Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 7. 10:25 Világ

Nem csak az óraátállítás eltörlése miatt lesz fontos év 2021

Közhelynek számít, hogy az Európai Unió központjában lassan történnek a dolgok, ezen a héten ezt több fejlemény is illusztrálta. Egyben azt is, hogy ennek oka nem a brüsszeli bürokraták teszetoszaságában keresendő, hanem abban, hogy a tagállamok képtelenek megegyezni.

Ez történt kedden a pénzügyminiszterek találkozóján, ahol nem tudtak megállapodni a nagy technológiai cégek megadóztatásának részleteiről. A dán pénzügyminiszter például arról beszélt a Reuters tudósítása szerint, hogy az adó elsősorban amerikai vállalatokat sújtana, amit biztosan nem hagyna szó nélkül az Egyesült Államok, ezért szerinte ez az adó nem jó ötlet Európa szempontjából.

A hírek szerint múlt héten részben hasonló aggályokat hangoztattak a német, svéd, ír és máltai diplomaták. Magyarország ugyanakkor teljes mértékben támogatja az új adó bevezetését, akárcsak Franciaország. A francia pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2021-ben remélhetőleg elkezdhetik beszedni ezt az adót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz unió kezd belezavarodni a Google és Facebook-féle cégek különadójának tervébeKedden az uniós pénzügyminiszterek az osztrákok által kilúgozott javaslatról tárgyalnak, miközben a tagállamok mennek a saját fejük után.

Ebben az évben – az új uniós költségvetési ciklus kezdetén – kezdheti el a tőzsdei forgalom megadóztatását az a tíz tagállam, amely erre készül. Szintén 2021 az az év, amikor uniós szinten be akarják tiltani az olyan egyszer használatos műanyag eszközök használatát, mint a tányérok, szívószálak és evőeszközök.

A Bloomberg összefoglalója szerint az elmúlt napokban az is eldőlt, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatával szemben jövőre még nem törlik el a nyári és téli időszámítás közötti váltást, erre is csak 2021-ben kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy csak évek múlva szabadulunk meg az óraátállítástólAz Európai Bizottság már 2019-ben eltörölné az óraátállítást, a részletes javaslatot soros uniós elnökként kidolgozó Ausztria viszont 2021-et javasol.

Világ adó Európai Unió műanyag óraátállítás technológiai cégek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. április 23. 13:54 Világ

Fel kell ráznunk az embereket, hogy megértsék a globális vészhelyzetet

A klímaváltozás miatti tüntetésekre óriási a kereslet, egy 16 éves diák vagy egy pár hónapos szervezet is globális megmozdulásokat hívott életre, akár milliós részvétellel.

Torontáli Zoltán
2019. április 21. 11:57 Világ

Hamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufi

Több száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Váczi István
2019. április 20. 17:43 Világ

Putyin döntötte el, hogy többet kell fizetned a benzinkúton

Kis híján kudarcba fulladt az olajár esését megfordító decemberi OPEC-csúcs, de az oroszok fellépése megváltoztatta az események menetét.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 20. 07:58 Adat, Közélet

Kértek 170 milliárdot a magyar focira, a kormány négyszer annyit adott

Az volt a terv, hogy 2019-re a labdarúgás a költségvetés nettó befizetője lesz, azaz nem viszi, hanem hozza majd a közpénzt. Ehelyett az idén több mint 100 milliárd megy el focira.

Kasnyik Márton
2019. április 19. 17:09 Világ

Trump szeretett volna bűncselekményeket elkövetni, de nem sikerült neki

Nagyon súlyos, amit Trumppal és az oroszokkal szemben megállapít a két éve várt Mueller-jelentés. Az elnök mégsem bukik bele.

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.