Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 6. 16:19 Világ

Száz éve nem látott változást és a morális szuperhatalmiság végét hozhatja el a svéd választás

A 39 éves Martin Westmont a bevándorlásellenes, nacionalista Svéd Demokraták jelöltjeként készül a vasárnapi parlamenti és önkormányzati választásra. Stockholm egyik külvárosában nőtt fel, ahol a “többi gyerek fele” bevándorló volt. Eleinte a liberális konzervatív Mérsékelt Pártban politizált, de egy idő után túl liberálisnak gondolta őket.

Emiatt 2010-ben csatlakozott a szélsőjobboldali Svéd Demokratákhoz. A családjában ez akkora feszültséget keltett, hogy úgy döntött, megváltoztatja a nevét. “Azóta viszont sok korábbi párttársam csatlakozott hozzánk, most pedig már az apám is minket támogat, és reményeim szerint az anyám is így fog tenni” – mondta a politikus a New York Times-nak. A Westmont család névváltozásba torkolló konfliktusa, majd annak elsimulása egy apró tünete annak a belpolitikai fordulatnak, amely száz éve nem látott változásokat idéz elő Svédországban.

Az északi állam évtizedeken át a nyugati jóléti állam mintapéldája volt, amely a saját polgárai mellett a nemzetközi ügyek és a szerencsétlenebb vidékek lakosai iránt is szokatlan érzékenységet mutat. A bevándorlókat is hagyományosan felkaroló modellje miatt Svédországot morális vagy humanitárius szuperhatalomnak címkézték. Ez a korszak azonban egyre több svéd – például a nemzetközileg talán leginkább megbecsült politikus, Carl Bildt – szerint eltűnőben van.

Az EU legtöbb tagállamához hasonlóan Svédországban is belpolitikai átrendeződés zajlik. Az európai folyamatot legmarkánsabban az jelzi, hogy egyre többen fordulnak az új, leginkább radikális jobboldali politikai mozgalmakhoz. A hétköznapi életet egyre inkább befolyásoló globalizáció, a bevándorlás természetéből fakadó nehézségek és a félelem a nemzeti identitás gyengülésétől Svédországban is egyre inkább elsodorja a választókat a hagyományos nagy pártoktól.

Stefan Löfven jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök, akinek reális esélye van a folytatásra. Fotó: AFP

Paradox helyzetben van a svéd jóléti államot megalapozó Szociáldemokrata Párt, amely több mint száz éve, 1917 óta minden választáson első helyen végzett*1932 és ‘76 között például folyamatosan kormányon volt, igaz, többször kisebbségiben.. Bár vezető helyét várhatóan most is megtartja, a változásokat mutatja, hogy az előrejelzések szerint az elmúlt száz év legrosszabb eredményére számíthat. A jelenleg kisebbségi koalícióban kormányzó pártnak 25 százalék körüli eredményt jósolnak, amely jelentős visszaesés az elmúlt két évtized 30-40 százalék közötti támogatottságának, pláne a hidegháborús évtizedek 40 százalék fölötti eredményeihez képest.

A Szociáldemokrata Párt mellett a másik hagyományos nagy párt, a mérsékelt jobboldali Mérsékelt Párt is kevesebb szavazatra számíthat vasárnap, mint a 2014-es választáson (akkor 23 százalékot kapott, most 17-18 százalékra mérik). A nagy pártok amortizációjának egyértelmű nyertese pedig a cikk elején említett, bevándorlásellenes Svéd Demokraták. Támogatáságuk különösen a 2015-ös menekültválság során nőtt meg, vasárnap 20 százalék körülire becsült eredményükkel a második legnagyobb párttá válhatnak. Ezzel egy negyvenéves időszak érhet véget, legutóbb a hetvenes években fordult elő, hogy nem a szociáldemokraták és a mérsékeltek végeztek az első két helyen.

Egy webdizájner feltűnése

Az eleinte neonáci hátterű Svéd Demokraták a 2000-es évek második felében kezdtek számottevő szereplői lenni a svéd belpolitikának, miután egy mindössze 26 éves webdizájner, Jimmie Akesson került a párt élére. Akesson vezetésével a párt mérsékeltebb hangnemre váltott, kiszorította a legszélsőségesebb tagjait, és a változás jeleként még a címerét lecserélte.

