Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 11. 10:40 Adat, Világ

Lisszabon is próbálkozik az Airbnb visszaszorításával, de egész máshogyan, mint Magyarország

Az egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan, de szinte biztos, hogy Magyarországon hamarosan jelentősen átalakul a rövid távú lakáskiadás szabályozása. A keddi sajtóértesülések alapján éves szinten 120 vendégéjszakára korlátoznák egy lakás esetén az évente rövid távon kiadható napok számát. Szerdán viszont az is felmerült, hogy a kormány az önkormányzatokra hagyná a területükön működő szállások szabályozását, amiben a status quo fennmaradása, de szélsőséges esetben a teljes tiltás is benne van.

A magyarországi aktualitások miatt különösen érdekes a portugál főváros terve a járvány miatt egyébként is bajban lévő szektor átalakítására vonatkozóan, főleg azért is, mert az Airbnb-s szállások többsége a fővárosban van, Budapest városarculatáért (BVA) és turizmusáért (BFTK) felelős cégek vezetője, Faix Csaba pedig a G7-nek azt mondta, az Airbnb nagyon beszűkítette a lakhatási lehetőségeket Budapesten, és a főváros a lakók érdekeit a turisták érdekei elé helyezi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadástA kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Az Airbnb-s kiadások adatait gyűjtő Airdna szerint a legnagyobb európai városokban éves alapon 70-80 százalékkal esett vissza a platformon hirdetett szállások forgalma. Ugyanakkor a meghirdetett ingatlanok száma csak pár százalékkal esett vissza, ami arra utal, hogy sok tulaj még kivár. Lisszabonban még tavasszal indítottak egy programot, amivel arra akarják ösztönözi a járvány miatt amúgy is vendégek nélkül maradt szállások kiadóit, hogy válasszák inkább a hosszú távú lakáskiadást.

Ez a folyamat egyébként számos európai nagyvárosban már magától is elindult. A Renda Segura, tehát “biztos jövedelem” névre hallgató program lényege, hogy a lakástulajdonosok nem a bérlőknek, hanem a városnak adják ki a lakásukat. A lakáskiadó innentől kezdve a város lesz, ami magára vállalja a kiadással járó feladatokat, cserébe a tulajok a rövidtávú kiadásnál alacsonyabb bevétellel kell hogy beérjék.

A program lényege ugyanis az, hogy ilyen módon segítenének az alacsonyabb keresetű fiatal egyedülállók és családok lakhatási problémáinak megoldásában. A programban a bérleti díjak egy szobára esően 450 euróban (kb. 160 ezer forint), egy nagy ház esetében pedig 1000 euróban (kb. 355 ezer forint) vannak maximálva. A kisebb profitért cserébe a tulajok kockázatmentes fix jövedelmet kapnak, ami ráadásul adómentes.

A program sikerességét egyelőre korai lenne megítélni, hiszen még a korai fázisban jár, de a város hétfői bejelentése alapján eddig 177 lakástulajdonos jelentkezett a felhívásra május közepe és június vége között. Ez egy elenyésző szám, tekintve hogy a városban hivatalosan nagyjából 25 ezer lakást adnak ki rövid távon. A hírről beszámoló Bloomberg City Lab cikke szerint ugyanakkor, ha a következő – szeptembertől induló – pályázati kör népszerűbb lesz, annak már a hosszú távú bérleti árakban is érezhető hatása lehet a városban, aminek belső kerületeiben csak 2017 első kilenc hónapjában 1500 kilakoltatás volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

Adat Világ airbnb lisszabon rövid távú lakáskiadás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Jandó Zoltán
2020. október 20. 12:27 Adat

A román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyar

Először fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Avatar Avatar
2020. október 19. 16:52 Adat, Vállalat

Együtt váltottunk rendszert a csehekkel, de hol tartanak most a magánvállalataink?

A csehek egy lépéssel előrébb járnak, a magyar cégeknek aktívan kell gondolkodniuk arról, hogyan fogják a működésüket a jövőben is fenntartani.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.