Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 7. 10:25 Világ

Nem csak az óraátállítás eltörlése miatt lesz fontos év 2021

Közhelynek számít, hogy az Európai Unió központjában lassan történnek a dolgok, ezen a héten ezt több fejlemény is illusztrálta. Egyben azt is, hogy ennek oka nem a brüsszeli bürokraták teszetoszaságában keresendő, hanem abban, hogy a tagállamok képtelenek megegyezni.

Ez történt kedden a pénzügyminiszterek találkozóján, ahol nem tudtak megállapodni a nagy technológiai cégek megadóztatásának részleteiről. A dán pénzügyminiszter például arról beszélt a Reuters tudósítása szerint, hogy az adó elsősorban amerikai vállalatokat sújtana, amit biztosan nem hagyna szó nélkül az Egyesült Államok, ezért szerinte ez az adó nem jó ötlet Európa szempontjából.

A hírek szerint múlt héten részben hasonló aggályokat hangoztattak a német, svéd, ír és máltai diplomaták. Magyarország ugyanakkor teljes mértékben támogatja az új adó bevezetését, akárcsak Franciaország. A francia pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2021-ben remélhetőleg elkezdhetik beszedni ezt az adót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz unió kezd belezavarodni a Google és Facebook-féle cégek különadójának tervébeKedden az uniós pénzügyminiszterek az osztrákok által kilúgozott javaslatról tárgyalnak, miközben a tagállamok mennek a saját fejük után.

Ebben az évben – az új uniós költségvetési ciklus kezdetén – kezdheti el a tőzsdei forgalom megadóztatását az a tíz tagállam, amely erre készül. Szintén 2021 az az év, amikor uniós szinten be akarják tiltani az olyan egyszer használatos műanyag eszközök használatát, mint a tányérok, szívószálak és evőeszközök.

A Bloomberg összefoglalója szerint az elmúlt napokban az is eldőlt, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatával szemben jövőre még nem törlik el a nyári és téli időszámítás közötti váltást, erre is csak 2021-ben kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy csak évek múlva szabadulunk meg az óraátállítástólAz Európai Bizottság már 2019-ben eltörölné az óraátállítást, a részletes javaslatot soros uniós elnökként kidolgozó Ausztria viszont 2021-et javasol.

Világ adó Európai Unió műanyag óraátállítás technológiai cégek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 21. 16:22 Világ

A magyar gazdaságot is kisegíthetik a Fehér Házban német autóipari vezetők

A Bloomberg értesülései szerint meghívást kapott a Fehér Házba a három nagy német autógyártó csoport vezetője. Az Egyesült Államok és az EU éppen egy új kereskedelmi megállapodás létrehozásán dolgozik, hogy elkerülhető legyen a totális transzatlanti kereskedelmi háború.

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Ilyen az, amikor egy nagyon ígéretes fejlesztés négy év próbálkozás után kimúlik, a projektet felfüggesztették.

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.