Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 23. 16:39 Élet, Világ

Aki diplomát szerzett a rendszerváltás előtt, az jobban fél a migránsoktól

Valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy van értelme a kommunizmus alatti élet és a migránsoktól való félelem közötti kapcsolatot vizsgálni, de Matthew Carl amerikai közgazdász mégis nekiveselkedett, és nemrég megjelent tanulmányában arra jutott, hogy a két dolog között határozott, azaz statisztikailag is jelentős összefüggés mutatkozik.

Carl a legegyszerűbbnek tűnő megoldást választotta: a kelet- és nyugatnémet népesség hozzáférhető adatait elemezte. És bár közismert tény, hogy a bevándorlásellenes német AfP bázisának fontos pontjai az egykori szocialista Kelet-Németországban vannak, Carl megfigyelései ennek ellenére is fontos adalékok lehetnek ahhoz, hogy ne kizárólag a vagyoni vagy földrajzi helyzetben lévő különbséget tekintsék a jelenség fő okának.

A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy aki már élt a kommunizmus évei alatt, az jelentős mértékben nagyobb félelmet táplál mindenféle migráció ellen. Elég meglepő, de a számok azt is mutatják, hogy a magasabb képzettség megszerzése a kommunizmus évei alatt növeli annak az esélyét, hogy valaki jobban tart a bevándorlóktól. Márpedig ez pont az ellenkezője az általános kutatási eredményeknek, amelyek rendre azt hozzák ki, hogy a felsőoktatásban résztvevők általában elfogadóbbak a bevándorlással szemben.

Szintén fontos megállapítás, hogy az egykori kelet- és nyugatnémetek között ebből a szempontól 28 év alatt sem csökkent a különbség, de ez természetesen csak azokra érvényes, akik már éltek az ország újraegyesítése előtt. A kommunizmus hatását viszont az is egyértelművé teszi, hogy az 1945 előtt születettek körében nem tapasztalható ilyen markáns különbség. Mindez azonban elsősorban azzal az általános megfigyeléssel magyarázható, hogy az emberek szociális és pszichológiai fejlődése, illetve értékválasztása szempontjából a fiatal kornak mennyire meghatározó szerepe van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ diploma félelem kommunizmus migránsok németország oktatás szocializmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.