Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

A világon elsőként ágazati kollektív szerződést kötöttek a biciklis futárokra vonatkozóan az osztrák kereskedelmi kamarával és a futárokat összefogó szakszervezetekkel. A megállapodás 2020 január 1-jétől érvényes, és az alábbi főbb pontjai vannak:

  • A havi bruttó bérnek legalább 1506 eurónak kell lennie, ez cikkünk írásakor a gyengélkedő forint miatt éppen félmillió forintnak felel meg. Egy gyermektelen munkavállaló nettó keresete a jelenlegi adózási szabályok szerint havi 1225 euró, azaz 408 ezer forint.
  • Karácsonyra és szabadság idejére külön pénz jár.
  • A saját bicikli és mobiltelefon használat fejében kilométerenként összesen 0,14 eurós térítést kell kifizetni a futároknak.
  • A kollektív szerződés a hetente legalább 40 órát, és legalább 4 napot dolgozó futárokra lesz érvényes.

Az osztrák hírügynökség hírét értékelve a Die Presse azt írja, hogy Ausztriában, és azon belül különösen Bécsben az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a biciklis futárok száma, munkajogi szempontból azonban jelenleg teljes a zűrzavar. A szakszervezet becslése szerint az országban több ezer olyan futárcég lehet, amely biciklisekkel is szállít, az utóbbi időben már az olyan nagy piaci szereplők, mint a DHL vagy a UPS is a kerékpárok számát növelték.

A futárok gyakran egyéni vállalkozók és/vagy szabadúszók, és egyelőre nem tudják megjósolni, hogy 2020-tól hányan lehetnek alkalmazottak.

Ausztriában szinte minden olyan foglalkozást ágazati szerződésekkel szabályoznak, amelyekben sokan dolgoznak. Jellemző a megállapodásokra a 13., illetve 14. havi fizetés, de az is, hogy sokszor amúgy is a szerződésben minimálisan meghatározott összeg felett keresnek a munkavállalók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBejelentve havi nettó 350 ezer plusz borravalót keres egy ételfutár BudapestenÚjabb fejezet a „lehet, hogy rossz szakmát választottál” történetben. Igaz, ezért a keresetért a munka egy részét hétvégén kell elvégezni.

Élet Világ ágazati kollektív szerződés ausztria biciklis futár futár kollektív szerződés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.

Stubnya Bence
2019. október 16. 16:02 Élet

A féreghajtó gyógyszer hatása? 20 százalékkal magasabb fizetés

Többek között ezért az eredményért is kapott Nobel-díjat három kutató, akik terepen, kísérletekkel próbáltak meg rájönni a szegénység valódi okaira.

Váczi István
2019. október 13. 12:39 Élet

A legtöbbet és legkevesebbet keresőket ugyanúgy fenyegeti a kiégés

Az ételfutárok azért güriznek túl sokat, hogy megéljenek, a multiknál dolgozó vezetők azért, hogy helyt álljanak a nemzetközi versenyben.

Fontos

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.