Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 11. 10:40 Adat, Világ

Lisszabon is próbálkozik az Airbnb visszaszorításával, de egész máshogyan, mint Magyarország

Az egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan, de szinte biztos, hogy Magyarországon hamarosan jelentősen átalakul a rövid távú lakáskiadás szabályozása. A keddi sajtóértesülések alapján éves szinten 120 vendégéjszakára korlátoznák egy lakás esetén az évente rövid távon kiadható napok számát. Szerdán viszont az is felmerült, hogy a kormány az önkormányzatokra hagyná a területükön működő szállások szabályozását, amiben a status quo fennmaradása, de szélsőséges esetben a teljes tiltás is benne van.

A magyarországi aktualitások miatt különösen érdekes a portugál főváros terve a járvány miatt egyébként is bajban lévő szektor átalakítására vonatkozóan, főleg azért is, mert az Airbnb-s szállások többsége a fővárosban van, Budapest városarculatáért (BVA) és turizmusáért (BFTK) felelős cégek vezetője, Faix Csaba pedig a G7-nek azt mondta, az Airbnb nagyon beszűkítette a lakhatási lehetőségeket Budapesten, és a főváros a lakók érdekeit a turisták érdekei elé helyezi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadástA kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Az Airbnb-s kiadások adatait gyűjtő Airdna szerint a legnagyobb európai városokban éves alapon 70-80 százalékkal esett vissza a platformon hirdetett szállások forgalma. Ugyanakkor a meghirdetett ingatlanok száma csak pár százalékkal esett vissza, ami arra utal, hogy sok tulaj még kivár. Lisszabonban még tavasszal indítottak egy programot, amivel arra akarják ösztönözi a járvány miatt amúgy is vendégek nélkül maradt szállások kiadóit, hogy válasszák inkább a hosszú távú lakáskiadást.

Ez a folyamat egyébként számos európai nagyvárosban már magától is elindult. A Renda Segura, tehát “biztos jövedelem” névre hallgató program lényege, hogy a lakástulajdonosok nem a bérlőknek, hanem a városnak adják ki a lakásukat. A lakáskiadó innentől kezdve a város lesz, ami magára vállalja a kiadással járó feladatokat, cserébe a tulajok a rövidtávú kiadásnál alacsonyabb bevétellel kell hogy beérjék.

A program lényege ugyanis az, hogy ilyen módon segítenének az alacsonyabb keresetű fiatal egyedülállók és családok lakhatási problémáinak megoldásában. A programban a bérleti díjak egy szobára esően 450 euróban (kb. 160 ezer forint), egy nagy ház esetében pedig 1000 euróban (kb. 355 ezer forint) vannak maximálva. A kisebb profitért cserébe a tulajok kockázatmentes fix jövedelmet kapnak, ami ráadásul adómentes.

A program sikerességét egyelőre korai lenne megítélni, hiszen még a korai fázisban jár, de a város hétfői bejelentése alapján eddig 177 lakástulajdonos jelentkezett a felhívásra május közepe és június vége között. Ez egy elenyésző szám, tekintve hogy a városban hivatalosan nagyjából 25 ezer lakást adnak ki rövid távon. A hírről beszámoló Bloomberg City Lab cikke szerint ugyanakkor, ha a következő – szeptembertől induló – pályázati kör népszerűbb lesz, annak már a hosszú távú bérleti árakban is érezhető hatása lehet a városban, aminek belső kerületeiben csak 2017 első kilenc hónapjában 1500 kilakoltatás volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Adat Világ airbnb lisszabon rövid távú lakáskiadás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 25. 04:34 Adat, Pénz

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Tíz évig drágultak Magyarországon az ingatlanok, de egyre több adat utal arra, hogy a tavalyi második félévben csökkenni kezdtek az országos átlagárak.

Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

Névértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.