Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 11. 12:13 Világ

A befektetők most már meggondolják, adnak-e pénzt olyan városoknak, amelyeket jobban sújt a klímaváltozás

Amikor a Sandy hurrikán 2012-ben lecsapott New Yorkra, az áradó Hudson folyó elöntötte a világ vezető pénzügyi negyede, alsó Manhattan utcáit. A tőzsde két napra bezárt, a negyed egyes részeit több napra kiürítették és több tízezer autó ment tönkre. Számos pénzügyi vezető ekkor szembesült azzal, hogy a szélsőséges időjárás milyen károkat okozhat egy város infrastruktúrájában.

Ez az esemény aztán érezhető változást indított el az amerikai városok gazdálkodásában. A New York-i hurrikán majd az azt követő sorozatos időjárási katasztrófák (például a kaliforniai erdőtüzek) hatása elkezdett megjelenni az amerikai városok finanszírozásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenkinek cuki családi háza van, ami évente leég: mégis mi történik Kaliforniában?A statisztikák alapján nem túlzás erdőtűzválságról beszélni. Csakhogy a lakhatási válság nélkül ezeknek a tüzeknek nem lenne ennyi áldozata.

Az amerikai települések beruházásaik jelentős részét kötvénykibocsátással valósítják meg. Ha egy város jelentős mennyiségű pénzhez szeretne jutni, kötvényt bocsát ki. A törvényi kötelezettségeknek megfelelően a kötvényeken fel kell tüntetni az esetleges kockázatokat. Ezek klasszikus apróbetűs önbevédések, olyasmiket tüntetnek fel, hogy van a városnak egy peres eljárása vagy egy válság esetén kevesebb adóbevétele keletkezhet.

A Businessweek cikke szerint az elmúlt években a kockázatok között egyre nagyobb súllyal tüntetik fel a klímaváltozás, az emelkedő tengerszint vagy a hurrikánok kockázatát. Az újság több mint negyven, kötvényvásárlónak szánt tájékoztatót böngészett át, és a többségükben érintették a klímaváltozást vagy a szélsőséges időjárásból fakadó esetleges károkat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTerrorkötvényt dobtak piacra, szép pénzt lehet vele keresniA katasztrófakötvények logikáját követi a most először kibocsátott értékpapír. Magas a kamat, de bajba kerülhet a befektető, ha beüt egy nagy terrortámadás.

A városok kötvénykibocsátásait jellemzően egy bank szervezi. Ezekben az esetekben a felelősség a bankot is terheli, így ilyenkor nagyon részletesen átvilágítják az adott önkormányzatot. A floridai Jacksonville például nyáron készített elő egy 197 millió dolláros kötvénykibocsátást, és az önkormányzattól meg is kérdezte a kibocsátást intéző bank képviselője, hogy milyen hosszú távú tervei vannak a viharkárok kockázatának jövőbeni enyhítéséért.

“Korábban is kérdeztek minket a hurrikánok hatásairól, de konkrétan arról nem, hogy milyen terveink vannak a jövőben” – érzékeltette a változást a város kincstárnoka. A legnagyobb amerikai befektetési bank, a JPMorgan is megerősítette, hogy az átvilágításoknál komoly szerepe van a klímaváltozásnak, és a szerepe “exponenciálisan nőtt” az elmúlt hónapokban.

Bár ebből következhetne, hogy a partmenti települések egyre nehezebben finanszírozhatják magukat, a Bloomberg szerint a kötványárakban egyelőre nem jelentek meg ezek a kockázatok. Ez azonban hamarosan változhat, mivel a megkérdezettek azt várják, hogy a következő pár évben egyre tudatosabban fognak figyelni a klímaváltozás kockázataira a befektetők. Másrészt amikor például a mocsárra épült, süllyedő, óceánparti Miami önkormányzata masszív kötvényadósságot vett fel a piacról tavaly, akkor a piacok éppen hogy üdvözölték, milyen jó, hogy a város beruházásokkal készül a klímaváltozás hatásaira.

Világ egyesült államok klímaváltozás kötvénypiac Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.