Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 09:41 Világ

Nem csak a magyar autósoknak fájna a 100 dollár feletti olajár

Ha az olaj hordónkénti ára eléri a 100 dollárt, az 0,2 százalékponttal vetné vissza a világgazdaság növekedését jövőre a Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint. A kőolaj világpiaci ára jó ideje emelkedik, egyebek mellett az Irán ellen ismét életbe lépő amerikai szankciók, a venezuelai kitermelés zuhanása és a növekvő kereslet miatt.

A bank elemzői szerint a drágább olaj különösen az euróövezet, Nagy-Britannia, Japán, Kína és India gazdasági növekedését fogná vissza, míg a növekvő helyi kitermelésnek köszönhetően az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Brazíliában sokkal mérsékeltebb lenne ez a hatás. Magyarországról külön nem szól a jelentés, de nem nehéz kitalálni, hogy az első csoportba tartozunk, hiszen nincs jelentős saját olajforrásunk, továbbá rendkívül erős a magyar és az eurózóna gazdaságának kapcsolata.

A hazai autósok már eddig is szenvedő alanyai voltak az olajdrágulásnak, utoljára nagyjából négy évvel ezelőtt kellett olyan sokat fizetni egy liter benzinért vagy gázolajért, mint jelenleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a dráguló benzin sem menti meg Magyarország első helyét egy fontos mutatóbanEgyelőre Magyarországon használják a legtöbben a közösségi közlekedést Európában, de az autózás térnyerését talán csak egy válság tudná feltartóztatni.

A terhek nagy gazdaságok közötti eloszlása elsősorban a dollár erejétől függ. Mivel az olajjal az amerikai devizában kereskednek, az erősebb dollár tovább növeli az importőrök terheit, az exportálók pedig többet nyernek. A Brent olajfajta idén 25 százalékkal drágult – jelenleg 85 dollár körül áll –, a dollár pedig 3 százalékot erősödött az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizáiból képzett „kosárral” szemben a Bloomberg cikke szerint.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint elkerülhetetlenek a magasabb olajárak, és a 100 dolláros szint is könnyen elérhető közelségben van. Ez azért csípne le 0,2 százalékpontot a világ gazdasági növekedéséből jövőre, mert az olajimportőr országok összességében jóval nagyobb gazdasági súlyt képviselnek, mint az exportőrök.

Borúlátóbb IMF

A Nemzetközi Valutaalap egyébként épp most csökkentette 0,2 százalékponttal a világgazdaság idei és jövő évi várható növekedését a legutóbbi, fél évvel ezelőtti előrejelzéséhez képest. A jelenlegi becslés 2018-ra és 2019-re is 3,7 százalék.

Az IMF ugyanakkor nem a magasabb olajárak miatt lépett, hanem olyan okok miatt, mint a kereskedelmi konfliktusok, a globálisan szigorúbb jegybanki politikák (a magasabb kamatok visszafogják a növekedést), valamint a növekvő adósságállományok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bank of America Merrill Lynch benzinár gazdasági növekedés imf olajár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.