Hírlevél feliratkozás
Neizer Anita
2023. június 14. 16:25 Tech

A Semmelweis Egyetem online tünetellenőrzője szól, ha tényleg sürgősen orvoshoz kell menni

Egy új tünetellenőrző applikációt készített a Semmelweis Egyetem HELP néven. Most még csak a gyermekgyógyászatban használható, de később a szülészet-nőgyógyászat és a kardiológia is bekerül. A lényege, hogy a beteg vagy családtagja különböző kérdésekre válaszolva megtudja, mi lehet a baj, mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Miért fontos ez? Magyarországon egyre kevesebb a házi orvosok száma, emiatt egyre több területet kell lefedniük, miközben az adminisztrációs terhek nőnek. A gyerekorvosok esetében pedig ezt tetézi, hogy még egy nátha miatti iskola hiányzást is igazolniuk kell. A leterheltség mértéke a mentősöknél és a sürgősségi betegellátóknál is rendkívüli.

Számokban:

  • A házi gyermekorvosok átlagéletkora 62 év
  • Közel 700 körzetben nincs semmilyen házi orvosi ellátás

Felülnézet: Az applikációk nem helyettesítik az orvost, de heveny tünetek esetében csökkentik az indokolatlan orvos-beteg találkozásokat. Ezzel pedig több idő jut a valóban fontos esetekre, ráadásul egyből azon az ellátási szinten, amit a betegség megkíván. 

Alulnézet: Nincs olyan ember, aki ne diagnosztálta volna magát a Google segítségével, és főleg szakmailag nem ellenőrzött tartalmak segítségével. Az AI terjedésével létrejövő applikációk, mint az AIP derm, és a nem mesterséges intelligencián, de orvos-szakmai alapokon nyugvó megoldások, mint a HELP, leszoktathatják az embereket, hogy a egy fórumbejegyzés alapján gyógyítság magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech applikáció beteg orvos orvos-beteg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.