Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 16. 14:34 Tech, Világ

Nincs, aki dolgozzon, de a bevándorlók helyett robotoknak adnák a munkát

Japán az elöregedő népesség és a csökkenő születésszám miatt negyedszázada nem nézett szembe olyan munkaerőhiánnyal, mint manapság. Az üres állásokra lasszóval sem lehet már embert fogni, ezért vezető közgazdászok sora sürgeti már egy ideje a kormányt, hogy engedjen be menekülteket, bevándorlókat.

A kormány azonban eddig hajthatatlannak bizonyult, a zárt kapukat azzal indokolják, hogy a bevándorlással nem szeretnék felborítani a jelenlegi társadalmi rendet. Márpedig ahogy a CNBC is emlékeztet, a munkára fogható emberek hiánya csökkenti a belső fogyasztást, és deflációs hatást generál.

Japán átmeneti migránsokat akar, de a letelepedő bevándorlóktól teljesen elzárkózik. Átmenetileg befogadnak olyan munkásokat, akik az alacsony hozzáadott értéket termelő szektorokban enyhítik a hiányt, azt azonban egyáltalán nem akarják, hogy ezek az emberek tartósan az országban maradjanak. A japánok állítólag a német vendégmunkás programok elemzése után jutottak erre az eredményre, és részben attól is tartanak, hogy a közbiztonság romlik a bevándorlók miatt, illetve megerősödik az országban a bevándorlókkal szembeni félelem.

Abe Sinzó miniszterelnök nemrég azt mondta, nyitott arra, hogy több külföldi jöjjön az országba, de a munkavállalásuk maximális idejét meg akarja határozni, és szó sem lehet arról, hogy a családtagok is automatikusan kövessék a dolgozókat. A külföldről származó munkások száma egyébként 2,38 millió főre ugrott, a letelepedésük előtt azonban továbbra is nagyon szigorú bürokratikus akadályok vannak, egyes engedélyek megszerzéséhez például japán nyelvtudást várnak el.

Tavaly 20 ezren adtak be menedékkérelmet Japánban, ám közülük csak húszan kapták meg a státuszt.

Egy évvel korábban sem volt jobb az arány, akkor 28 főt engedtek be az egyébként 127 millió lakosú országba.

A kormány abban bízik, hogy a fejlett informatikával, a mesterséges intelligenciával és a robotokkal végső soron orvosolni tudja a munkaerőhiányt. A szakértők azonban sokkal pesszimistábbak, szerintük a probléma olyan mértékű, hogy a robotokkal legfeljebb enyhíteni lehet a helyzeten, a megoldást azonban ez biztosan nem hozza meg. A másik irány a nem dolgozó nők és a nyugdíjasok integrálása lenne a munkaerőpiacra, de egyelőre ez sem megy elég hatékonyan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ bevándorlás Japán munkaerőhiány robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.