Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 2. 15:08 Tech

Mire a napelemed felkerül a tetőre, jó sok szenet elégettek hozzá

Az utóbbi években nemcsak Magyarországon telepítik hatalmas lendülettel a háztartási és közüzemi méretű naperőműveket, ugyanez a helyzet Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. A tengerentúlon a beépített naperőmű-kapacitás két év alatt 48 százalékkal, Európában 34 százalékkal nőtt.

A támogatások mellett ez jelentős részben annak köszönhető, hogy sokat esett a napelemek ára, és így ipari méretekben ez az áramtermelési mód több országban is versenyképesebb, mint szén vagy földgáz elégetésével elérni ugyanezt. Ez az olcsóság mindenekelőtt Kínának köszönhető, ott állítják ugyanis elő a legelterjedtebb napelemekhez szükséges polikristályos szilícium több mint háromnegyedét, a technológia következő lépésénél pedig – amikor a szilíciumot üveglapokra viszik fel – 95 százalékos a kínai részesedés. Vagyis jelenleg alig forgalmaznak olyan napelemet a világon, amely legalább részben nem Kínában készült.

A gond csak az, hogy az első lépés, a szilícium finomítása nagyon energiaigényes folyamat, és az áram döntő része a nyugat-kínai üzemekben főként széntüzelésű hőerőművekből származik – olyan olcsón, hogy jelentős részben ez adja a kínai cégek versenyelőnyét a világpiacon. A nyugati világ legnagyobb polikristályos szilíciumgyártója, a német Wacker Chemie a cég szóvivője szerint közel négyszer drágábban szerzi be az áramot, mint a Kína Hszincsiang tartományában működő versenytársai.

A Wall Street Journal cikkében megszólaltatott egyik szakértő szerint egy napelem gyártása Kínában átlagosan kétszer akkora szén-dioxid-kibocsátással jár, mint Európában. Igaz, mivel a napelemek általában fosszilis áramtermelő kapacitást váltanak ki, 30 éves élettartamuk alatt klímavédelmi szempontból így is pozitív a mérlegük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeismerte kudarcát az EU egy ágazatban, ahol Magyarországon is milliárdok égtek elNem tudta életben tartani az EU napelemgyártó szektorát a kínai konkurenciával szemben, így eltörölte a védővámokat. Idehaza két cég is felsült az ágazatban.

Még jobb lenne azonban, ha az előállításukhoz sem égetnének el szénhegyeket, hiszen akkor könnyebb lenne az éghajlatváltozás megfékezése. Annál is inkább, mert a naperőmű-telepítéseknek még mindig csak az elején járunk, és ha nem sikerül változtatni a jelenlegi helyzeten, akkor ezek felpörgése a szén-dioxid-kibocsátás jelentős növekedését okozza majd. Igaz, a szén kínai kivezetésével drágább lenne a napelem, ami valamelyest visszavetné a telepítések lendületét – nem könnyen megválaszolható kérdés, hogy melyikkel járnánk jobban. Bár egyelőre a dilemma részben elméleti, mert a G20-as országcsoport legutóbbi találkozóján India mellett Kína is megvétózta a szénalapú áramtermelés kivezetéséről szóló megállapodást.

A nyugati gyártók helyzetét nehezíti a már említett kínai dominancia. Hiába van például az Egyesült Államokban jelentős polikristályos szilíciumgyártási kapacitás, az egyik – ráadásul vízenergiát használó – üzemet azért kellett leállítani, mert csak kínai gyáraknak tudna szállítani, ezt viszont a kereskedelmi háború közepette bevezetett kínai importvámok ellehetetlenítették.

Változást az olyan szabályozás hozhat, mint amilyet Franciaországban vezettek be: a közüzemi méretű naperőműveknél maximálták a felhasznált napelemek gyártásánál okozott kibocsátást. Ennek lett is némi eredménye, már vannak olyan kínai gyártók, amelyek egyes gyártási folyamataiknál megújuló energiát használnak, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

Tech áramtermelés hőerőmű Kína napelem napelemgyártás napenergia szén üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Felcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Váczi István
2022. május 20. 14:14 Tech

Kiváltható az étolaj, de ennek eszköze még jobban megdrágult

A forró levegős sütőkbe lényegében nem kell étolaj, de három év alatt átlagosan több mint 60 százalékot drágultak a piacvezető magyar e-kereskedő cég szerint.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.