Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

A világon elsőként ágazati kollektív szerződést kötöttek a biciklis futárokra vonatkozóan az osztrák kereskedelmi kamarával és a futárokat összefogó szakszervezetekkel. A megállapodás 2020 január 1-jétől érvényes, és az alábbi főbb pontjai vannak:

  • A havi bruttó bérnek legalább 1506 eurónak kell lennie, ez cikkünk írásakor a gyengélkedő forint miatt éppen félmillió forintnak felel meg. Egy gyermektelen munkavállaló nettó keresete a jelenlegi adózási szabályok szerint havi 1225 euró, azaz 408 ezer forint.
  • Karácsonyra és szabadság idejére külön pénz jár.
  • A saját bicikli és mobiltelefon használat fejében kilométerenként összesen 0,14 eurós térítést kell kifizetni a futároknak.
  • A kollektív szerződés a hetente legalább 40 órát, és legalább 4 napot dolgozó futárokra lesz érvényes.

Az osztrák hírügynökség hírét értékelve a Die Presse azt írja, hogy Ausztriában, és azon belül különösen Bécsben az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a biciklis futárok száma, munkajogi szempontból azonban jelenleg teljes a zűrzavar. A szakszervezet becslése szerint az országban több ezer olyan futárcég lehet, amely biciklisekkel is szállít, az utóbbi időben már az olyan nagy piaci szereplők, mint a DHL vagy a UPS is a kerékpárok számát növelték.

A futárok gyakran egyéni vállalkozók és/vagy szabadúszók, és egyelőre nem tudják megjósolni, hogy 2020-tól hányan lehetnek alkalmazottak.

Ausztriában szinte minden olyan foglalkozást ágazati szerződésekkel szabályoznak, amelyekben sokan dolgoznak. Jellemző a megállapodásokra a 13., illetve 14. havi fizetés, de az is, hogy sokszor amúgy is a szerződésben minimálisan meghatározott összeg felett keresnek a munkavállalók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBejelentve havi nettó 350 ezer plusz borravalót keres egy ételfutár BudapestenÚjabb fejezet a „lehet, hogy rossz szakmát választottál” történetben. Igaz, ezért a keresetért a munka egy részét hétvégén kell elvégezni.

Élet Világ ágazati kollektív szerződés ausztria biciklis futár futár kollektív szerződés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.