Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 14. 10:45 Tech

Először kézbesített csomagot egy drón Lengyelországban

A drónos csomagszállítás ígérete lassan már tízéves, az Amazon-alapító Jeff Bezos már 2013-ban beszélt erről egy amerikai tévéműsorban. Ahogy később kiderült, ez akkor még nem volt több marketingnél, az amerikai vállalat csak három évvel később kezdett el komolyabban kísérletezni a dologgal.

Ettől függetlenül persze a technológia fejlődésével egyre több vállalkozás kísérletezik a módszerrel, és erre még rátett néhány lapáttal a koronavírus-járvány, amikor ugrásszerűen nőtt az e-kereskedelem, és a kiszállítást végző cégek alig győzték a munkát a futárjaikkal.

Azok a kerekedők különösen rá voltak szorulva az internetes értékesítésre, amelyeknek időről időre be kellett zárniuk a hagyományos boltjaikat, mert nem élelmiszert vagy más alapvető fontosságú dolgot árulnak. Ilyenek a sportszerkereskedők is, így nem véletlen, hogy Lengyelországban a Decathlon hajtotta végre (valószínűleg) az első olyan drónos kézbesítést, amikor egy vásárló ténylegesen így jutott hozzá a megrendelt termékhez.

Az esetről a drónt kifejlesztő katowicei vállalat, a Spartaqs Group számolt be a Facebook-oldalán, illetve ez alapján több lengyel híroldal is írt róla. A még mindig a tesztelést szolgáló keddi esemény során a drón egy lublini Decathlon áruháztól emelkedett a levegőbe, és első földre szállásakor kézbesítette a vevőnek a csomagot. Ezt követően folytatta útján a városban lévő egy másik, hét kilométerre lévő Decathlon-áruházhoz.

A beszámoló szerint a drón 120 méteres magasságban repült, és bár sütött a nap, nehezítő körülmény volt, hogy erős széllökésekkel kellett megküzdenie. A technológia a jelek szerint tehát lényegében már adott, de emellett természetesen a szabályozást is ki kell alakítani ahhoz, hogy a jövőben ez egy alapértelmezett kézbesítési lehetőség lehessen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFagyasztott csirkék helyett akkumulátorokkal bombázzák majd a repülőgépeketMár nem csak a madarakkal, hanem a drónokkal történő ütközésekre is fel kell készíteni a repülőgépeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech csomagszállítás drón e-kereskedelem logisztika Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.