Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 17. 17:18 Élet, Világ

Legalább havi bruttó félmilliós fizetést kell adni egy osztrák biciklis futárnak

A világon elsőként ágazati kollektív szerződést kötöttek a biciklis futárokra vonatkozóan az osztrák kereskedelmi kamarával és a futárokat összefogó szakszervezetekkel. A megállapodás 2020 január 1-jétől érvényes, és az alábbi főbb pontjai vannak:

  • A havi bruttó bérnek legalább 1506 eurónak kell lennie, ez cikkünk írásakor a gyengélkedő forint miatt éppen félmillió forintnak felel meg. Egy gyermektelen munkavállaló nettó keresete a jelenlegi adózási szabályok szerint havi 1225 euró, azaz 408 ezer forint.
  • Karácsonyra és szabadság idejére külön pénz jár.
  • A saját bicikli és mobiltelefon használat fejében kilométerenként összesen 0,14 eurós térítést kell kifizetni a futároknak.
  • A kollektív szerződés a hetente legalább 40 órát, és legalább 4 napot dolgozó futárokra lesz érvényes.

Az osztrák hírügynökség hírét értékelve a Die Presse azt írja, hogy Ausztriában, és azon belül különösen Bécsben az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a biciklis futárok száma, munkajogi szempontból azonban jelenleg teljes a zűrzavar. A szakszervezet becslése szerint az országban több ezer olyan futárcég lehet, amely biciklisekkel is szállít, az utóbbi időben már az olyan nagy piaci szereplők, mint a DHL vagy a UPS is a kerékpárok számát növelték.

A futárok gyakran egyéni vállalkozók és/vagy szabadúszók, és egyelőre nem tudják megjósolni, hogy 2020-tól hányan lehetnek alkalmazottak.

Ausztriában szinte minden olyan foglalkozást ágazati szerződésekkel szabályoznak, amelyekben sokan dolgoznak. Jellemző a megállapodásokra a 13., illetve 14. havi fizetés, de az is, hogy sokszor amúgy is a szerződésben minimálisan meghatározott összeg felett keresnek a munkavállalók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBejelentve havi nettó 350 ezer plusz borravalót keres egy ételfutár BudapestenÚjabb fejezet a „lehet, hogy rossz szakmát választottál” történetben. Igaz, ezért a keresetért a munka egy részét hétvégén kell elvégezni.

Élet Világ ágazati kollektív szerződés ausztria biciklis futár futár kollektív szerződés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. december 8. 13:00 Élet

Ehető kávéspoharakkal csökkentik a szemét mennyiségét

Az új-zélandi nemzeti légitársaság kísérletképpen olyan poharakban szolgálja fel a kávét járatain, amelyeket az ital elfogyasztását követően meg lehet enni.

Torontáli Zoltán
2019. december 8. 07:59 Élet, Világ

Hátba szúrás, zsugoriság és morális csőd miatt bukott el a nagy kísérlet

560 euró havonta, megkötés nélkül - jól hangzik, de a finn alapjövedelem-program egy nemes cél szürreálisan banális bukásával ért véget.

Torontáli Zoltán
2019. december 7. 12:29 Élet

A 40 órás munkahét csak az ipari forradalom rabszolgatartó rendszerének enyhébb formája

Miután sokszor bebizonyosodott, hogy kevesebbet dolgozni hatékonyabb, érdemes a kérdést történeti és pszichológiai összefüggésbe is helyezni.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. december 11. 09:52 Közélet

Valaki idő előtt sejtette, hogy meghiúsul a nagy T-Systems üzlet

A Telekomnál meglepődtek, de a tőzsdén kevésbé.

Avatar Avatar
2019. december 11. 06:49 Vállalat

Ezért érzed úgy, hogy a te béred lassabban nő, mint az átlag

Jól kell megválasztania az iparágat és a céget, aki jól akar keresni. Végső soron oda érdemes menni, ahol nagyobb teljesítményhez segíthetjük a vállalatunkat.

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.