Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

A világon elsőként ágazati kollektív szerződést kötöttek a biciklis futárokra vonatkozóan az osztrák kereskedelmi kamarával és a futárokat összefogó szakszervezetekkel. A megállapodás 2020 január 1-jétől érvényes, és az alábbi főbb pontjai vannak:

  • A havi bruttó bérnek legalább 1506 eurónak kell lennie, ez cikkünk írásakor a gyengélkedő forint miatt éppen félmillió forintnak felel meg. Egy gyermektelen munkavállaló nettó keresete a jelenlegi adózási szabályok szerint havi 1225 euró, azaz 408 ezer forint.
  • Karácsonyra és szabadság idejére külön pénz jár.
  • A saját bicikli és mobiltelefon használat fejében kilométerenként összesen 0,14 eurós térítést kell kifizetni a futároknak.
  • A kollektív szerződés a hetente legalább 40 órát, és legalább 4 napot dolgozó futárokra lesz érvényes.

Az osztrák hírügynökség hírét értékelve a Die Presse azt írja, hogy Ausztriában, és azon belül különösen Bécsben az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a biciklis futárok száma, munkajogi szempontból azonban jelenleg teljes a zűrzavar. A szakszervezet becslése szerint az országban több ezer olyan futárcég lehet, amely biciklisekkel is szállít, az utóbbi időben már az olyan nagy piaci szereplők, mint a DHL vagy a UPS is a kerékpárok számát növelték.

A futárok gyakran egyéni vállalkozók és/vagy szabadúszók, és egyelőre nem tudják megjósolni, hogy 2020-tól hányan lehetnek alkalmazottak.

Ausztriában szinte minden olyan foglalkozást ágazati szerződésekkel szabályoznak, amelyekben sokan dolgoznak. Jellemző a megállapodásokra a 13., illetve 14. havi fizetés, de az is, hogy sokszor amúgy is a szerződésben minimálisan meghatározott összeg felett keresnek a munkavállalók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBejelentve havi nettó 350 ezer plusz borravalót keres egy ételfutár BudapestenÚjabb fejezet a „lehet, hogy rossz szakmát választottál” történetben. Igaz, ezért a keresetért a munka egy részét hétvégén kell elvégezni.

Élet Világ ágazati kollektív szerződés ausztria biciklis futár futár kollektív szerződés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Váczi István
2020. augusztus 14. 06:52 Közélet, Vállalat

Nem hiszi el Brüsszel, hogy muszáj kitömnünk pénzzel a magyar Samsungot

A cég szerint az állami támogatás kompenzálja azért, mert a drágább gödi bővítést választotta Kínával szemben. Az Európai Bizottság ezt egyelőre nem így látja.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.