Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Az orosz érdekeknek megfelelő félrevezető híradások nem számítanak újdonságnak, de egy új összefoglaló remekül bemutatja, milyen sokféle módon próbálják befolyásolni a megcélzott országok közvéleményét.

A Fireeye kiberbiztonsági szolgáltató cég kutatói szerint az általuk szellemíró*Így hívják azokat a szerzőket, akik úgy írnak könyvet, szakdolgozatot vagy éppen cikket, hogy az nem az ő nevük alatt jelenik meg. névre keresztelt dezinformációs kampány 2017 óta tart, a célkeresztben pedig az egyaránt NATO-tag, az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító Lengyelország, Litvánia és Lettország áll. Az elkövetők ugyan nem ismertek, de mivel minden esetben az orosz külpolitika érdekeinek megfelelő anyagokat terjesztenek, józan belátás alapján valószínűsíthető az orosz kötődésük.

A cég által bemutatott módszerek közül talán az a legérdekesebb, hogy hackerek feltörik internetes lapok szerkesztőségi rendszereit, és vagy régebbi cikkek tartalmát cserélik ki, vagy teljesen újakat publikálnak, majd közösségi médiafelületeken igyekeznek minél több emberhez eljuttatni, mielőtt a szerkesztőségben észlelik, hogy mi történt. Tavaly például így került ki egy litván hírportálra egy hamisított cikk arról, hogy az országban szolgáló, NATO-szövetséges német katonák megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt.

Néhány további kitalált történet:

  • egy NATO-páncélos elütött egy litván gyereket,
  • egy NATO-hadgyakorlat nyomán lerohanják és megszállják Fehéroroszországot,
  • Litvánia első koronavírusos betege egy amerikai katonatiszt,
  • az Európában állomásozó amerikai parancsnoka a lengyel és a balti hadseregeket bírálta.

De ahogy a BBC írja, nem csak a média lehet cél. Egy lengyel katonai akadémia honlapján például az intézet parancsnoka nevében jelent meg egy az „amerikai megszállók” elleni harcra buzdító üzenet, nyilván az amerikai katonák jelenléte ellen lázítva. Általánosságban pedig az a cél, hogy a megcélzott országok közvéleményét szembefordítsák a NATO-val.

A fentiek mellett persze a kutatók dokumentáltak olyan jól ismert módszereket is, mint hogy a valóságban nem létező újságírók által jegyzett cikkeket, blogposztokat igyekeznek terjeszteni (oldalak feltörése nélkül), valamint e-maileket küldenek kormányzati hivatalnokok, katonatisztek és újságírók nevében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Világ álhírterjesztés hackerek informatikai biztonság NATO Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.