Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 1. 12:47 Élet, Világ

Melyik országnak van a világon a legjobb egészségügyi rendszere?

Ezekiel Emanuel onkológus, a Pennsylvaniai Egyetem egyik intézetének vezető szaktekintélye, Barack Obama amerikai elnök egykori tanácsadója írt egy könyvet, amelynek a címe megegyezik ennek a cikknek a címével (Which country has the World’s best health care?), és ennek kapcsán a Vox magazin hosszasan elbeszélgetett vele egy podcastban.

Ezra Klein műsorvezető az első kérdéssel rögtön le is akarta lőni a poént, arra akart választ kapni, hogy melyik ország lett az alapos felmérés nyertese. Emanuel természetesen kitérő választ adott, de csak azért, mert egyértelműt nem tud.

Ahogy mondta, ha valakinek például nagyon fontos szempont a szabad orvosválasztás minden szinten, akkor számára Németország, Svájc és Franciaország lehet a legjobb rendszer. Mások azt tartják jónak, ahol a legkevesebb hozzájárulással lehet a legjobb ellátást kapni, ebben az esetben Nagy-Britannia és Kanada vagy Ausztrália közegészségügyi (nem magán-egészségügyi) része emelkedik ki.

Akinek fontos, hogy olcsón jusson gyógyszerhez, annak Emanuel szerint Norvégia, Tajvan vagy Ausztrália a legjobb hely, aki pedig nem szeretne várólistákon rostokolni, annak Svájcot és Németországot emeli ki.

Ha viszont azt kérdezik Emanueltől, hogy melyik országot tartja személyesen a leginkább követendőnek, akkor a szakember megoldása Hollandia. Azt mondja, szerinte Hollandiában van a legjobb egyensúlyban a magán- és az állami biztosítások rendszere. A háziorvosokat külön kiemeli, szerinte ők tényleg jól látják el a belépő szintű feladatokat és nagyon innovatívak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunkVisszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Arra a kérdésre, hogy szegényként hol lehet a legjobb ellátást kapni, Emanuel azt mondja, szerinte Nagy-Britannia, Norvégia és talán Ausztrália kiváló, mert ezekben az országokban az alacsony jövedelműek nagy támogatást kapnak. Svájc ebből a szempontból már nem annyira gáláns hely.

A várható élettartam és a hasonló jóléti mutatók javításához Emanuel szerint az egészségügyi rendszer állapota 10-20 százalékban, legjobb esetben 30 százalékban számít. A többi tényező, mint például az oktatás, a munkavállalás, a táplálkozás, a mozgás, a dohányzás elhagyása vagy a közlekedés biztonsága összességében sokkal jobban számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvek óta nem boncoltak ilyen keveset a magyar kórházakban, mint mostMárciusban korábban nem látott szintre esett a kórházakban a betegellátás. A szemészeti, az ortopédiai és a sebészeti ellátás csökkent leginkább, a rákos betegeket viszont kezelték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Barack Obama egészségbiztosítás egészségügy Ezekiel Emanuel jólét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.