Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Az orosz érdekeknek megfelelő félrevezető híradások nem számítanak újdonságnak, de egy új összefoglaló remekül bemutatja, milyen sokféle módon próbálják befolyásolni a megcélzott országok közvéleményét.

A Fireeye kiberbiztonsági szolgáltató cég kutatói szerint az általuk szellemíró*Így hívják azokat a szerzőket, akik úgy írnak könyvet, szakdolgozatot vagy éppen cikket, hogy az nem az ő nevük alatt jelenik meg. névre keresztelt dezinformációs kampány 2017 óta tart, a célkeresztben pedig az egyaránt NATO-tag, az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító Lengyelország, Litvánia és Lettország áll. Az elkövetők ugyan nem ismertek, de mivel minden esetben az orosz külpolitika érdekeinek megfelelő anyagokat terjesztenek, józan belátás alapján valószínűsíthető az orosz kötődésük.

A cég által bemutatott módszerek közül talán az a legérdekesebb, hogy hackerek feltörik internetes lapok szerkesztőségi rendszereit, és vagy régebbi cikkek tartalmát cserélik ki, vagy teljesen újakat publikálnak, majd közösségi médiafelületeken igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, mielőtt a szerkesztőségben észlelik, hogy mi történt. Tavaly például így került ki egy litván hírportálra egy hamisított cikk arról, hogy az országban szolgáló, NATO-szövetséges német katonák megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt.

Néhány további kitalált történet:

  • egy NATO-páncélos elütött egy litván gyereket,
  • egy NATO-hadgyakorlat nyomán lerohanják és megszállják Fehéroroszországot,
  • Litvánia első koronavírusos betege egy amerikai katonatiszt,
  • az Európában állomásozó amerikai parancsnoka a lengyel és a balti hadseregeket bírálta.

De ahogy a BBC írja, nem csak a média lehet cél. Egy lengyel katonai akadémia honlapján például az intézet parancsnoka nevében jelent meg egy az „amerikai megszállók” elleni harcra buzdító üzenet, nyilván az amerikai katonák jelenléte ellen lázítva. Általánosságban pedig az a cél, hogy a megcélzott országok közvéleményét szembefordítsák a NATO-val.

A fentiek mellett persze a kutatók dokumentáltak olyan jól ismert módszereket is, mint hogy a valóságban nem létező újságírók által jegyzett cikkeket, blogposztokat igyekeznek terjeszteni (oldalak feltörése nélkül), valamint e-maileket küldenek kormányzati hivatalnokok, katonatisztek és újságírók nevében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Világ álhírterjesztés hackerek informatikai biztonság NATO Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 10:43 Világ

A gazdasági zuhanás után 30 millió amerikainak nincs elég élelme

Amióta májusban elkezdték mérni, még sosem szenvedtek annyian hiányt ételben az Egyesült Államokban, mint július közepén.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.