Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 31. 10:58 Vállalat

Már nem telefont, hanem minitévét akarunk, és ez menti meg az okostelefon-piacot

Nem kis meglepetést okozott év elején, amikor kiderült, hogy az okostelefonok megjelenése óta 2017 volt az első olyan év, amikor nem tudtak többet eladni belőlük a globális piacon, mint egy évvel korábban. Most úgy tűnik, hogy ha nem is rögtön, de hosszabb távon ismét fordulhat a trend. Igaz, az emberek többsége már nem is telefont, hanem egy kisebb tévét szeretne hordani a zsebében.

A közelmúltban több elemzést is közzétettek arról, hogyan alakultak az okostelefon-eladások az év első felében, és mi várható a jövőben. A múltbeli adatokban sincs teljes konszenzus, igaz, abban nagyjából egyetértenek az elemzőcégek, hogy darabszámban továbbra is szűkül a piac.

A GfK csütörtökön hozta nyilvánosságra az első félévre vonatkozó becsléseit, és eszerint 693,5 millió okostelefont értékesítettek világszerte, valamivel több mint 213 milliárd dollár értékben. Utóbbi 3 százalékkal haladja meg a 2017 első hat hónapjában mértet, mivel azonban az átlagár 4 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy darabban kifejezve – ha csak egy hajszállal is, de – tényleg kevesebb készülék fogyott, mint tavaly.

Az ágazatra specializálódott IDC ennél jóval nagyobb visszaesést becsült. Szerintük az első negyedévben majdnem 3, a másodikban pedig 1,8 százalékkal értékesítettek kevesebb okostelefont világszerte. Az első féléves eladásokat ők csak 676 millióra saccolták.

 

Emiatt egyébként az IDC az év egészében sem vár növekedést, igaz, úgy kalkulálnak, hogy a második félévben már javulhat a helyzet, elsősorban a kínai piac feltámadásának köszönhetően. A világ legnépesebb országában az elmúlt hónapokban szinte leszoktak az emberek az okostelefon-vásárlásról: az első félévben 11 százalékkal zuhantak az eladások. Ehhez képest a július és december közötti időszakra várt 2 százalékos hanyatlás tényleg komoly előrelépésnek tekinthető.

Persze az valójában az ünnepi szezonban dől majd el, hogy milyen évet zár a szektor, hiszen karácsony környékén fogy messze a legtöbb telefon. Tavaly is ennek az időszaknak a gyenge számai vágták haza az ágazat egész évét. Összességében azonban úgy tűnik, hogy az idén sem lesz növekedés, inkább stagnálhat, enyhén szűkülhet a piac.

Jövőre azonban ismét fordul a kocka, és ha nem is lesz jelentős a bővülés mértéke, hosszabb távon is növekedési pályára állhat a szektor. Ez pedig elsősorban a nagyobb kijelzővel felszerelt készülékek iránti igény megugrásának köszönhető. Tavaly az eladott telefonok még kevesebb mint felének volt 5,5 colosnál  nagyobb kijelzője, ez az arány már most 63 százalék, 2022-re pedig közel 85 lesz. Ráadásul igazán nagy potenciál ezen belül is a még nagyobb készülékekben van: az IDC szerint négy év múlva majdnem minden második eladott okostelefon kijelzőjének mérete 6 és 7 col között lesz. Tavaly ezek részesedése nagyjából 3-4 százalék volt. (A grafikonon az évre kattintva válthat az adatok között.)

 

A magyarázat nyilván az, hogy az emberek többsége számára egyre inkább az okostelefonok multimédiás funkciói a fontosak, ezek pedig nagyobb kijelzővel jobban élvezhetőek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat idc kijelző okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.