Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. augusztus 21. 18:47 Világ

Lefagyasztanák az olvadó tundrát, hogy ki tudják szedni alóla az olajat

Nagy valószínűséggel megkapja az engedélyeket és elindulhat az alaszkai Északi Lejtőn (North Slope) a Willow olajkitermelési projekt, aminek keretén belül a tervek szerint 30 éven át bányásznának olajat a földből.

Az Egyesült Államok szövetségi földhivatalának nemrég publikált környezetvédelmi elemzéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a beruházást lebonyolító ConocoPhillips mesterséges eszközökkel kívánja lefagyasztani a területen a globális felmelegedés miatt olvadó tundrát, hogy lehetővé tegyék a bányászatot.

Az Alaszka északi részén található területen megvalósuló projekt különösen kitett a globális felmelegedés hatásainak, ugyanis az olajkitermelés infrastruktúrájához hozzátartozik a jéghidakat, befagyott utakat és talajt is magába foglaló permafroszt, ami jelentősen átalakulhat a 30 év alatt várható jelentős mértékű felmelegedés hatására, amire ezen a területen számítani lehet. A globális felmelegedést az Északi-sark körüli területeken nagyjából átlagosan kétszer akkora felmelegedést okoz, mint Észak-Amerika más területein.

Azt a földhivatal is elismeri, hogy a projekt megvalósulása és az olajkiteremelés hozzájárulhat az Északi-sark körüli területek olvadásához. Ez nem csak általánosan, a légkör melegedése miatt igaz, hanem konkrétan is: a tundra megolvadhat a fúrótornyok körül, valamint a téli időszak rövidülésével logisztikai szempontból fontos jégutak válhatnak járhatatlanná az év jelentős részében.

A szövetségi földhivatal hatáselemzéséből az derül ki, hogy a cég vastag ásott kavicsos utakat építene a jégen, azonban ez is hozzájárulhat a permafroszt rövidüléséhez, mert az útról felvert por is felgyorsítja az olvadást. Ezen kívül a a cég úgynevezett termoszifonokkal hűtené a fúrótornyok és az utak alatti talajt. A kiolvadó permafroszt a felmelegedés globális hatásai közül az egyik legveszélyesebb, ugyanis

a jég alól kiáramló gázok, például a metán láncreakciószerűen melegítik tovább a Föld légkörét.

A kockázatok és a projekt felmelegedést tovább erősítő hatása ellenére a Bloomberg Law cikke szerint a Trump-kormány olajipari deregulációs törekvéseivel összhangban kész megadni az engedélyeket az olajbányászat megkezdéséhez.

Erre utal Derrick Henry, földhivatal szóvivőjének nyilatkozata is, szerinte ugyanis az olajbányászat elengedhetetlen ahhoz, hogy az Egyesült Államok kielégítse az energiakeresletét. Henry szerint a hivatal biztosítani fogja, hogy a ConocoPhillips megfelelő mértékben figyelembe vegye “a klímaváltozás hatásaihoz köthető kihívásokat”. A szövetségi földhivatal 30 napot adott a végleges terv véleményezésére, a lakosság és a releváns szervezetek ennyi ideig küldhetik el észrevételeiket.

A ConocoPhilips Alaska tervei alapján 2050-ig 590 millió hordónyi olajat bányászna ki a területen. Mindez a jelenlegi amerikai olajtermelés elenyésző részét adná, 2019-ben ugyanis az Egyesült Államokban 4,47 milliárd hordónyi olajat bányásztak ki.

Egy a Nature nevű rangos természettudományi folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány szerint a sarkvidéken a század végéig nagyjából 6,5 millió négyzetkilométernyi permafroszt olvadhat el. A ConocoPhillips ugyanakkor optimista.

“A klímaváltozás hatással van a sarkvidékre és a mi projektünkre is, de ezek a hatások fokozatosan jelentkeznek”

– mondta a cég szóvivője, aki szerint folyamatosan követni fogják a fagyott talaj mélységében végbemenő változásokat.

Mások nem látják ennyire pozitívan a jövőt: Merritt Turetsky, a University of Colorado permafroszttal foglalkozó kutatója szerint Alaszkában “hamarosan nem lesz permafroszt, amit monitorozni lehet majd”, és ehhez azt is hozzátette, hogy ez szerinte már az évtized végére be fog következni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alaszka ConocoPhillips klímaváltozás olaj permafroszt tundra Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.