Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A lengyel fejlesztési miniszterhelyettes, Krzysztof Mazur szerint korábban soha annyi német cég nem érdeklődött lengyelországi beruházás iránt, mint most. A koronavírus hatására jelentősen átrendeződhetnek a globális ellátási láncok, és ennek Kelet-Európa lehet az egyik nyertese – mondta Mazur egy lengyel üzleti lapnak, a wnp.pl-nek adott interjújában.

A miniszterhelyettes által említett folyamat már évek óta elindult, de a járvány felgyorsítja. Kína évtizedeken át működött a világ gyáraként, ez a helyzet azonban elkezdett megváltozni, több tényező hatására. Egyrészt a kínai bérek növekedésével az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek (összeszerelés) fokozatosan kerülnek át a szegényebb ázsiai vagy afrikai országokba.

Másrészt az egyre élesedő amerikai-kínai szembenállás hatására szintén elindult a gyártókapacitások áttelepítése harmadik országokba, már csak azért is, hogy elkerüljék a Kínából származó termékekre vonatkozó amerikai vámokat (vagy éppen a szellemi tulajdonjogok védelme miatt). A kínai gyártás leépítése ráadásul egybeesik a kínai kormányzat szándékával, amely az összeszerelés és az export helyett a fogyasztást és a magasabb hozzáadott értékű, több tudást igénylő termékek előállítását helyezné előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínában nem azt kapod, amit kérsz, hanem azt, amit megérdemelszNem könnyű üzletelni a kínaiakkal, filléresek és akkor is azt mondják, hogy igen, ha máshogy gondolják. Milyen Kínában gyártatni magyar vállalkozók szerint?

A koronavírus – egészen pontosan az ellátási piacok bizonytalanná válása – pedig újabb okot adott a nyugati cégeknek arra, hogy csökkentsék a kínai gyártás arányát. A lengyel miniszterhelyettes szerint a délkelet-ázsiai és a kelet-európai országok versenyezhetnek egymással az átcsoportosítandó gyártókapacitásokért. Mazur szerint ha a francia és a német cégeknél a biztonságos ellátás, a székhelyhez való közelség fontos szempont lesz, akkor értelemszerűen Kelet-Európára esik majd a választásuk.

Mazur a német kereskedelmi kamara (amelyeknek kulcsszerepe van a német befektetéseknél) vezetőitől úgy tudja, hogy a német cégek részéről most “nagyon nagy az érdeklődés Lengyelország iránt”. A kamara több Lengyelországról érdeklődő e-mailt kapott a legutóbb hónapban, mint bármikor korábban. “Az e-maileket pedig talán valós befektetések követik. Nem csupán összeszerelő üzemek, hanem magas hozzáadott értékű iparágak is” – bizakodik Mazur.

Vállalat ellátási lánc Kína Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2020. október 21. 10:09 Vállalat

Több mint százmilliárd forintért vette meg az állam a Telenor negyedét

Petr Kellner többségi tulajdonos, a leggazdagabb cseh üzletember valószínűleg forintmilliárdokat keresett az ügyleten.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Avatar Avatar
2020. október 19. 16:52 Adat, Vállalat

Együtt váltottunk rendszert a csehekkel, de hol tartanak most a magánvállalataink?

A csehek egy lépéssel előrébb járnak, a magyar cégeknek aktívan kell gondolkodniuk arról, hogyan fogják a működésüket a jövőben is fenntartani.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.