Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 11. 10:40 Adat, Világ

Lisszabon is próbálkozik az Airbnb visszaszorításával, de egész máshogyan, mint Magyarország

Az egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan, de szinte biztos, hogy Magyarországon hamarosan jelentősen átalakul a rövid távú lakáskiadás szabályozása. A keddi sajtóértesülések alapján éves szinten 120 vendégéjszakára korlátoznák egy lakás esetén az évente rövid távon kiadható napok számát. Szerdán viszont az is felmerült, hogy a kormány az önkormányzatokra hagyná a területükön működő szállások szabályozását, amiben a status quo fennmaradása, de szélsőséges esetben a teljes tiltás is benne van.

A magyarországi aktualitások miatt különösen érdekes a portugál főváros terve a járvány miatt egyébként is bajban lévő szektor átalakítására vonatkozóan, főleg azért is, mert az Airbnb-s szállások többsége a fővárosban van, Budapest városarculatáért (BVA) és turizmusáért (BFTK) felelős cégek vezetője, Faix Csaba pedig a G7-nek azt mondta, az Airbnb nagyon beszűkítette a lakhatási lehetőségeket Budapesten, és a főváros a lakók érdekeit a turisták érdekei elé helyezi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadástA kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Az Airbnb-s kiadások adatait gyűjtő Airdna szerint a legnagyobb európai városokban éves alapon 70-80 százalékkal esett vissza a platformon hirdetett szállások forgalma. Ugyanakkor a meghirdetett ingatlanok száma csak pár százalékkal esett vissza, ami arra utal, hogy sok tulaj még kivár. Lisszabonban még tavasszal indítottak egy programot, amivel arra akarják ösztönözi a járvány miatt amúgy is vendégek nélkül maradt szállások kiadóit, hogy válasszák inkább a hosszú távú lakáskiadást.

Ez a folyamat egyébként számos európai nagyvárosban már magától is elindult. A Renda Segura, tehát “biztos jövedelem” névre hallgató program lényege, hogy a lakástulajdonosok nem a bérlőknek, hanem a városnak adják ki a lakásukat. A lakáskiadó innentől kezdve a város lesz, ami magára vállalja a kiadással járó feladatokat, cserébe a tulajok a rövidtávú kiadásnál alacsonyabb bevétellel kell hogy beérjék.

A program lényege ugyanis az, hogy ilyen módon segítenének az alacsonyabb keresetű fiatal egyedülállók és családok lakhatási problémáinak megoldásában. A programban a bérleti díjak egy szobára esően 450 euróban (kb. 160 ezer forint), egy nagy ház esetében pedig 1000 euróban (kb. 355 ezer forint) vannak maximálva. A kisebb profitért cserébe a tulajok kockázatmentes fix jövedelmet kapnak, ami ráadásul adómentes.

A program sikerességét egyelőre korai lenne megítélni, hiszen még a korai fázisban jár, de a város hétfői bejelentése alapján eddig 177 lakástulajdonos jelentkezett a felhívásra május közepe és június vége között. Ez egy elenyésző szám, tekintve hogy a városban hivatalosan nagyjából 25 ezer lakást adnak ki rövid távon. A hírről beszámoló Bloomberg City Lab cikke szerint ugyanakkor, ha a következő – szeptembertől induló – pályázati kör népszerűbb lesz, annak már a hosszú távú bérleti árakban is érezhető hatása lehet a városban, aminek belső kerületeiben csak 2017 első kilenc hónapjában 1500 kilakoltatás volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Adat Világ airbnb lisszabon rövid távú lakáskiadás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 15:59 Adat, Világ

Európát nem mentik meg az oroszoktól, de rengeteget keresnek a gázon a norvégok

Bár sokkal több földgázt nem tudnak Európának adni, a norvég állam az idén így is 38 ezer milliárd forintnak megfelelő bevételt vár az olaj és gázszektortól.

Debreczeni Anna
2022. augusztus 16. 16:18 Adat, Támogatói tartalom

Őrült verseny folyik az elsősökért a hipermarketek között

Akár tízezer forint alatt is megúszhatjuk az iskolakezdő csomag nagy részét összehasonlításunk szerint, az ilyenkor keresett sztenderd termékek pár tíz- esetleg százforintos különbséggel kaphatók, és nagyjából minden második iskolai papír-írószer már most akciós.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 15. 17:15 Adat

Egész másként értékelik a gazdasági helyzetet a cégek és a háztartások

A lakosságot és a vállalatokat jellemző konjunktúramutatók alakulása a 2006-os megszorítások időszakára emlékeztet.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Veszélyben vannak az ország gátjai, öntözéssel kell óvni őket a kiszáradástól.

Pletser Tamás
2022. augusztus 18. 04:34 Közélet

Tovább kell-e emelni a már megemelt rezsiárakat?

Az emelkedő energiapiaci árak a forint gyengülésével kombinálva már erős nyomás alá helyezik a kormányt.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 17. 11:48 Élet

Jól is járhat a munkaadó, ha az alkalmazott csak a minimumot hajlandó teljesíteni

Egyre nagyobb figyelmet kap a sajtóban a quiet quitting kifejezés, egy tanulmány szerint viszont még jól is kijöhet abból egy vállalkozás, ha a munkavállalók nem törik halálra magukat.