Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A lengyel fejlesztési miniszterhelyettes, Krzysztof Mazur szerint korábban soha annyi német cég nem érdeklődött lengyelországi beruházás iránt, mint most. A koronavírus hatására jelentősen átrendeződhetnek a globális ellátási láncok, és ennek Kelet-Európa lehet az egyik nyertese – mondta Mazur egy lengyel üzleti lapnak, a wnp.pl-nek adott interjújában.

A miniszterhelyettes által említett folyamat már évek óta elindult, de a járvány felgyorsítja. Kína évtizedeken át működött a világ gyáraként, ez a helyzet azonban elkezdett megváltozni, több tényező hatására. Egyrészt a kínai bérek növekedésével az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek (összeszerelés) fokozatosan kerülnek át a szegényebb ázsiai vagy afrikai országokba.

Másrészt az egyre élesedő amerikai-kínai szembenállás hatására szintén elindult a gyártókapacitások áttelepítése harmadik országokba, már csak azért is, hogy elkerüljék a Kínából származó termékekre vonatkozó amerikai vámokat (vagy éppen a szellemi tulajdonjogok védelme miatt). A kínai gyártás leépítése ráadásul egybeesik a kínai kormányzat szándékával, amely az összeszerelés és az export helyett a fogyasztást és a magasabb hozzáadott értékű, több tudást igénylő termékek előállítását helyezné előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínában nem azt kapod, amit kérsz, hanem azt, amit megérdemelszNem könnyű üzletelni a kínaiakkal, filléresek és akkor is azt mondják, hogy igen, ha máshogy gondolják. Milyen Kínában gyártatni magyar vállalkozók szerint?

A koronavírus – egészen pontosan az ellátási piacok bizonytalanná válása – pedig újabb okot adott a nyugati cégeknek arra, hogy csökkentsék a kínai gyártás arányát. A lengyel miniszterhelyettes szerint a délkelet-ázsiai és a kelet-európai országok versenyezhetnek egymással az átcsoportosítandó gyártókapacitásokért. Mazur szerint ha a francia és a német cégeknél a biztonságos ellátás, a székhelyhez való közelség fontos szempont lesz, akkor értelemszerűen Kelet-Európára esik majd a választásuk.

Mazur a német kereskedelmi kamara (amelyeknek kulcsszerepe van a német befektetéseknél) vezetőitől úgy tudja, hogy a német cégek részéről most “nagyon nagy az érdeklődés Lengyelország iránt”. A kamara több Lengyelországról érdeklődő e-mailt kapott a legutóbb hónapban, mint bármikor korábban. “Az e-maileket pedig talán valós befektetések követik. Nem csupán összeszerelő üzemek, hanem magas hozzáadott értékű iparágak is” – bizakodik Mazur.

Vállalat ellátási lánc Kína Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 09:13 Vállalat

A csehek nagyon közel kerültek a Malév-szindrómához

A patinás nemzeti légitársaság, a CSA már csak akkor szállhat le Prágában, ha előre fizet, a csőd valószínűnek tűnik.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.