Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 10. 15:27 Adat, Vállalat

A kínai leállásnak a magyar ipar lehet a legnagyobb európai vesztese

A Bruegel Intézet friss adatelemzése szerint Európában a magyar ipar függése a legnagyobb a kínai importtól, és ennek következtében Magyarország a leginkább kitett annak, ha a koronavírus miatt a kínai termelőüzemek hosszabb ideig zárva maradnak.

Az intézet emlékeztet arra, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint Európa mélyen be van ágyazva a világkereskedelmi láncokba, az áruk és szolgáltatások globális vérkeringésében kétharmadrészt képvisel. A kontinens ennek köszönhetően élvezi a szabad világkereskedelem minden előnyét, de annak fennakadásaira is fokozottan érzékeny lehet.

A kínai üzemek leállása pont erre a sebezhetőségre mutathat rá. Az elemzők először azt nézték meg, hogy ha a kínai import leáll, akkor az egyes európai országokban az ipari cégek bevételének mekkora része eshet ki.

Magyarország ebből a szempontból a leginkább sérülékeny, mert nálunk a vállalatok bevételének 7,5 százaléka függ a beszerzési lánc kínai végétől.

A számoláshoz a közvetlen import mellett a közvetett hatásokat is figyelembe vették, vagyis például azt, amikor egy autóipari alkatrész nem közvetlenül Kínából, hanem egy harmadik országon keresztül érkezik. Ennek hatását az alábbi ábrán kékkel jelölték.

Az ipari cégek függése a közvetlen és közvetett kínai behozataltól, az összesített éves árbevétel arányában. Forrás: Bruegel

A leginkább egyébként a gépgyártás kitett a kínai importnak, és éppen ez okozza, hogy Magyarország (és több közép-kelet-európai kisebb állam) került a legsérülékenyebb pozícióba, hiszen nálunk ennek a szektornak a szerepe meghatározó.

Az alábbi ábra a gépgyártáson belüli kitettséget jelzi, itt a bevételnek természetesen az átlagosnál is nagyobb része, Magyarország esetében több mint 9 százaléka függ a kínai üzemek működésétől.

A gépgyártó cégek függése a közvetlen és közvetett kínai behozataltól, az összesített éves árbevétel arányában. Forrás: Bruegel

A magyar elektronikai gépgyártás (döntően az összeszerelő üzemeink) forgalma egyébként az adatok szerint közel 28 százalékban a kínai importtól függ.

Az elemzés megjegyzi, hogy bár a német autógyárak kitettsége kisebb, az autóipart már egyetlen kulcsfontosságú alkatrész hiánya is nehéz helyzetbe hozhatja. Általánosságban is igaz ugyanakkor, hogy minden iparág egyedi helyzetben van, sérülékenysége jelentős mértékben függ attól, hogy az esetleg kieső kínai beszerzést más forrásból mennyire könnyen tudja pótolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét-három hét múlva érkezik meg a járvány mélypontja a magyar gyárakbaLassan a vége felé járnak a készletek a hazai iparban, kérdés, kihúzzák-e addig, míg ideérnek a részegységek a lassan ismét felpörgő kínai üzemekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Bruegel ellátási lánc import Kína koronavírus termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.