Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 22. 12:57 Világ

Nem csak klímaválságba szaladunk bele, ha nem szakadunk el az olajtól és a széntől

A fosszilis energiahordozók megújulókra cserélésével kapcsolatos egyik ellenérv, hogy az előbbieket sokkal jobban megéri kiaknázni. A hagyományos számítás szerint a szén, a földgáz és a kőolaj felhasználásával 25-ször annyi energiát lehet nyerni, mint amennyit a kiaknázásukra kell fordítani. Vagyis például egy hordó kőolaj energiamennyiségével 25 hordónyit lehet a felszínre hozni.

A Leedsi Egyetem kutatóinak Nature-ben megjelent tanulmánya szerint azonban ez a számítás figyelmen kívül hagyja a végső felhasználás előtti feldolgozás energiaszükségletét, amely pedig a kőolaj esetében a finomítás miatt különösen jelentős. Ezt is figyelembe véve a szorzó már csak hatszoros – ráadásul egyre csökken. A Nemzetközi Energiaügynökség és az Exiobase adatait felhasználó tanulmány az 1995 és 2011 közötti időszakot tekintette át, és ezalatt a fenti értelemben vett energiamegtérülés 23 százalékkal csökkent. Ennek az a magyarázata, hogy

a legkönnyebben kiaknázható források fokozatosan elfogynak, és már csak nagyobb energiaráfordítással lehet helyettesíteni őket.

Érdekes módon a legmeredekebb csökkenés az amúgy legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló szénnél következett be, ahol az elsődleges szorzó 1995-ben még 50 körül volt, és innen zuhant ugyanoda – 25 körülre –, ahol a kőolaj és a földgáz is van. Az utóbbiak visszaesése sokkal kevésbé volt meredek.

A tanulmány szerint az arány csökkenése folytatódni fog, ami rossz hír abból a szempontból, hogy ötszörös szorzó alatt már megkérdőjeleződik a kitermelés gazdaságossága, az ennek nyomán elszaladó energiaárak pedig gazdasági problémákhoz vezethetnek – teszi hozzá a Bloomberg cikke.

Mindez ugyanakkor megkönnyítheti az átállást a megújuló energiaforrásokra, hiszen az említett hat az egyhez arányt a napelemek már hozni tudják. „Az átmenet nem feltétlenül lesz olyan kellemetlen, mint sokan gondolják” – vonta le a következtetést a tanulmány egyik szerzője, Paul Brockway.

Társaival együtt azért is sürgeti a megújuló energetikai befektetések növelését, hogy a világ teljes energiamegtérülési mutatója olyan szinten maradjon, amely nem jár gazdasági megrázkódtatásokkal. Arról nem is beszélve, hogy a klímakatasztrófa elkerüléséhez egyebek mellett szintén erre van szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz klímaváltozás kőolaj napenergia szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.