelenése óta 2017 volt az első olyan év, amikor nem tudtak többet eladni belőle a globális piacon, mint egy évvel korábban. Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint tavaly világszerte 1,472 milliárd ilyen készüléket értékesítettek, ami egymillióval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Egészen az ünnepi szezonig úgy nézett ki, hogy ha nem is jelentősen, de éves szinten 2017-ben is nőnek még az eladások, de az utolsó negyedév sokkal rosszabbul sikerült, mint azt előzetesen várták. Az október és december közötti három hónapban 27 millióval kevesebb okostelefon fogyott, mint 2016 hasonló időszakában.

 


Az IDC szakértői szerint a magyarázat, hogy a gyártók új termékeikben nem szállítottak annyi újdonságot, ami miatt a felhasználók hajlandóak lettek volna kifizetni értük a magas árat. Ebből a szempontból valószínűleg az Apple teljesített még a legjobban: bár a tavalyi utolsó negyedévben ők is 1 millióval kevesebb iPhone-t adtak el, mint 2016 végén, a visszaesés sokkal kisebb volt, mint a teljes piacon. Ennek megfelelően részesedésüket is növelni tudták, ebben az időszakban megelőzték a Samsungot is.

2017 egészében ugyanakkor még mindig a dél-koreai gyártó adta el a legtöbb okostelefont, szám szerint 317 milliót, ami hat millióval még meg is haladja az egy évvel korábbi eladási számokat. Éves szinten javított egyébként az Apple is, a kínai gyártókról nem is beszélve: a globális piac harmadik legnagyobb szereplője, a Huawei 8, a negyedik Oppo 12, az ötödik Xiaomi pedig 75 százalékkal több okostelefont adott el, mint 2016-ban.

 

Mindez azt is jelenti, hogy a legnagyobb cégek a kisebb gyártók kárára tudtak terjeszkedni. Az öt vezető vállalat már a piac bő 60 százalékát ellenőrzi szemben a tavalyi 55-tel. Ez jórészt a három említett kínai vállalat bővülésének köszönhető, amelyeket ráadásul már nem is csak a hazai piacuk bővülése hajt. Egy szintén a közelmúltban megjelent elemzés szerint ugyanis tavaly már a világ legnépesebb országában is esett az okostelefon-értékesítés, méghozzá 4 százalékkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Apple huawei idc okostelefon Samsung Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.