Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

A világon elsőként ágazati kollektív szerződést kötöttek a biciklis futárokra vonatkozóan az osztrák kereskedelmi kamarával és a futárokat összefogó szakszervezetekkel. A megállapodás 2020 január 1-jétől érvényes, és az alábbi főbb pontjai vannak:

  • A havi bruttó bérnek legalább 1506 eurónak kell lennie, ez cikkünk írásakor a gyengélkedő forint miatt éppen félmillió forintnak felel meg. Egy gyermektelen munkavállaló nettó keresete a jelenlegi adózási szabályok szerint havi 1225 euró, azaz 408 ezer forint.
  • Karácsonyra és szabadság idejére külön pénz jár.
  • A saját bicikli és mobiltelefon használat fejében kilométerenként összesen 0,14 eurós térítést kell kifizetni a futároknak.
  • A kollektív szerződés a hetente legalább 40 órát, és legalább 4 napot dolgozó futárokra lesz érvényes.

Az osztrák hírügynökség hírét értékelve a Die Presse azt írja, hogy Ausztriában, és azon belül különösen Bécsben az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a biciklis futárok száma, munkajogi szempontból azonban jelenleg teljes a zűrzavar. A szakszervezet becslése szerint az országban több ezer olyan futárcég lehet, amely biciklisekkel is szállít, az utóbbi időben már az olyan nagy piaci szereplők, mint a DHL vagy a UPS is a kerékpárok számát növelték.

A futárok gyakran egyéni vállalkozók és/vagy szabadúszók, és egyelőre nem tudják megjósolni, hogy 2020-tól hányan lehetnek alkalmazottak.

Ausztriában szinte minden olyan foglalkozást ágazati szerződésekkel szabályoznak, amelyekben sokan dolgoznak. Jellemző a megállapodásokra a 13., illetve 14. havi fizetés, de az is, hogy sokszor amúgy is a szerződésben minimálisan meghatározott összeg felett keresnek a munkavállalók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBejelentve havi nettó 350 ezer plusz borravalót keres egy ételfutár BudapestenÚjabb fejezet a „lehet, hogy rossz szakmát választottál” történetben. Igaz, ezért a keresetért a munka egy részét hétvégén kell elvégezni.

Élet Világ ágazati kollektív szerződés ausztria biciklis futár futár kollektív szerződés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.