Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Fertőző betegségek egészen különös felhozatalával találkozhatott ma bárki, ha átnézett néhány híroldalt. Floridában agyevő amőba fertőzése miatt adtak ki figyelmeztetést, Mongóliában és Kínában bubópestises eseteket erősítettek meg, az Egyesült Államokban pedig gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy az utóbbi időben már a koronavírus egy újabb, még fertőzőbb változata okozza a fertőzések nagy részét.

Szerencsére az első kettő miatt idehaza egyáltalán nem kell aggódnunk, és nagy eséllyel csak a betegségek iránti fokozott érdeklődés áll a szenzációs címek mögött. Az agyevő amőba emberről emberre nem terjed, az Egyesült Államokban is csak elszigetelt haláleseteket szokott okozni, Magyarországon pedig még soha nem bukkant fel.

A bubópestist valószínűleg nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, amikor a középkorban több hullámban sok tízmillió emberrel végzett – de százmilliós nagyságrendű becslés is van –, és az újkorban is még többször visszatért. Ma már szerencsére kifejezetten ritkának számít, Mongóliában szinte mindig vadhús – most éppen mormota – fogyasztása miatt kapják el emberek. Kezelés nélkül ma is halálos, de a baktériumai antibiotikumokkal elpusztíthatók. Elhanyagolható annak esélye, hogy manapság nemzetközi járványt okozzon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa tanulunk is valamit a járványok történelméből, gyorsan elfelejtjükA firenzei elit a 17. században bizonyos szempontból jóval humánusabb volt a 2020-as magyarnál. Kísértetiesen sok az áthallás a múlt nagy járványaival.

 

Míg a bubópestist jól ismeri a tudomány, az új koronavírus, a SARS-CoV-2 részben azért okozhatott világjárványt, mert a semmiből bukkant elő, ebben az emberek között terjedni képes formában valószínűleg nem létezett. Így aztán nincs más választása a tudománynak, mint élesben megfigyelni a működését és változásait.

Az utóbbiakkal kapcsolatban egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy egy ideje a fertőzések jelentős részét egy kissé módosult változat okozza. Annyira kissé, hogy a vírus névadó tüskéjének genetikai kódjában mindössze egyetlen aminosav az eltérés a nagyjából 1300-ból. Bár ezzel kapcsolatban még nincs teljes tudományos egyetértés, de úgy tűnik, hogy a vírus ezáltal hatékonyabban képes a sejtekhez kapcsolódni, és kiadni az utasításokat saját maga sokszorosítására.

A Cell című tudományos szaklapban megjelent eredmények szerint az új változattal megfertőzött emberek nem mutatnak súlyosabb tüneteket, de több vírus van a szervezetükben. Így légzés vagy beszéd közben, esetleg tüsszentéssel a külvilágba is nagyobb mennyiségben kerülhetnek ki, újabb embereket megfertőzve. Ez pedig megmagyarázhatja, miként vált ez a vírusváltozat dominánssá olyan helyeken is, ahol már a korábbi is sokakat megfertőzött.

A Cellben megjelent publikáció – a koronavírusos tudományos cikkek többségével ellentétben – átesett a máskor kötelező, de most az egészségügyi válsághelyzet miatt általában elhalasztott értékelésen (peer review). Azt persze így sem lehet mondani, hogy az amerikai esetszámok ismételt megugrását az okozta volna, hogy a koronavírus „fittebb” lett – valószínűleg a korlátozások feloldása ebben jóval nagyobb szerepet játszott.

Mivel idehaza hetek óta folyamatosnak tűnik a járvány visszaszorulása, ennek túl nagy jelentősége per pillanat nincs. Mivel azonban a környező országokban ismét nő a fertőzöttek száma, az biztosan nem árt, ha például az üzletekben és a tömegközlekedési eszközön fennmarad még egy ideig a kötelező maszkviselés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak 12 molekula megfelelő sorrendben, és kész a világjárványTalán sosem volt ennyire látványos, hogy mennyire sokat tudunk a vírusokról, de adott esetben mennyire tehetetlenek vagyunk velük szemben.

Világ járvány koronavírus maszkviselés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.