Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 24. 13:24 Élet

Lehet, hogy csak évek múlva szabadulunk meg az óraátállítástól

Miután múlt hónapban az Európai Bizottság bejelentette, hogy az évente kétszeri óraátállítás eltörlését javasolja, arra lehetett számítani, hogy ezt már jövőre megteszik. A Bloomberg azonban most úgy értesült, hogy a lépésről készített javaslat szerint erre csak 2021-ben kerülne sor.

A hírügynökség által látott dokumentumot az unió soros elnökeként Ausztria dolgozta ki, és a közelmúltbeli uniós csúcs alatt adták oda a tagállami delegációknak véleményezésre. Ez a bejelentett szándéknak megfelelően megtiltja a tagországok számára az évenként kétszeri óraátállítást, és erre egy menetrendet is javasol.

A nyári időszámítást választó országokban 2021. március 28-án kellene utoljára a mutatókhoz nyúlni, a téli mellett döntőkben pedig 2021. október 31-én.

Ez azért meglepetés, mert az Európai Bizottság is már jövőre megszabadulna az óraátállítástól. Sokak szerint azért, hogy ezzel jó pontokat szerezzen a választópolgároknál a májusi európai parlamenti választásokon.

Az Európai Közösség a 80-as években kezdte szabályozni az óraátállítást, hogy ezzel is segítse a kereskedelem, a közlekedés és a kommunikáció egységesülését. Kérdés, a mostani nyári-téli választást mennyire élik túl a földrajzi régiónként jelenleg nagyjából egységes időzónák. Régiónkból Szlovákiában jelenleg inkább a téli időszámításra hajlik.

A nyári óraátállítást a világon elsőként Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában kezdték alkalmazni 1916-ban, hogy a hosszabb világos estéknek köszönhetően spórolni tudjanak az energiahordozókkal, amelyekből az első világháború miatt nem volt elég.

Ezzel Magyarországon 1919-ben hagytak fel, ezt követően 1941-1949 és 1954-1957 között állították át az órákat, majd 1980-tól mind a mai napig. Az Európai Bizottság felmérésében résztvevő magyarok 90 százaléka a rendszer eltörlésére szavazott, uniós szinten pedig 84 százalék volt emellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégső győzelemhez közelítenek az óraátállítás ellen harcolókAz Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy gondolja át az évi két óraátállítást. Az egész EU-ban betilthatják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet EU európai bizottság óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.