Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Az orosz érdekeknek megfelelő félrevezető híradások nem számítanak újdonságnak, de egy új összefoglaló remekül bemutatja, milyen sokféle módon próbálják befolyásolni a megcélzott országok közvéleményét.

A Fireeye kiberbiztonsági szolgáltató cég kutatói szerint az általuk szellemíró*Így hívják azokat a szerzőket, akik úgy írnak könyvet, szakdolgozatot vagy éppen cikket, hogy az nem az ő nevük alatt jelenik meg. névre keresztelt dezinformációs kampány 2017 óta tart, a célkeresztben pedig az egyaránt NATO-tag, az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító Lengyelország, Litvánia és Lettország áll. Az elkövetők ugyan nem ismertek, de mivel minden esetben az orosz külpolitika érdekeinek megfelelő anyagokat terjesztenek, józan belátás alapján valószínűsíthető az orosz kötődésük.

A cég által bemutatott módszerek közül talán az a legérdekesebb, hogy hackerek feltörik internetes lapok szerkesztőségi rendszereit, és vagy régebbi cikkek tartalmát cserélik ki, vagy teljesen újakat publikálnak, majd közösségi médiafelületeken igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, mielőtt a szerkesztőségben észlelik, hogy mi történt. Tavaly például így került ki egy litván hírportálra egy hamisított cikk arról, hogy az országban szolgáló, NATO-szövetséges német katonák megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt.

Néhány további kitalált történet:

  • egy NATO-páncélos elütött egy litván gyereket,
  • egy NATO-hadgyakorlat nyomán lerohanják és megszállják Fehéroroszországot,
  • Litvánia első koronavírusos betege egy amerikai katonatiszt,
  • az Európában állomásozó amerikai parancsnoka a lengyel és a balti hadseregeket bírálta.

De ahogy a BBC írja, nem csak a média lehet cél. Egy lengyel katonai akadémia honlapján például az intézet parancsnoka nevében jelent meg egy az „amerikai megszállók” elleni harcra buzdító üzenet, nyilván az amerikai katonák jelenléte ellen lázítva. Általánosságban pedig az a cél, hogy a megcélzott országok közvéleményét szembefordítsák a NATO-val.

A fentiek mellett persze a kutatók dokumentáltak olyan jól ismert módszereket is, mint hogy a valóságban nem létező újságírók által jegyzett cikkeket, blogposztokat igyekeznek terjeszteni (oldalak feltörése nélkül), valamint e-maileket küldenek kormányzati hivatalnokok, katonatisztek és újságírók nevében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Világ álhírterjesztés hackerek informatikai biztonság NATO Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.