Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. február 15. 14:09 Világ

Elkényelmesedtek a német fiatalok, ezért is van munkaerőhiány

Az Y és a Z generáció tagjai gyakran megkapják a világtól, hogy mit csinálnak rosszul, például olyanokat vágnak a fejükhöz, hogy túlzásba viszik az avokádófogyasztást. Most a német fiatalokról derült ki, hogy túlságosan elkényelmesedtek a jövőjüket illetően, amivel akaratlanul is súlyosbítják a németországi munkaerőhiányt – írja a Bloomberg.

Magyarországhoz hasonlóan Németországban is rekord alacsony szintre süllyedt a munkanélküliség az utóbbi években, miközben a cégek megrendelései csak nőnek, így egyre nehezebb elég munkaerőt találni. A német munkaügyi hivatal egyik vezetője, Valerie Holsboer szerint ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy a fiatalok elkényelmesedtek a karrierépítésben, azaz egyáltalán sietnek azzal, hogy iskolai, egyetemi tanulmányaik után munkába álljanak.

A szakképzési programokból – ami gyakori formája a szakmai képzésnek Németországban – egyre több tanuló esik ki az elmúlt években. Ráadásul ugyanez igaz az egyetemekre is, ahol háromból közel egy tanuló még az előtt abbahagyja alapszakos tanulmányait, mielőtt diplomát szerezne.

Ugyan elképzelhető, hogy sokan azért hagynak abba egy adott képzést, mert inkább mást szeretnének tanulni, a tanulmányok megszakítása így is potenciálisan késlelteti a fiatalok munkába állását. Holsboer szerint a tanulmányok megszakításának növekvő aránya hatalmas veszteségeket okozhat a gazdaságnak.

Másik oldalról nézve valószínű, hogy éppen a német munkaerőpiac szárnyalása az, ami miatt az Y és a Z generáció tagjai kevésbé stresszelnek azon, hogy mi lesz, ha nem viszik véghez azt, amibe belekezdtek. Holsboer szerint a fiatalok ma úgy nőnek fel, hogy azt látják, mindenkinek van munkája és könnyű munkát találni, emiatt is érezhetik úgy, hogy nem kötelesek rögtön továbblépni, miután elvégzik a középiskolát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerőhiány munkaerőpiac németország szakképzés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.