Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 5. 14:35 Világ

Az Egyesült Királyság 2035-től betiltja a benzines és dízeles autók értékesítését

Az Egyesült Királyság a tervezettnél öt évvel korábban, 2035-től tiltja be az új benzin- és dízelmotoros autók értékesítését a kormány keddi bejelentése alapján. A tiltás a hibrid autókra is vonatkozik majd. A bejelentés éghajlati szempontból elismerésre méltó, közben viszont a legrosszabbkor jön a Brexit és a globális autóipari kereslet visszaesése miatt már amúgy is szenvedő brit autóiparnak, az iparági szervezetek értetlenül állnak a döntés előtt.

A kormány közleménye szerint a határidő előrehozása segíteni fog abban, hogy az Egyesült Királyság nettó kibocsátása 2050-ig nettó nullára csökkenjen. Boris Johnson miniszerelnök Londonban az ENSZ év végi klímakonferenciáját felvezető sajtóeseményen arról beszélt, hogy 2020 fordulópont lehet a klímaváltozás elleni harcban, és hogy az Egyesült Királyság ebben kiemelt szerepet vállalna.

A brit autógyártók azonnal nemtetszésüknek adtak hangot a határidő előrehozására reagálva a Guardian cikke alapján. Mike Hawes, a brit autógyártók és autókereskedők iparági szervezetének vezetője szerint a jelenleg is drága technológia iránti kereslet csak az eladások töredékét teszi ki, ezért az átállás ilyen szintű felgyorsítását nem lehet önmagában a gyártóktól várni.

Az autógyártók aggódnak, hogy megmarad-e az elektromos autók vásárlására vonatkozó állami támogatás, lesz-e megfelelő töltési infrastruktúra az országban, és azt is felvetették, hogy az átállás munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Károsnak látják a hibrid meghajtás tiltását is, mivel ez a technológia szerintük elősegíti a klímacélok teljesítését. Hawes felszólította a kormányt, hogy dolgozzanak ki egy átfogó tervet, amivel segítenek az iparágnak a cél elérésében.

A globális autóipari szereplők dollármilliárdokat fektetnek elektromos autók fejlesztésébe, ezért az iparági szereplők aggódnak, hogy brexit miatt bizonytalan ellátási láncok miatt egyébként is hátrányban lévő brit autóipar milyen mértékben tud majd helytállni a globális versenyben. Az iparági szervezet adatai szerint az Egyesült Királyságban az autógyártás 14 százalékkal esett vissza tavaly, így már sorozatban harmadik éve csökken a gyártás az országban.

Rebecca Newsom, a Greenpeace UK munkatársa a CNN cikke szerint üdvözölte a kormány döntését, és elmondta, hogy a klímacélok teljesítéséhez álláspontjuk szerint még korábbra, egész konkrétan 2030-ra kéne előrehozni a tiltás határidejét.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt évben eladott elektromos autók száma 144 százalékkal nőtt, de az összes eladáson belül még így is csak 2 százalékot tettek ki az elektromos modellek. A hibridek aránya 8 százalék volt az összes eladáson belül.

A 2035-ös határidővel az Egyesült Királyság a fosszilis üzemanyagmeghajtású autók kivonásában leginkább nagyratörő országok közé tartozik. Norvégia ennél is gyorsabban lépne, ott 2025-ig vonnák ki a forgalomból a fosszilis energiahordozókkal hajtott autókat.

A brit parlament tudományos és technológiai bizottságának augusztusi jelentése szerint nem lesz elég, ha minden autótulajdonos elektromosra cseréli a benzines vagy dízeles kocsiját, a klímacélok eléréséhez arra van szükség, hogy kevesebb autó legyen az utakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz autók számának csökkentése nélkül nehéz lesz elérni a klímavédelmi célokatNem elég, ha mindenki elektromosra cseréli a benzines vagy dízelautóját. A tömegközlekedés, valamint a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésére van szükség a brit parlament bizottsága szerint.

Világ autó Egyesült Királyság klímaváltozás közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. február 17. 15:33 Világ

A tőzsde csak ásít az amerikai elnökválasztás láttán

Pedig talán lenne izgulnivalójuk.

Váczi István
2020. február 14. 14:22 Világ

Tovább késik az amerikai rakétavédelmi bázis Lengyelországban

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

Hajdu Miklós
2020. február 13. 18:01 Világ

Lassan hiánycikk lesz cukor, ezért még többet vásárol belőle a legnagyobb fogyasztó

Háromévnyi csökkenés után fordulatot vett a cukor ára.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.