Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 27. 11:59 Élet, Világ

Átmenetileg még Skandinávia is kiközösítette a svédeket

Nem sokat ér most egy svéd személyi igazolvány vagy útlevél. Cikkünk írásakor a tízmillió svéd állampolgár az Európai Unión belül csak négy országba, Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Horvátországba utazhat be korlátozások nélkül. A mediterrán térségnek égető szüksége van a svéd nyaralók költésére, valószínűleg ezért engedik be őket. Egy görögországi nyaralást azonban már csak negatív koronavírus teszt és egyhetes karantén mellett lehet tervezni, Ciprusra pedig még így sem teheti be a lábát egy svéd.

A legfurcsább azonban mégsem ez a korlátozás. A svéd lélek számára ugyanis sokkal fájóbb, hogy minden skandináv országból ki vannak tiltva, miközben rajtuk kívül bárki bárhova utazhat Izlandtól Finnországig, sőt a közeli Baltikumig, mindenféle korlátozás nélkül.

Az észak-európai országok közös határai 1954 óta, azaz már 66 éve teljesen nyitva vannak egymás előtt, útlevél ellenőrzésre ott már tényleg csak a nyugdíjasok emlékezhetnek. Az északi egység egyik fontos pillére a szabad mozgás, és egészen mostanáig nagyon nehéz lett volna bármit elképzelni, ami ezt megingathatja.

A koronavírus-járvány, illetve az arra adott eltérő svéd válasz azonban pont ehhez vezetett. A WHO adatai szerint a járványügyi korlátozásokat egész végig csak tanácsok szintjén kezelő, az iskolákat be nem záró Svédországban eddig 5122-en haltak meg, ebből 231-en az elmúlt 7 napban. Az összes többi állam a magyarhoz hasonló szigorú intézkedéseket alkalmazott. Norvégiában a halálos áldozatok száma eddig 248 (az utóbbi 7 napban 6), Dániában a két mutató 602/4, Finnországban pedig 327/1 volt.

Az 1 millió lakosra számított halálozás Svédországban eddig 510 fő, miközben Norvégiában csak 46, Dániában 104, Finnországban pedig 59. (Összehasonlításul: a magyar mutató 1 millió lakosra 59, azaz megegyezik a finn értékkel.) Ez nagyságrendi különbség.

A svédek egészen mostanáig kitartottak amellett, hogy hosszú távon a számok nagyjából ki fognak egyenlítődni, ma már azonban kevesebben gondolják ezt reálisnak. Anders Tegnell, a svéd járványügyi hatóság híressé vált vezetője mindig elismerte, hogy az idősotthonokban nem sikerült kordában tartani a járványt, ez nagy hiba volt, és az ottani sok áldozat nagyon lerontja a mutatókat, általánosságban azonban kiállt az enyhe védekezési stratégia mellett. Legutóbb azzal érvelt, hogy biztosan lesz világszerte második hullám, és mivel a svéd lakosság jelentős része már átesett a fertőzésen, arra jobban fel lesznek készülve, mint a szomszédos országok.

Más szakértők azonban eleve megkérdőjelezik az adatok alapján, hogy a svéd lakosság nagyfokú immunitást szerzett volna a koronavírussal szemben, és azt is mondják, hogy a számok most már annyira eltérnek, hogy még egy drámai második hullámban is rengeteg embernek kellene meghalnia a többi skandináv országban ahhoz, hogy a svéd arányt utolérjék.

A svédek egyébként hagyományosan szabálykövetők és bíznak a szakembereikben, a Dagens Nyheter lap azonban most már a Tegnell irányában meglévő bizalom esését mutatta ki az Ipsos-szal közösen végzett saját felmérésben. Míg áprilisban a svédek 56 százaléka gondolta megfelelőnek a hivatalok járványkezelését, júniusban ez 45 százalékra apadt, Tegnell támogatottsága pedig 69 százalékról 60 százalékra csökkent.

Érdekes módon Tegnellt még így is jobban kedvelik, mint a kormányt, amely egyébként északi szokás szerint szintén a szakembereknek enged nagy teret a kezelésben, és a szokásosnál kevésbé politizálja át a témát. Stefan Löfven miniszterelnök járvánnyal kapcsolatos támogatottsága azonban mégis 50 százalékról 38-ra olvadt.

A svédek egyébként úgy látják, hogy ez a nyár számukra elúszott. Egy friss felmérés szerint ugyanis a lakosság 25 százaléka most már semmilyen nyaralást nem tervez, 35-40 százalékuk pedig elmegy ugyan nyaralni, de nem lépi át az országhatárt. A megkérdezetteknek csak egyhuszada mondta, hogy külföldre menne nyaralni. Ezek meglehetősen alacsony mutatók a járvány nélküli átlagos évekhez képest.

A svéd közéletet meglehetősen bosszantja, hogy a skandináv rokonok előtt zárva maradtak a határok, és ez már a politikai szintjét is elérte. A helyzet azért különösen ironikus, mert gyakran még Skandinávián belül is Svédország a bezzeggyerek, és most pont őket korlátozzák a többiek.

Mikael Damberg belügyminiszter “csalódottságának adott hangot” a beutazási tilalmak miatt, és remélte, hogy diszkriminatív intézkedések nem lesznek az országok között. Ez a szóhasználat a régióban már kissé erősnek számít.

Diplomáciai szinten persze mindegyik fél hangsúlyozza, hogy a jószomszédi kapcsolatok nincsenek veszélyben, csakhogy már az önmagában szokatlan, hogy ezt hangsúlyozni kell. Ha pedig a svéd járványügyi számokra nézünk, akkor egyelőre az is csak diplomáciai udvariasságnak tűnik, hogy a szomszédok megígérték, amint lehet, megnyitják a határaikat a svédek előtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ járvány koronavírus skandinávia Svédország utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.