Bár a jelmondatuk nem változott – “Svédország maradjon a svédeké” -, sovinizmus helyett inkább a biztonságra és a hagyományok fontosságára helyezték a hangsúlyt. A fordulatnak köszönhetően a Svéd Demokraták 2010-ben 5,7 százalékos támogatottsággal bekerültek a parlamentbe, négy évvel később pedig már 13 százalékot kaptak.

Akesson egy kampánygyűlésen a megújult logó előtt. Fotó: AFP

A 2015-es menekültválság során jelentősen megerősödött a párt. Svédország abban az évben 163 ezer embert fogadott be, lakosságához viszonyítva a legnagyobb számot Európában. A szociáldemokrata kormány – Németországhoz hasonlóan – egy idő után szigorította a határátlépést, aminek a hatására jelentősen csökkent az érkezők száma, idén várhatóan 23 ezerre.

A mostani kampány azért más az eddigiekhez képest, mert szokatlanul heves, és a hagyományos témák helyett – mint az oktatás, az egészségügy – a bevándorlás és a bűnözés a legfelkapottabbak. Ugyan tízéves mélyponton van a munkanélküliség és rég nem látott ütemben nő a gazdaság, mégis sikeresen kampányolnak azzal a Svéd Demokraták, hogy a bevándorlók integrálására fordított pénz veszélyt jelent a svéd jóléti modellre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók húzzák a svéd növekedést, de a politikában erről senki sem beszélAz elmúlt években több ezer munkavállalási engedélyt adtak ki IT-szakembereknek, cseresznyeszedőknek és szakácsoknak is.

Számos európai példához hasonlóan a feltörekvő populista mozgalom az egész politikai rendszer működését átalakítja. A szociáldemokraták tőlük soha nem hallott állításokkal kampányolnak, hogy megállítsák támogatóik elvándorlását a Svéd Demokratákhoz: több rendőrt és szigorúbb határellenőrzést ígérnek. A két párt támogatói között ugyanis van átfedés: inkább a fizikai dolgozók, a szociálisan hátrányosabb helyzetben lévők támogatják őket (a Svéd Demokratákat a korábban érkező bevándorlók is az átlaghoz közelítő arányban támogatják).  

Kisebbségi kormány lehet

Az egyik népszerű kampánytémának, a közbiztonság állítólagos romlásának több látványos jele volt az elmúlt években. Érzékelhetővé vált a külvárosi utcai bandák közötti erőszak, és megszaporodtak a kézigránátos robbantások vagy a szervezett rongálások, mint amikor augusztusban mintegy nyolcvan autót gyújtottak fel eltakart fejű fiatalok. A Local svéd kiadása szerint kevesebben halnak meg erőszakos bűncselekményekben, mint a kilencvenes években, viszont növekszik azoknak a száma, akiknek lőfegyverrel ölnek meg.

A vasárnapi svéd választásba a menekültek mellett a globális klímaváltozás is beleavatkozik. Nyáron évszázadok óta nem tapasztalt hőség volt Svédországban. A hatalmas erdőtüzek miatt a pártok is összeszólalkoztak, a Svéd Demokraták szerint például a legrosszabb fajta populizmus, ha a meleg nyári időből kampánytémát csinálnak, mint teszi azt a Zöld Párt, amely a klímaváltozást az emberiség legnagyobb kihívásának nevezi. Az erődtüzek és a hőség miatt mindenesetre szintén többen elfordultak a nagy pártoktól, például pont a zöldek támogatottsága nőtt. 

A Svéd Demokraták megerősödése ellenére kizártnak tekinthető, hogy kormányt alakítsanak. A mostani választáson alapvetően két blokk néz egymással szembe: a szociáldemokraták által vezetett baloldali-zöld pártok, illetve a mérsékeltek által vezetett mérsékelt jobboldali-centrista pártok. Mindkettő blokk nagyjából 40 százalék körüli eredményre számíthat, de sok függ attól, hogy melyik kis pártok lépik át a négy százalékos parlamenti küszöböt. 

A Svéd Demokraták 20 százalék körülire becsült eredménye tehát lehetetlenné teszi, hogy többséget szerezzen valamelyik nagyobb blokk. Azt minden párt kizárta, hogy koalícióra lépjen a Svéd Demokratákkal, és a két nagy párt vezetője is kizárta azt, hogy német mintára nagykoalícióra lépjenek egymással. Így minden bizonnyal kisebbségi kormány alakulhat, amely a legtöbb európai országgal ellentétben Skandináviában viszonylag működőképesnek számít, korábban Svédországban is többször kormányoztak kisebbségben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ populizmus Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.