Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 27. 15:41 Pénz

Terrorkötvényt dobtak piacra, szép pénzt lehet vele keresni

Egy brit viszontbiztosító olyan magas kamatozású kötvényt dobott a piacra, amely a jövőbeli terrorcselekmények pénzügyi kockázatait segít kezelni. Ebben a műfajban ez az első pénzügyi termék, természeti katasztrófákkal összefüggésben azonban már jó ideje léteznek hasonlók.

A dolog kiindulópontja, hogy azok a biztosítók, amelyekkel az ügyfelek állnak kapcsolatban, szeretnék biztonságosabbá tenni működésüket, ezért viszontbiztosítókkal szerződnek. Ezek átvállalják a kifizetések egy részét, ha például egy átlagosnál erősebb hurrikánszezon vagy földrengés miatt nagyon megnő a fizetendő kártérítések összege.

A katasztrófakötvények szintén a kockázatok szétporlasztását szolgálják, csak itt nem a biztosítók teszik ezt egymás között, hanem a befektetők vállalják át a rizikó egy részét. Ezek vonzereje az adott piaci környezethez viszonyított magas kamat, és az, hogy ezeknek az értékpapíroknak az árfolyama nincs összefüggésben a gazdasági ciklusokkal, azaz a válságokkal és fellendülésekkel.

Ezekkel a kötvényekkel a befektetők tulajdonképpen arra fogadnak, hogy nem következnek be olyan mértékű katasztrófák, amelyek miatt az értékpapírok hozama csökkenne, vagy esetleg a befektetett tőkét sem kapnák vissza. Ez attól függ, hogy adott időszakban mennyi kártérítést kell fizetnie a (viszont)biztosítónak.

A terrorkötvény ugyanilyen logika alapján működik, csak terrortámadások pénzügyi kockázatának csökkentésére szolgál, beleértve a vegyi-, biológiai és kibertámadásokat.

Az úttörő kötvényt a brit állami hátterű viszontbiztosító, a Pool Re bocsátotta ki 75 millió font (közel 28 milliárd forint) értékben, és évi 5,9 százalékos kamatot fizet. A szolgáltató vezérigazgatója a Bloomberg cikke szerint azt a célt tűzte ki, hogy csökkentsék az állam pénzügyi kockázatát, és végső soron a magánkézben lévő pénzügyi szféra viselje a terrorizmussal összefüggő pénzügyi rizikót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz biztosítók katasztrófakötvény terrorizmus terrorkötvény viszontbiztosítók Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.