Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

A céges költségek őrei, a pénzügyi vezetők kettős szerepbe kerültek. Adott a költségek csökkentése, mint fő feladat, de pénzre van szükségük hozzá. Pontosabban ahhoz, hogy – főleg az informatikai rendszerek fejlesztésével, automatizációval – lépést tudjanak tartani a folyamatosan változó, kiszámíthatatlan gazdasági környezettel.

A PwC idén ötödik alkalommal kérdezett meg több mint száz magyar CFO-t, azaz vállalati pénzügyi vezetőt az előttük álló legnagyobb kihívásokról. A számos iparágat és vállalatméretet lefedő válaszadók átlagosan több mint 12 éve töltik be pozíciójukat.

A szakemberhiány, amely öt éve, az első felmérés készítésekor a legnagyobb kockázat volt, idén a második helyen áll. Most

a legnagyobb CFO-félelem a bizonytalan gazdasági környezet

és az, hogyan lesz pénz a szükséges informatikai beruházásokra.

Az IT fejlesztéseket szerencsére nem kell a nulláról kezdeni, a korábban szkeptikusan kezelt felhőtechnológiával már jórészt kibékültek a magyar cégek. A kutatás szerint csaknem felüknél (42%) vagy megtörtént, vagy folyamatban van a pénzügyi-számviteli rendszer transzformációja – amivel a gyakorlatban a felhőbe költözés is megtörténik – további 21 százalékuk pedig a közeljövőben, a következő 1-3 évben tervezi azt. Ez pedig kihat az egész terület jövőjére az automatizáción keresztül.

Számvitel helyett adatkezelés

„Régóta várjuk, hogy a klasszikus tranzakcionális, számviteli pénzügyi csapatok mérete csökkeni fog, és cserébe nő az elemző, adatalapú munkakörök száma” – mondta Balogh Roland, a PwC számviteli és tőkepiaci tanácsadási üzletágának igazgatója, a felmérés vezetője. „A nagy kérdés, hogy mikor, mivel a számok alapján jelenleg

idejük nagy részét még mindig adatok előállításával, feldolgozásával, riportálással töltik a pénzügyi csapatok, nem előrejelzéssel és döntéstámogatással. A felmérés szerint ebben nagyon kevesen mozdultak előre.”

 – tette hozzá.

A kutatás szerint a számviteli-könyvviteli munkakörökben terveznek leginkább létszámcsökkenést a CFO-k. Tízből hárman válaszolták, hogy a feladatok automatizálása nyomán lehetőség lesz erre.

„A pénzügyi vezetők már nem azt várják, – ami eddig fontos volt, – hogy valaki végtelenül precízen felvigye minden számla adatait a rendszerbe, mert erre most már sok helyen automatizációs módszereket használnak.”

Excel helyett low coding

A pénzügyi csapatok egyik legidőrablóbb tevékenysége az Excel formázás, pivotálás. Itt jön képbe a low coding. Ez egy olyan mini automatizálás, amihez nem kell tudni programozni, és alapvetően nem kell hozzányúlni a fő IT-rendszerekhez sem, az alkalmazás a meglévő folyamatokat és az általuk előállított adatokat kapcsolja össze.

A legegyszerűbb verzió, amikor valaki felépít egy folyamatot, az adatok letöltésétől, szűrésétől a kimutatás készítéséig. Bár ez nem oldja meg az egész folyamatra kiterjedő hatékonyságot, de 1-1 lépést ki lehet váltani vele. Ha a low coding és a felülről jövő folyamatfejlesztések, automatizálás találkoznak, eljöhet az idő, hogy nem látnak többé Excel táblát a pénzügyesek.

A pénzügyi vezetők egyébként a kollégák szakmai felkészültségével a legelégedettebbek, de az automatizációhoz elengedhetetlen folyamatok és változások menedzselésében van még tér a fejlődésre.

Egy hajóban

Az automatizálás nem kizárólag pénzkérdés. Balogh Roland szerint

Nem annyira pénz, hanem sok vállalati erőforrás kellene a meglévő vállalati folyamatok újrahúzásához. Nehéz elmagyarázni a társterületeknek, hogy miért fontos a pénzügy a folyamatban és neki miért lesz haszna abból, ha másképp csinál valamit.

Mivel egy beszerzési vagy értékesítési folyamatban egyszerre sok terület, üzletág van kapcsolatban egymással, így a folyamat átalakításakor az összes résztvevő üzleti területtel el kell fogadtatni a változást. Ez pedig nem mindig könnyű – ahogy a 4. legnagyobb CFO-félelem is az, hogy a szervezet majd lassan reagál a változásokra.

Amikor például a pénzügy több adatot kér a megrendelésekről, akkor azt az értékesítés jobbára csak plusz adminisztrációnak tartja. Azonban 

ha valamiről nincs adat, nem lehet elemezni, és később esetleg hatékonyabbá tenni sem lesz mód a folyamatot.

Köszönőlevél ChatGPT-vel

„Öt éve még sok esetben furcsán néztek ránk a vállalati CFO-k, mert nem tudták, miről van szó, amikor rákérdeztünk, hogy használnak-e a dashboardokat, automatizált folyamatfejlesztéseket. Most már tudják, mi a dashboard*Egy folyamatosan frissülő, interaktív diagramhalmaz. és sokkal komfortosabbak az új technológiákkal kapcsolatban is” – mondta Balogh Roland.

Felhő alapú megoldásokat, adatvizualizációkat már majdnem mindenki használ, de mesterséges intelligenciát csak a pénzügyi vezetők 8 százaléka alkalmazott eddig munkája során.

„Bár nagyon érdekli őket a technológia, és az, hogy mit lehetne kihozni belőle, látják a kockázatokat is, amit a konkrét üzleti adatok felhő alapú MI     megoldásba való feltöltése jelent” – mondta a PwC igazgatója. Ezért óvatosan ismerkednek a technológiával, leginkább köszönő e-maileket vagy beszédeket iratnak a ChatGPT-vel.

A fenti trendek a jövőben csak erősödni fognak: sorrendben automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években.

Kritikus trend

A kutatást bemutató konferencián megkérdezték a jelen lévő CFO-kat is, hogy – a szakmai kompetenciákon túl – milyen készségeket várnának el leginkább a csapatuktól. Meglepetésre elsöprő többségük választotta a “dobozon kívüli”, kritikus gondolkodást, a képességet, hogy a kollégák túllépjenek a megszokott, bevált sémákon, ha úgy hozza az élet. Ahogy elhangzott, “a mesterséges intelligencia mellett a természetes intelligenciára is szükség van”. 

A cikk megjelenését a PwC Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.