Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 15. 10:50 Világ

Alig jött ki belőle, újra recesszióba eshetett az orosz gazdaság

A negyedik negyedévben másfél százalékkal alacsonyabb volt az orosz GDP, mint a harmadik negyedben – írja a Bloomberg egy amerikai bank, a JP Morgan elemzőinek becslése alapján.

Mivel a harmadik negyedévben szerintük 0,2 százalékkal esett az orosz gazdaság teljesítménye, ezért úgy áll a dolog, hogy Oroszország alig egy évnyi fellendülés után visszaesett a recesszióba, legalábbis technikailag. Ez nagy mutatványnak tűnik ebben az időszakban, amikor Oroszország messze legfontosabb bevételforrása, a kőolaj 10-20 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban.

Igaz, a JP Morgan becslése szerint az utóbbi időben teljesen máshogy alakultak az orosz gazdaság számai, mint amit a hivatalos Roszstat-adatok mutatnak:

 

Az orosz állami Vnyesekonombank becslésén is látszik az új keletű gyengeség:

A JP Morgan elemzői szerint meglepő, hogy ilyen gyengén ment az orosz gazdaság, különösen a lakossági fogyasztás és az ipari termelés alakult a vártnál gyengébben. Utóbbinak köze lehet ahhoz, hogy Oroszország is visszafogta a kőolajtermelését az OPEC-kel kötött megállapodásának megfelelően, ami üthetett egyet kőolaj-feldolgozó iparon. Az orosz kormányzat lassított a fegyverkezési programon is, és ez szintén látható mértékben visszavethette a növekedést: a feldolgozóipar teljesítménye 3,6 százalékkal esett novemberben. A katonai beruházások 38 százalékkal estek vissza a harmadik negyedévben.

Közben az elemzők szerint a kibocsátási rés hamar bezáródott, az orosz gazdaság további növekedéséhez komoly kapacitásbővítésekre lenne szükség, különben inkább az infláció fog csak beindulni. Ez azt jelenti, hogy a 2014 és 2016 közötti mély recesszió után nem lehet érdemi kilábalásról beszélni. Az orosz gazdaságot egyszerre sújtják a nyugati szankciók és az, hogy még mindig alacsonyabb az olajár, mint a 2014 előtti időkben. Az államháztartásnak, a monetáris politikának, a háztartásoknak és a cégeknek is sikerült alkalmazkodnia a sanyarú körülményekhez, de ez nem jelenti azt, hogy létrejöttek volna egy nyersanyagtól független fellendülés alapjai.

Az éves növekedés 2017 egészére így is meglesz, az orosz jegybank szerint 1,7-2,2 százalék lehetett. Az éppen nagy lendülettel kampányoló Vlagyimir Putyin orosz elnököt sem érdekli a dolog annyira, a közelmúltban arról beszélt, hogy minden rendben van: alacsony a munkanélküliség, és mindenki optimista lehet az orosz gazdaság teljesítményével kapcsolatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gdp kőolaj Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.