Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 14. 10:45 Tech

Először kézbesített csomagot egy drón Lengyelországban

A drónos csomagszállítás ígérete lassan már tízéves, az Amazon-alapító Jeff Bezos már 2013-ban beszélt erről egy amerikai tévéműsorban. Ahogy később kiderült, ez akkor még nem volt több marketingnél, az amerikai vállalat csak három évvel később kezdett el komolyabban kísérletezni a dologgal.

Ettől függetlenül persze a technológia fejlődésével egyre több vállalkozás kísérletezik a módszerrel, és erre még rátett néhány lapáttal a koronavírus-járvány, amikor ugrásszerűen nőtt az e-kereskedelem, és a kiszállítást végző cégek alig győzték a munkát a futárjaikkal.

Azok a kerekedők különösen rá voltak szorulva az internetes értékesítésre, amelyeknek időről időre be kellett zárniuk a hagyományos boltjaikat, mert nem élelmiszert vagy más alapvető fontosságú dolgot árulnak. Ilyenek a sportszerkereskedők is, így nem véletlen, hogy Lengyelországban a Decathlon hajtotta végre (valószínűleg) az első olyan drónos kézbesítést, amikor egy vásárló ténylegesen így jutott hozzá a megrendelt termékhez.

Az esetről a drónt kifejlesztő katowicei vállalat, a Spartaqs Group számolt be a Facebook-oldalán, illetve ez alapján több lengyel híroldal is írt róla. A még mindig a tesztelést szolgáló keddi esemény során a drón egy lublini Decathlon áruháztól emelkedett a levegőbe, és első földre szállásakor kézbesítette a vevőnek a csomagot. Ezt követően folytatta útján a városban lévő egy másik, hét kilométerre lévő Decathlon-áruházhoz.

A beszámoló szerint a drón 120 méteres magasságban repült, és bár sütött a nap, nehezítő körülmény volt, hogy erős széllökésekkel kellett megküzdenie. A technológia a jelek szerint tehát lényegében már adott, de emellett természetesen a szabályozást is ki kell alakítani ahhoz, hogy a jövőben ez egy alapértelmezett kézbesítési lehetőség lehessen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFagyasztott csirkék helyett akkumulátorokkal bombázzák majd a repülőgépeketMár nem csak a madarakkal, hanem a drónokkal történő ütközésekre is fel kell készíteni a repülőgépeket.

Tech csomagszállítás drón e-kereskedelem logisztika Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2021. június 17. 10:48 Támogatói tartalom, Tech

Fogyasztói igényekre kell szabni a céges informatikát, akár néhány nap alatt

A pénzügyi vezetők az olcsóbb költségek, a marketingesek a sokkal rövidebb termékfejlesztés miatt szeretik a felhő alapú informatikát.

Mit hoz az ipar 4.0 a magyar gyárakba?

Az ipar 4.0 lehet felzárkózási lehetőség, ugyanakkor felnagyítja az innovációs hiányosságokat, a robotizáció pedig fokozza a munkaerőpiaci kockázatokat.

Torontáli Zoltán
2021. június 13. 11:46 Tech

A világ legrosszabb autójának egyre nagyobb a rajongótábora

Nem a Trabantról van szó, hanem az Amerikában egykor forgalmazott Yugóról, amelynek jellegzetesen önironikus reneszánsza alakult ki.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.