Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 24. 10:25 Tech

Milliók követik élőben a Szuezi-csatornába beragadt órási konténerszállító mentését

Nagyot mennek az interneten a hajók globális mozgását monitorozó oldalak, miután világszerte milliók kezdték figyelni, hogy mi történik a Szuezi-csatornában. Az alábbi képet az egyik ilyenről, a Vessel Finderről illesztettük be, és azt mutatja, hogy cikkünk írásakor (azaz szerdán délelőtt 10 órakor) hogyan áll a csatornában keresztbe fordulva az Ever Given, a világ egyik legnagyobb konténerszállítója.

Fotó: Vessel Finder

A 400 méter hosszú és 59 méter széles óriás el sem fér keresztbe a szűk csatornában, és miután beszorult oda, a világ egyik, ha nem a legfontosabb tengeri átjáróját teljes egészében blokkolja. Jól látszik az is, hogy több kisebb hajó veszi körbe, amelyek a mentésben segédkeznek.

Érdemes megnézni a csatorna déli bejárata előtti területet is, ahol (szintén cikkünk írásakor) már hajók tucatjai torlódtak fel.

Fotó: Vessel Finder

Az Ever Givent a tajvani bejegyzésű Evergreen Marine üzemelteti, a hajót Panamában jegyezték be, és Kínából éppen a hollandiai Rotterdamba tartott, amikor a csatornában megfeneklett. A hajókat követő weboldalakat eseménymentes napokon csak a téma iránt érdeklődő kevesek követik rendszeresen, az egyik legfontosabb világkereskedelmi útvonal időleges lenullázása azonban páratlan lehetőséget ad a népszerűsítésükhöz.

Tech Ever Given hajó hajózás Szuezi-csatorna térkép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Felcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Váczi István
2022. május 20. 14:14 Tech

Kiváltható az étolaj, de ennek eszköze még jobban megdrágult

A forró levegős sütőkbe lényegében nem kell étolaj, de három év alatt átlagosan több mint 60 százalékot drágultak a piacvezető magyar e-kereskedő cég szerint.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.