Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. december 5. 13:36 Élet, Világ

Kívülről jól néz ki, mégis válságban van a Vapiano

Olasz-mediterrán konyha, gyors kiszolgálás, egységes menüsor, modern éttermek és nemzetközi jelenlét – az ember azt hinné, hogy ezzel a recepttel gyakorlatilag lehetetlen kudarcot vallani. A Vapianónak mégis sikerült.

A német gyökerű étteremlánc a napokban kénytelen volt bejelenteni, hogy az év első kilenc hónapjában összesen 13,2 millió euró veszteséget termelt, a teljes évre vonatkozó bevétel-előrejelzését pedig lefelé kellett módosítania. Ráadásul utóbbit idén már másodszor kellett megtennie.

A Vapiano-részvények a tavalyi tőzsdei bevezetés óta elvesztették az értékük kétharmadát,

Jochen Halfmann vezérigazgatónak pedig távoznia kellett.

Mit rontottak el? A Süddetsche Zeitung elemzése szerint a cég üzleti folyamatait egyszerűen hibás alapokra építették fel, és ez állandósult válságot okoz, a Vapiano már évek óta a rossz szerkezete miatt küzd a bevételekért.

Halfmann már 2015-ben válságban vette át a céget, és azóta sem tudott teljesen kilábalni belőle. Akkoriban a Vapiano gyakorlatilag lábon lőtte saját magát azzal, hogy belekeveredett egy munkaügyi és közegészségügyi botrányba. Az a kép alakult ki róla, hogy a munkavállalóit kiszipolyozza, és az sem segített, hogy egyes éttermeiben vállalhatatlan higiéniás körülményeket leplezett le a sajtó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy be van-e jelentve a pincér a szemben lévő étterembenElkészítettük a feketén dolgoztató magyar cégek térképét.

A két probléma közül önmagában már az egyik is nagyon súlyos lett volna, a kettő együtt azonban csak tetézte a bajokat. A Vapianónak ugyanis borzasztóan fontos a jó hírnév, mivel az éttermeket pont azoknak a városi, magasabb jövedelmű, igényesebb fogyasztóknak találták ki, akik különösen érzékenyek a minőségre és az üzleti körítésre.

A Douglas kozmetikai áruházlánc éléről szerződtetett Halfmann a két problémát viszonylag rövid időn belül megoldotta, rendezte a sorokat, és teljesítette a tulajdonosok legfőbb vágyát azzal, hogy a Vapianót bevezette a tőzsdére. A szerkezeti bajokat azonban ő sem tudta orvosolni.

A Vapianót ugyanis gyors nemzetközi terjeszkedésbe kényszerítette, ami olyan gyorsra sikeredett, hogy közben kevésbé tudott odafigyelni a részletekre. Egyrészt az étteremnyitások rengeteg pénzt vittek el, másrészt azért nem hozhatták vissza kellő időben a befektetett tőkét, mert sok esetben nem jól választották meg a helyszíneket. Halfmann ezekre az állításokra általában azt mondta, hogy a Németországon kívüli érdekeltségek a helyi vezetők hibái miatt nem működnek jól, a piac azonban ettől függetlenül büntetett, és egyre mélyebbre küldte a részvények árfolyamát.

A Vapiano részvények árfolyama az elmúlt 12 hónapban, értékek euróban. Forrás: Vapiano

A másik fő probléma az, hogy a Vapiano csak csúcsidőn kívül tudja tartani az egyik legfőbb üzleti ígéretét, a gyors kiszolgálást. Ebédidőben az éttermekben általában túl nagy a tumultus, amit a célközönség hosszabb távon nem visel el.

Csakhogy a tömegjelenetek elkerülhetetlenek, mert a kiszolgálás rendszere nincs jól felépítve.

Halfmann utódja Cornelius Everke, aki a Vapiano nemzetközi vezetője volt eddig, de korábban például a Starbucks-nál is töltött be menedzseri pozíciókat. Everke két fontos változtatással próbál úrrá lenni a helyzeten. Egyrészt automata rendelő terminálokat fog telepíteni az éttermekbe, hogy felgyorsítsa a kiszolgálást, másrészt felhagy a terjeszkedés önerős finanszírozásával.

Most is vannak a Vapianónak franchise partnerei, de ezentúl várhatóan csak ezzel a módszerrel fog bővülni a lánc, mert ez sokkal kevesebb tőkét köt le. Az ítéletet azonban ismét a befektetők mondják majd ki, a részvényárfolyamon keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gasztroforradalom és a luxuséttermek menetelése ellenére 2005-ben többet költöttünk éttermekben, mint mostA magyar csúcséttermeknek kilőtt az árbevétele az elmúlt pár évben, pedig a vendéglátás csak most kezdi kiheverni a válság által okozott sokkot.

Élet Világ étterem mediterrán konyha pizza Vapiano veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 13:26 Élet

Pont olyan láthatatlanul véd a maszkviselés, mint ahogyan a vírus is terjed

Zárt térben nagyon könnyen emelkedni tud a levegőben lévő vírusos cseppek koncentrációja. A maszkviselésnek az a lényege, hogy ezt megakadályozza.

Hajdu Miklós
2020. május 30. 16:31 Élet

Drágulhatnak az italok, mert kevesebb üzemanyag fogy a járvány miatt

Az italgyártók által használt széndioxid jórészt az üzemanyaggyártás melléktermékeként keletkezik, ezért ha nem fogy elég benzin, és nem keletkezik kellő mennyiségű gáz, akkor drágulás lehet a vége.

Torontáli Zoltán
2020. május 25. 14:49 Élet, Világ

Egy dologra jó volt a koronavírus: jóval kevesebben haltak meg influenzában

Bár a koronavírus világjárványban még a statisztikák sem vethetők igazán jól össze egymással, a számok arra utalnak, hogy az influenzajárvány görbéje nagyon ellaposodott idén.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.

Jandó Zoltán
2020. május 28. 15:04 Vállalat

“Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz”

Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.