Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 21. 19:57 Világ

A bevándorlók húzzák a svéd növekedést, de a politikában erről senki sem beszél

A legtöbb fejlett európai országhoz hasonlóan Svédországba is több százezer menekült és bevándorló érkezett az elmúlt évek bevándorlási hullámával. Ugyan a gyors népességbővülés a leggyorsabban gyarapodó európai gazdaságok közé emelte az országot, a politikában és a társadalmi párbeszédben is felerősödtek a nacionalista hangok, amelyek a bevándorlás korlátozását hirdetik – írja a Bloomberg.

Svédországban szeptember 9-én általános választásokat tartanak, a közvélemény kutatások pedig alátámasztják, hogy a bevándorlás az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdés most a választók szerint.

A témát leginkább a nacionalista, szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt lovagolja meg, amely egyenesen azt akarja, hogy az ország ne fogadjon be több menedékkérelmet. A már ismerős bevándorlás ellenes dallamokat fújják, miszerint a bevándorlók megcsapolják a jóléti államot és tönkreteszik a társadalmi kohéziót. A párt várhatóan a szavazatok 20 százalékát is megszerezheti, ami épp arra lehet elég, hogy megnehezítse a másik két nagy tömörülés dolgát, hogy megszerezzék az 50 százalékot, ami a stabil kormányalakításhoz szükséges.

Ám nem csak a szélsőjobboldal, hanem minden nagyobb párt támogatja a bevándorlás valamilyen szintű visszafogását. A bevándorlásellenes retorikát ráadásul a sajtó is erősíti, amely rendszeresen összeköti a bűnözéssel a bevándorlók számának növekedését, illetve az adófizetőkre nehezedő tehernek állítja be őket.

A politikai retorika persze nem szól a bevándorlás pozitív velejáróiról, pedig az is van. Az elmúlt öt évben beáramló körülbelül 600 ezer menekült és bevándorló a GDP-növekedésben az európai élvonalba segítette Svédországot, sőt, a társadalom elöregedéséből adódó demográfiai problémákat is enyhíteni fogja. A GDP az év első két negyedévében több mint 3 százalékkal emelkedett, ami sokkal gyorsabb növekedés, mint az eurózónában megszokott.

A növekedéshez nagyban hozzájárul, hogy bőséges a munkaerő-kínálat. Az utóbbi években több ezer munkavállalási engedélyt adtak ki informatikai fejlesztőknek, cseresznyeszedőknek és szakácsoknak. Az ipari szektorban tapasztalt foglalkoztatottság szinte csak a bevándorlók miatt emelkedik, de a jóléti ágazatokban – mint az egészségügyben és az idősgondozásban – is az új állások 90 százalékát külföldön születettek töltötték be.

Magdalena Andersson pénzügyminiszter szerint az újonnan érkező bevándorlók kétszer olyan gyorsan találnak munkát, mint azok, akik a múlt évtized végén érkeztek az országba. Svédországban a bevándorlók 82 százaléka aktív a munkaerőpiacon, ami 4 százalékponttal jobb arány, mint az EU-átlag.

Ugyan a gazdaság rengeteget profitál a bevándorlókból, a munkaerőpiacnak azért nehézséget okoz ennyi új belépőt felszívnia, még úgy is, hogy több mint 100 ezer betöltetlen álláshely van. Ezért a külföldön születettek munkanélküliségi rátája 20 százalék, miközben összességében 6,8 százalékon áll a mutató.

A bevándorlásellenes hangoknak jó hátszelet adott a pénzügyminisztérium egyik független bizottságának jelentése, amelyben kiszámolták, hogy kb. évi 74 ezer koronába (2,3 millió forintba) kerül egy bevándorló a svéd államnak egy élethosszon át. A jelentés szerzője szerint ez azért van, mert a menekültek ritkán rendelkeznek olyan képzettséggel vagy készségekkel, amelyekre a svéd munkáltatóknak elsősorban szüksége van.

A Bloomberg cikke ugyanakkor egy szíriai menekült példáján keresztül bemutatja, hogy sikertörténetek is vannak. A szíriai háború elől menekülő Husszam Al-Homszi több százezer bevándorlóval együtt érkezett 2015-ben az országba. Ugyan MBA-vel rendelkezik, részvénypiaci és ingatlanpiaci tapasztalata is van és több helyen dolgozott külföldön, a 300 állásjelentkezéséből csak egyre kapott ajánlatot, és az is egy fizetés nélküli gyakornoki pozíció lett volna a Microsoftnál.

Al-Homszinak végül úgy sikerült munkát találnia, hogy előtte részt vett a Stockholm School of Economics mini-MBA képzésén, ahol egy 10 hetes menedzsmentkurzs keretében a svéd munkakultúrát is bemutatják az újonnan érkező szakemberek számára. A programhoz egy héthónapos gyakornokság is biztosítva van valamilyen svéd nagyvállalatnál, mint az Ericcson, a Spotify vagy például a Nordea Bank. A szóban forgó programban az elmúlt két évben 29 ember végzett Al-Homszival együtt, aki most már a stockholmi Deloitte irodában dolgozik.

Hasonló, a bevándorlók integrációját segítő képzést nyújt a Royal Institute of Technology is, ami egy szoftverfejlesztő akadémiát működtet az újonnan érkezők számára. A Wallenberg családi alapítványok által finanszírozott program keretében három hónapon át 500 órában tanulhatnak Java nyelven programozni a kiválasztott bevándorlók.

A résztvevők kiválasztásával megbízott toborzó cég vezetője a Bloombergnek arról beszélt, hogy a bevándorlók jelentős többsége mindennél jobban munkát akar találni, ám a migrációról szóló társadalmi vitában ez a fontos szempont szinte egyáltalán nem jön elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás integráció migráció Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.