Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 11. 11:02 Tech, Vállalat

Csúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postások

A német posta (Deutsche Post DHL), vagyis Európa vezető logisztikai szolgáltatója és az iparág egyik leginnovatívabb, illetve legtőkeerősebb cége nem folytatja a drónokkal való kísérletezést. Az értesülést a Welt am Sonntagnak a társaság szóvivője megerősítette.

Az első „csomagkopter”, azaz csomagot kézbesítő kísérleti DHL drón 2013-ban szállt fel, átrepült a Rajna felett, és sikeresen landolt 1 kilométeres útja után. A drónt a földről vezérelték, és az utat úgy határozták meg, hogy a vezérlő végig szabad szemmel is követni tudja az eszközt.

Három évvel később jutott el oda a társaság, hogy az Alpokban egy nehezen megközelíthető helyre egy akkor már harmadik generációs fejlesztésű drónnal felküldött egy autonóm mozgású drónt. Az elképzelés akkoriban az volt, hogy a drónok az ehhez hasonló helyzetekben jelentenek majd fontos kiegészítő lehetőséget: amikor nehezen megközelíthető helyekre kell gyorsan fontos szállítmányokat eljuttatni.

Ilyen szituáció lehetett volna egy baleseti helyszín, vagy egy természeti katasztrófa sújtotta terület, esetleg egy időjárás miatt elzárt hegyi település, ahova például gyógyszert vagy élelmiszert kell eljuttatni.

A Deutsche Post DHL most azt mondja, rengeteg technikai problémát kellett megoldani az elmúlt években, és sok értékes hozama van a projektnek, de végső soron egyelőre úgy látják, hogy a drónos kézbesítés megoldása mégsem áll össze kereskedelmi szolgáltatássá.

A drónos szállítás üzleti szempontból sem jött be, egyszerűen azért, mert még mindig olyan drága, hogy nincs rá megfelelő mértékű kereslet. A gyorsaságnak ebben az esetben olyan ára van, amit csak kivételes esetekben hajlandóak az ügyfelek kifizetni, ez viszont nem elég az üzleti modell sikeréhez.

Az Amazon szintén 2013-ban kezdett hasonló kísérletezésbe, de a Prime Air nevű projektet az amerikai cég is szépen lassan leépítette. Bár  egyelőre nem szűnt meg hivatalosan, de szinte tetszhalott állapotban van. Ezek után a Google és a UPS közös próbálkozása maradt a legkomolyabb kísérlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElőször kézbesített csomagot egy drón LengyelországbanAz interneten megrendelt áruk légi kiszállításáról régóta beszélnek, a gyakorlatban azonban még mindig az éles tesztelés első lépéseinél tart a megvalósítás.

Tech Vállalat csomag DHL drón kísérlet posta Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2021. szeptember 13. 12:20 Támogatói tartalom, Tech

Magyar cég fejlesztésével dugók nélkül, balesetmentesen közlekedhetnek a jövő járművei

Az önvezető autók álmát régóta hajszolja az emberiség, de a teljes önvezetés még mindig igen mesze van. Az intelligens közlekedés azonban már a küszöbön áll: már ma is több százezer olyan autó közlekedik az európai utakon, amelyek egymással és az infrastruktúrával is képesek kommunikálni egy új technológiának köszönhetően, amelynek feltételeit majd egy évtizede kezdték el megteremteni.

Bucsky Péter
2021. szeptember 9. 06:04 Tech

Kihal az autókból az egyik legjobb élmény, a kézi sebességváltás – nem egészen környezetbarát módon

Az elektromos autók korszakának igazi kezdetéig nyolc-tíz év maradt, és ez az automata váltók nagy korszaka lehet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 5. 17:26 Tech

Egészségesebb pirítóst ígérnek a kutatók, de van benne egy csapda

Hamarosan döntened kell egy nagyon érzékeny kérdésben: hajlandó vagy génmódosított búzából készült kenyeret enni, ha a tudomány állása szerint az biztosan egészségesebb?

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.