Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 10. 15:27 Adat, Vállalat

A kínai leállásnak a magyar ipar lehet a legnagyobb európai vesztese

A Bruegel Intézet friss adatelemzése szerint Európában a magyar ipar függése a legnagyobb a kínai importtól, és ennek következtében Magyarország a leginkább kitett annak, ha a koronavírus miatt a kínai termelőüzemek hosszabb ideig zárva maradnak.

Az intézet emlékeztet arra, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint Európa mélyen be van ágyazva a világkereskedelmi láncokba, az áruk és szolgáltatások globális vérkeringésében kétharmadrészt képvisel. A kontinens ennek köszönhetően élvezi a szabad világkereskedelem minden előnyét, de annak fennakadásaira is fokozottan érzékeny lehet.

A kínai üzemek leállása pont erre a sebezhetőségre mutathat rá. Az elemzők először azt nézték meg, hogy ha a kínai import leáll, akkor az egyes európai országokban az ipari cégek bevételének mekkora része eshet ki.

Magyarország ebből a szempontból a leginkább sérülékeny, mert nálunk a vállalatok bevételének 7,5 százaléka függ a beszerzési lánc kínai végétől.

A számoláshoz a közvetlen import mellett a közvetett hatásokat is figyelembe vették, vagyis például azt, amikor egy autóipari alkatrész nem közvetlenül Kínából, hanem egy harmadik országon keresztül érkezik. Ennek hatását az alábbi ábrán kékkel jelölték.

Az ipari cégek függése a közvetlen és közvetett kínai behozataltól, az összesített éves árbevétel arányában. Forrás: Bruegel

A leginkább egyébként a gépgyártás kitett a kínai importnak, és éppen ez okozza, hogy Magyarország (és több közép-kelet-európai kisebb állam) került a legsérülékenyebb pozícióba, hiszen nálunk ennek a szektornak a szerepe meghatározó.

Az alábbi ábra a gépgyártáson belüli kitettséget jelzi, itt a bevételnek természetesen az átlagosnál is nagyobb része, Magyarország esetében több mint 9 százaléka függ a kínai üzemek működésétől.

A gépgyártó cégek függése a közvetlen és közvetett kínai behozataltól, az összesített éves árbevétel arányában. Forrás: Bruegel

A magyar elektronikai gépgyártás (döntően az összeszerelő üzemeink) forgalma egyébként az adatok szerint közel 28 százalékban a kínai importtól függ.

Az elemzés megjegyzi, hogy bár a német autógyárak kitettsége kisebb, az autóipart már egyetlen kulcsfontosságú alkatrész hiánya is nehéz helyzetbe hozhatja. Általánosságban is igaz ugyanakkor, hogy minden iparág egyedi helyzetben van, sérülékenysége jelentős mértékben függ attól, hogy az esetleg kieső kínai beszerzést más forrásból mennyire könnyen tudja pótolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét-három hét múlva érkezik meg a járvány mélypontja a magyar gyárakbaLassan a vége felé járnak a készletek a hazai iparban, kérdés, kihúzzák-e addig, míg ideérnek a részegységek a lassan ismét felpörgő kínai üzemekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Bruegel ellátási lánc import Kína koronavírus termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.