Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 2. 15:08 Tech

Mire a napelemed felkerül a tetőre, jó sok szenet elégettek hozzá

Az utóbbi években nemcsak Magyarországon telepítik hatalmas lendülettel a háztartási és közüzemi méretű naperőműveket, ugyanez a helyzet Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. A tengerentúlon a beépített naperőmű-kapacitás két év alatt 48 százalékkal, Európában 34 százalékkal nőtt.

A támogatások mellett ez jelentős részben annak köszönhető, hogy sokat esett a napelemek ára, és így ipari méretekben ez az áramtermelési mód több országban is versenyképesebb, mint szén vagy földgáz elégetésével elérni ugyanezt. Ez az olcsóság mindenekelőtt Kínának köszönhető, ott állítják ugyanis elő a legelterjedtebb napelemekhez szükséges polikristályos szilícium több mint háromnegyedét, a technológia következő lépésénél pedig – amikor a szilíciumot üveglapokra viszik fel – 95 százalékos a kínai részesedés. Vagyis jelenleg alig forgalmaznak olyan napelemet a világon, amely legalább részben nem Kínában készült.

A gond csak az, hogy az első lépés, a szilícium finomítása nagyon energiaigényes folyamat, és az áram döntő része a nyugat-kínai üzemekben főként széntüzelésű hőerőművekből származik – olyan olcsón, hogy jelentős részben ez adja a kínai cégek versenyelőnyét a világpiacon. A nyugati világ legnagyobb polikristályos szilíciumgyártója, a német Wacker Chemie a cég szóvivője szerint közel négyszer drágábban szerzi be az áramot, mint a Kína Hszincsiang tartományában működő versenytársai.

A Wall Street Journal cikkében megszólaltatott egyik szakértő szerint egy napelem gyártása Kínában átlagosan kétszer akkora szén-dioxid-kibocsátással jár, mint Európában. Igaz, mivel a napelemek általában fosszilis áramtermelő kapacitást váltanak ki, 30 éves élettartamuk alatt klímavédelmi szempontból így is pozitív a mérlegük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeismerte kudarcát az EU egy ágazatban, ahol Magyarországon is milliárdok égtek elNem tudta életben tartani az EU napelemgyártó szektorát a kínai konkurenciával szemben, így eltörölte a védővámokat. Idehaza két cég is felsült az ágazatban.

Még jobb lenne azonban, ha az előállításukhoz sem égetnének el szénhegyeket, hiszen akkor könnyebb lenne az éghajlatváltozás megfékezése. Annál is inkább, mert a naperőmű-telepítéseknek még mindig csak az elején járunk, és ha nem sikerül változtatni a jelenlegi helyzeten, akkor ezek felpörgése a szén-dioxid-kibocsátás jelentős növekedését okozza majd. Igaz, a szén kínai kivezetésével drágább lenne a napelem, ami valamelyest visszavetné a telepítések lendületét – nem könnyen megválaszolható kérdés, hogy melyikkel járnánk jobban. Bár egyelőre a dilemma részben elméleti, mert a G20-as országcsoport legutóbbi találkozóján India mellett Kína is megvétózta a szénalapú áramtermelés kivezetéséről szóló megállapodást.

A nyugati gyártók helyzetét nehezíti a már említett kínai dominancia. Hiába van például az Egyesült Államokban jelentős polikristályos szilíciumgyártási kapacitás, az egyik – ráadásul vízenergiát használó – üzemet azért kellett leállítani, mert csak kínai gyáraknak tudna szállítani, ezt viszont a kereskedelmi háború közepette bevezetett kínai importvámok ellehetetlenítették.

Változást az olyan szabályozás hozhat, mint amilyet Franciaországban vezettek be: a közüzemi méretű naperőműveknél maximálták a felhasznált napelemek gyártásánál okozott kibocsátást. Ennek lett is némi eredménye, már vannak olyan kínai gyártók, amelyek egyes gyártási folyamataiknál megújuló energiát használnak, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech áramtermelés hőerőmű Kína napelem napelemgyártás napenergia szén üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.