Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 7. 10:25 Világ

Nem csak az óraátállítás eltörlése miatt lesz fontos év 2021

Közhelynek számít, hogy az Európai Unió központjában lassan történnek a dolgok, ezen a héten ezt több fejlemény is illusztrálta. Egyben azt is, hogy ennek oka nem a brüsszeli bürokraták teszetoszaságában keresendő, hanem abban, hogy a tagállamok képtelenek megegyezni.

Ez történt kedden a pénzügyminiszterek találkozóján, ahol nem tudtak megállapodni a nagy technológiai cégek megadóztatásának részleteiről. A dán pénzügyminiszter például arról beszélt a Reuters tudósítása szerint, hogy az adó elsősorban amerikai vállalatokat sújtana, amit biztosan nem hagyna szó nélkül az Egyesült Államok, ezért szerinte ez az adó nem jó ötlet Európa szempontjából.

A hírek szerint múlt héten részben hasonló aggályokat hangoztattak a német, svéd, ír és máltai diplomaták. Magyarország ugyanakkor teljes mértékben támogatja az új adó bevezetését, akárcsak Franciaország. A francia pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2021-ben remélhetőleg elkezdhetik beszedni ezt az adót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz unió kezd belezavarodni a Google és Facebook-féle cégek különadójának tervébeKedden az uniós pénzügyminiszterek az osztrákok által kilúgozott javaslatról tárgyalnak, miközben a tagállamok mennek a saját fejük után.

Ebben az évben – az új uniós költségvetési ciklus kezdetén – kezdheti el a tőzsdei forgalom megadóztatását az a tíz tagállam, amely erre készül. Szintén 2021 az az év, amikor uniós szinten be akarják tiltani az olyan egyszer használatos műanyag eszközök használatát, mint a tányérok, szívószálak és evőeszközök.

A Bloomberg összefoglalója szerint az elmúlt napokban az is eldőlt, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatával szemben jövőre még nem törlik el a nyári és téli időszámítás közötti váltást, erre is csak 2021-ben kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy csak évek múlva szabadulunk meg az óraátállítástólAz Európai Bizottság már 2019-ben eltörölné az óraátállítást, a részletes javaslatot soros uniós elnökként kidolgozó Ausztria viszont 2021-et javasol.

Világ adó Európai Unió műanyag óraátállítás technológiai cégek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. január 18. 13:07 Világ

Putyin alumíniumkirálya megmutatta, hogyan kell kibújni a szankciók alól

Látszat-átszervezés, lobbi- és PR-kampány, és ennyi elég is ahhoz, megmeneküljön az orosz alumínium-óriás.

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 11:23 Világ

Durvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszma

Sokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.