Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 16. 11:00 Világ

Fordult a kocka, a németeknek megéri visszahozni a napelemgyártást Kínából

Németország a világ legnagyobb napelemgyártója volt 2005 és 2008 között. A németek tudatosan, tervezetten mentek rá a lehetőségre, az állam azért is támogatta akkoriban bőkezűen ezt a technológiát, hogy nagy hazai keresletet generáljon. Ennek következtében gombamódra szaporodtak a német cégek, amelyek jelentős k+f ráfordításokkal a technológiában is globális vezető szerepbe tornászták magukat.

2008-tól kezdve azonban beindult a kínai henger, és a gyártás az olcsóbb költségek irányába, azaz a távol-keletre ment. A Handelsblatt azonban most azt írja, több jel is arra utal, hogy a német gyártás másodvirágzásának jó esélye van.

Ennek legfontosabb lába az, hogy megint jelentős méretre nőtt a hazai kereslet. Idén becslések szerint 4 ezer megawatt napelemes teljesítményt állítanak rendszerbe, ami még mindig csak fele a 2012-es rekordnak, ám mégis azt jelzi, hogy az iparág kijött az elmúlt évek hullámvölgyéből.

További jelentős mennyiségű telepítés nélkül az országnak esélye sincs elérni azokat a zöld célokat, amelyeket a saját energetikai rendszerével szemben állított fel, a keresletnek így várhatóan tartósan magas szinten kell maradnia.

A napelemek már jó ideje Ázsiában készülnek, a jelentősebb német gyártók utolsó mohikánja a Solarworld volt, amely tavaly szeptemberben állt le a hazai gyártással. A szakemberek azonban azt mondják,

a k+f tevékenység ismét megerősödött, és a napelemek gyártása annyira automatizált lett, hogy ma már szinte mindegy, melyik országban van az üzem.

 

Ha pedig majdnem mindegy, akkor lehet, hogy jobb, ha Németországban van, mert úgy legalább a hazai telepítésekhez nem kell szállítási költséggel számolni. Mivel pedig a panelek ára az utóbbi években jelentősen csökkent, a szállítási költség sokkal nagyobb részt képvisel a gyártási költségekben, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁllami gigagyárral pörgetnék fel a németek az elektromos autógyártástSzép lassan dinoszaurusszá változik Németország, ha nem ül fel az e-autó-hullámra. Meglepő ötletekkel próbálnak úrrá lenni a nehéz helyzeten.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína napelem napelemgyártás németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.