Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Fertőző betegségek egészen különös felhozatalával találkozhatott ma bárki, ha átnézett néhány híroldalt. Floridában agyevő amőba fertőzése miatt adtak ki figyelmeztetést, Mongóliában és Kínában bubópestises eseteket erősítettek meg, az Egyesült Államokban pedig gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy az utóbbi időben már a koronavírus egy újabb, még fertőzőbb változata okozza a fertőzések nagy részét.

Szerencsére az első kettő miatt idehaza egyáltalán nem kell aggódnunk, és nagy eséllyel csak a betegségek iránti fokozott érdeklődés áll a szenzációs címek mögött. Az agyevő amőba emberről emberre nem terjed, az Egyesült Államokban is csak elszigetelt haláleseteket szokott okozni, Magyarországon pedig még soha nem bukkant fel.

A bubópestist valószínűleg nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, amikor a középkorban több hullámban sok tízmillió emberrel végzett – de százmilliós nagyságrendű becslés is van –, és az újkorban is még többször visszatért. Ma már szerencsére kifejezetten ritkának számít, Mongóliában szinte mindig vadhús – most éppen mormota – fogyasztása miatt kapják el emberek. Kezelés nélkül ma is halálos, de a baktériumai antibiotikumokkal elpusztíthatók. Elhanyagolható annak esélye, hogy manapság nemzetközi járványt okozzon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa tanulunk is valamit a járványok történelméből, gyorsan elfelejtjükA firenzei elit a 17. században bizonyos szempontból jóval humánusabb volt a 2020-as magyarnál. Kísértetiesen sok az áthallás a múlt nagy járványaival.

 

Míg a bubópestist jól ismeri a tudomány, az új koronavírus, a SARS-CoV-2 részben azért okozhatott világjárványt, mert a semmiből bukkant elő, ebben az emberek között terjedni képes formában valószínűleg nem létezett. Így aztán nincs más választása a tudománynak, mint élesben megfigyelni a működését és változásait.

Az utóbbiakkal kapcsolatban egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy egy ideje a fertőzések jelentős részét egy kissé módosult változat okozza. Annyira kissé, hogy a vírus névadó tüskéjének genetikai kódjában mindössze egyetlen aminosav az eltérés a nagyjából 1300-ból. Bár ezzel kapcsolatban még nincs teljes tudományos egyetértés, de úgy tűnik, hogy a vírus ezáltal hatékonyabban képes a sejtekhez kapcsolódni, és kiadni az utasításokat saját maga sokszorosítására.

A Cell című tudományos szaklapban megjelent eredmények szerint az új változattal megfertőzött emberek nem mutatnak súlyosabb tüneteket, de több vírus van a szervezetükben. Így légzés vagy beszéd közben, esetleg tüsszentéssel a külvilágba is nagyobb mennyiségben kerülhetnek ki, újabb embereket megfertőzve. Ez pedig megmagyarázhatja, miként vált ez a vírusváltozat dominánssá olyan helyeken is, ahol már a korábbi is sokakat megfertőzött.

A Cellben megjelent publikáció – a koronavírusos tudományos cikkek többségével ellentétben – átesett a máskor kötelező, de most az egészségügyi válsághelyzet miatt általában elhalasztott értékelésen (peer review). Azt persze így sem lehet mondani, hogy az amerikai esetszámok ismételt megugrását az okozta volna, hogy a koronavírus „fittebb” lett – valószínűleg a korlátozások feloldása ebben jóval nagyobb szerepet játszott.

Mivel idehaza hetek óta folyamatosnak tűnik a járvány visszaszorulása, ennek túl nagy jelentősége per pillanat nincs. Mivel azonban a környező országokban ismét nő a fertőzöttek száma, az biztosan nem árt, ha például az üzletekben és a tömegközlekedési eszközön fennmarad még egy ideig a kötelező maszkviselés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak 12 molekula megfelelő sorrendben, és kész a világjárványTalán sosem volt ennyire látványos, hogy mennyire sokat tudunk a vírusokról, de adott esetben mennyire tehetetlenek vagyunk velük szemben.

Világ járvány koronavírus maszkviselés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.