Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 10. 14:58 Világ

Megnehezíti a kormányalakítást a svéd szélsőjobb sikere

A vártnál kevesebb szavazatot kapott a szélsőjobboldal a vasárnapi svéd választások során, azonban 2014-hez képest így is sokat erősödött. Ez éppen elég ahhoz, hogy a két legnagyobb mérsékelt politikai párt közül egyiknek se menjen könnyen a kormányalakítás – ahogyan az várható volt.

A közvélemény-kutatások között volt, amelyik 25 százalék feletti eredményt becsült a bevándorlásellenes és nacionalista Svéd Demokratáknak, azonban az előzetes eredmények szerint mindössze a szavazatok 17,6 százalékát kapták meg, ami 63 mandátumot jelent a 349-ből. A 2014-es 12,9 százalékhoz képest azért így is nagyot nőtt a szerepük a törvényhozásban – írja a Guardian.

Ugyan a kormányon lévő szociáldemokraták, ahogy 1917 óta mindig, most is első helyen végeztek a választások során, a 28,4 százalékukkal az elmúlt 100 év leggyengébb eredményét hozták össze. Az legfőbb ellenzéki párt, a jobboldali Mérsékelt párt is 19,8 százalékig csúszott.

A kis pártok többsége jól járt a nagyok gyengülésével, az exkommunista Baloldali Párt, a jobbközép Centrum Párt és a Kereszténydemokrata Párt is mind erősödött. A balközép blokk számára fontos szövetséges zöldpárt azonban éppen csak átlépte a parlamenti küszöböt.

Az új kormány megalakulása még hetekbe telik majd. Az biztos, hogy vagy a jobb- és baloldali pártok között lesz szükség együttműködésre, vagy valamelyik oldalnak meg kell barátkoznia a Svéd Demokratákkal a kormányzóképességhez, azonban ezt minden más párt kizárta a szélsőséges nézeteik miatt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzáz éve nem látott változást és a morális szuperhatalmiság végét hozhatja el a svéd választásA jóléti modellt megalapozó, száz éve minden választást megnyerő szociáldemokraták is a határok szigorításával kampányolnak, de így is csökkenni fog a szerepük.

 

A balközép blokk összesen 40,6 százalékot, a jobbközép párttömörülés 40,2 százalékot kapott, ami alapján az elemzők arra számítanak, hogy hosszas tárgyalásokra lesz szükség egy többségi kormányról való megegyezéshez, vagy legalább egy stabil kisebbségi kabinet összehozásához.

Ez a választás volt az első, mióta a kormány 163 ezer menedékkérőt beengedett az országba a 2015-ös európai bevándorlási válság során. Ahogy Európa sok más országában, úgy Svédországban is a mainstream politikai pártok kárára erősödött a bevándorlásellenes szélsőjobb, ám van, ahol ezek a pártok kormányra is kerültek, például Olaszországban, Ausztriában, Norvégiában és Finnországban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók húzzák a svéd növekedést, de a politikában erről senki sem beszélAz elmúlt években több ezer munkavállalási engedélyt adtak ki IT-szakembereknek, cseresznyeszedőknek és szakácsoknak is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ politika populizmus Svédország választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.