Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. december 11. 11:14 Világ

Minimálbér-emelést harcoltak ki az utcán a franciák

A negyedik hete tartó franciaországi tüntetések úgy tűnik, célt érnek: Emmanuel Macron hétfő este több intézkedést is bejelentett, hogy a sárga mellényeseket kibékítse, köztük egy 100 eurós minimálbér-emelést is jövő januártól.

A francia elnök néhány napja már visszavonta az üzemanyag-adó emelési tervét, ami még november közepén kirobbantotta a kormányellenes utcai tiltakozásokat. Ám az elégedetlen tömegnek ez már nem volt elég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy néz ki, a franciáknak sikerül az utcán megállítani a kormány reformjaitMacron elnök egyelőre csak az üzemanyagadó emelésétől visszakozott, de a tüntetőknek ez nem elég. Három hete vannak az utcán a kormánnyal elégedetlen tömegek.

Macron hétfő este mondott televíziós beszédében arról beszélt, hogy Franciaország gazdasági és társadalmi vészhelyzettel szembesül, amire határozott intézkedésekkel kíván válaszolni a kormány. Ezek közé tartozik, hogy 2019 januárjától 100 euróval emelik meg a minimálbér összegét (ami idén bruttó 1500 euró havonta), az alacsony jövedelmű nyugdíjasokat mentesítik a nemrég végrehajtott társadalombiztosítási járulékemelés alól, és jövő évtől eltörlik a túlóradíjak után fizetendő adófizetési kötelezettséget is.

Olyan Franciaországot akarunk, ahol az ember méltósággal meg tud élni a munkájából, és ezen a téren túl lassan haladtunk előre

– ismerte el Macron élő adásban.

A sokak által a gazdagok elnökének is bélyegzett Macron bejelentései az elnök jelentős irányváltásáról árulkodnak.

Az utcán elégedetlenkedőkhöz szólva Macron arról is beszélt, hogy vállalja a felelősség rá eső részét a helyzet kialakulásában, és azt is elismerte, hogy szavaival megbánthatott egyes embereket a múltban. (Állítólag egyszer egy munkanélkülinek azt mondta, hogy ha átmenne az út túloldalára, találna munkát, illetve néhány francia dolgozóról azt feltételezte, hogy lusta.) Ugyan több dologban is visszakozott az elnök a beszéde során, közben arról is beszélt, hogy az elmúlt 40 év társadalmi betegségei jöttek most felszínre.

Összességében Macron nyíltan elköteleződött a gyorsabb adócsökkentés mellett, a fegyelmezett költségvetési politikához azonban továbbra is ragaszkodni fog, és a nagy felháborodást okozó vagyonadó-csökkentési tervétől sem áll el.

Többen persze megkérdezőjelezik, hogy Macron intézkedéseire miből lesz pénz. Az engedmények árát 8-10 milliárd euróra becsüli költségvetésért is felelős miniszter.

Az engedmények egyelőre nem tudni, mennyire tudják lecsillapítani a kedélyeket. A tüntetők egy része azt mondja, ez a minimum, míg mások elismerik és jelentős előrelépésnek tekintik az elnök intézkedéseit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron Franciaország minimálbér-emelés sárga mellényesek tüntetés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.