Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 11. 13:47 Világ

A cseheknél is drágul az áram, mert a németek lekapcsolják az atomerőműveiket

A Novinky.cz azt írja, hogy Németország energiaellátásnak átalakulása, vagyis az atomerőművek fokozatos, de végleges bezárása, és a megújuló forrásokra való átállás meg fogja emelni a cseh háztartások rezsiköltségét is. A lapnak nyilatkozó szakértők azzal érvelnek, hogy az elektromos áram ára a térségben a lipcsei tőzsde (EEX) jegyzéseihez igazodik, így a cseh szolgáltatók is e szerint számláznak. Az áremelkedést pedig főként az fogja kiváltani, ha a németek az atomot és szenet kiváltó megújuló és gázos erőműveik építésével megcsúsznak, a piac pedig feszültté válik.

A nagykereskedelmi ár jelenleg 50 euró megawattóránként, de könnyen elképzelhető, hogy már jövőre 60 euró felett lesz, azaz több mint 20 százalékkal emelkedik egy év alatt. A 60 eurós ár csak késve lehet hatással a cseh háztartások villanyszámlájára, amikor a jelenlegi szerződések lejárnak. Másrészt a nagyker szinten 20 százalékos emelkedés a háztartásokban csak enyhébb, 10 százalék körüli drágulást okozhat.

Csehországban az Eurostat adatai szerint a lakossági elektromos áram átlagos díja tavaly 4,4 korona (azaz 58 forint) volt kilowattóránként.

Bár Németországban már most is emelkedik a díj az átállás miatt, az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen csökken, tavaly 7 százalékkal esett, és 2019 volt az első év, amikor a németek már több energiát nyertek megújuló forrásokból, mint amennyit az atom- és szénerőművekből együttesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegpróbáltuk a Paks II-t bepasszírozni az európai Green Dealbe, és részben sikerült isA csehekkel és a franciákkal közösen sikerült elérni, hogy az atomenergia választható lehetőség legyen a zöld célok elérésénél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram Csehország drágulás megújuló energia németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.