Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A lengyel fejlesztési miniszterhelyettes, Krzysztof Mazur szerint korábban soha annyi német cég nem érdeklődött lengyelországi beruházás iránt, mint most. A koronavírus hatására jelentősen átrendeződhetnek a globális ellátási láncok, és ennek Kelet-Európa lehet az egyik nyertese – mondta Mazur egy lengyel üzleti lapnak, a wnp.pl-nek adott interjújában.

A miniszterhelyettes által említett folyamat már évek óta elindult, de a járvány felgyorsítja. Kína évtizedeken át működött a világ gyáraként, ez a helyzet azonban elkezdett megváltozni, több tényező hatására. Egyrészt a kínai bérek növekedésével az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek (összeszerelés) fokozatosan kerülnek át a szegényebb ázsiai vagy afrikai országokba.

Másrészt az egyre élesedő amerikai-kínai szembenállás hatására szintén elindult a gyártókapacitások áttelepítése harmadik országokba, már csak azért is, hogy elkerüljék a Kínából származó termékekre vonatkozó amerikai vámokat (vagy éppen a szellemi tulajdonjogok védelme miatt). A kínai gyártás leépítése ráadásul egybeesik a kínai kormányzat szándékával, amely az összeszerelés és az export helyett a fogyasztást és a magasabb hozzáadott értékű, több tudást igénylő termékek előállítását helyezné előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínában nem azt kapod, amit kérsz, hanem azt, amit megérdemelszNem könnyű üzletelni a kínaiakkal, filléresek és akkor is azt mondják, hogy igen, ha máshogy gondolják. Milyen Kínában gyártatni magyar vállalkozók szerint?

A koronavírus – egészen pontosan az ellátási piacok bizonytalanná válása – pedig újabb okot adott a nyugati cégeknek arra, hogy csökkentsék a kínai gyártás arányát. A lengyel miniszterhelyettes szerint a délkelet-ázsiai és a kelet-európai országok versenyezhetnek egymással az átcsoportosítandó gyártókapacitásokért. Mazur szerint ha a francia és a német cégeknél a biztonságos ellátás, a székhelyhez való közelség fontos szempont lesz, akkor értelemszerűen Kelet-Európára esik majd a választásuk.

Mazur a német kereskedelmi kamara (amelyeknek kulcsszerepe van a német befektetéseknél) vezetőitől úgy tudja, hogy a német cégek részéről most “nagyon nagy az érdeklődés Lengyelország iránt”. A kamara több Lengyelországról érdeklődő e-mailt kapott a legutóbb hónapban, mint bármikor korábban. “Az e-maileket pedig talán valós befektetések követik. Nem csupán összeszerelő üzemek, hanem magas hozzáadott értékű iparágak is” – bizakodik Mazur.

Vállalat ellátási lánc Kína Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2022. augusztus 12. 10:11 Vállalat

Lítiumhiánytól szenvednek a nagy nyugati autógyártók, és más kulcsnyersanyagból is küszöbön a szűkösség

Masszív beruházási hullám zajlik az akkumulátorgyártásban, de a későn kapcsoló európai és amerikai cégek lemaradnak a kínai cégeknél koncentrálódó nyersanyagokról.

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

Újabb szektorban, a kiskereskedelemben lett égető a munkaerőhiány Németországban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.