Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a vádak szerint manipulálták a piacot. A nemzetközi sajtó már korábban is írt Vahid Mazlouim ügyéről, akit júliusban hivatalosan azért tartóztattak le, mert a vezetése alatt álló hálózat nagy mennyiségű – állítólag két tonnányi – aranyérmét halmozott fel, hogy manipulálja az árakat.

Augusztusban Irán nagyhatalmú vallási vezetője, Hámenei ajatollah engedélyezte olyan speciális törvényszékek felállítását, amelyek a pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítottak ügyében járnak el. Ezek a bíróságok azóta több embert is halálra ítéltek, a kivégzéseket gyakran élőben közvetítette az állami tévé – emlékeztet a BBC.

Mazlouimot és a hálózatához tartozó másik férfit akasztással végezték ki. Az utóbbiról annyit közölt az egyik iráni hírügynökség, hogy az aranyérmék értékesítésében vett részt.

A halálbüntetést általánosságban is ellenző Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi jog szerint tilos halálbüntetést alkalmazni nem élet elleni bűncselekmények megtorlására. Emellett a gyorsított bírósági tárgyalás során semmibe vették az eljárási szabályokat.

A devizakereskedőkkel szembeni drákói fellépés azt követően kezdődött, hogy az Irán elleni amerikai szankciók ismételt életbe léptetése padlóra küldte az iráni riál árfolyamát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump új korszakot nyitott a geopolitikában és felrúgta az iráni atommegállapodástAz európai, az orosz és a kínai fél megpróbálja megmenteni az egyezséget, de kérdés, hogy az USA nélkül ez sikerülhet-e.

A lakosság azóta kétségbeesetten igyekszik megtakarításait olyan értékálló eszközökbe menekíteni, mint az arany és a dollár, ezek beszerzése nagyon gyakran azonban csak a feketepiacon lehetséges. Vagy még ott sem. A Bloomberg Businessweek pár hónapja ezt egy olyan iráni anya esetével illusztrálta, aki azért kuporgatott, hogy a pénzt euróra átváltva a Magyarországon fogorvosnak tanuló lányát segíthesse. De amikor a riál árfolyama összeomlott, hiába keresett olyan devizakereskedőt, akinél ezt megtehette volna.

A riál dollárral szembeni 70 százalékos leértékelődése, illetve az olajexport szankciók miatti csökkenése hatalmas csapást mért az iráni gazdaságra, nőtt az infláció, egyre nehezebbé vált a megélhetés. Emiatt több helyen tüntetések indultak, amelyeket a rendszer mindig igyekszik csírájában elfojtani. Ilyen helyzetben szinte adja magát a devizakereskedők bűnbakká nyilvánítása függetlenül attól, hogy elkövették-e a terhükre rótt cselekményeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMunkáért és egy jobb életért tüntetnek a többségében képzett és munkanélküli iráni fiatalokHiába oldották fel két éve a nukleáris fegyverkezés miatti nemzetközi szankciókat Iránnal szemben, a társadalom nem érzi, hogy javulna a gazdasági helyzet. Hatodik napja tartanak a tüntetések, ami 2009 óta a legnagyobb megmozdulásnak számít.

Az iráni kormány áprilisban állapított meg hivatalos riál-dollár árfolyamot, ám ahogyan az a devizaválság által sújtott országokban általában lenni szokott, ezen a szinten az átlagember nem juthat keményvalutához. Itt jön képbe a feketepiac, ahol a realitásokat tükröző árfolyamon lehet dollárhoz jutni – ám ez a tevékenység természetesen illegálisnak számít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai szankciók dollár Irán kivégzés olaj riál Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.