Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 24. 10:25 Tech

Milliók követik élőben a Szuezi-csatornába beragadt órási konténerszállító mentését

Nagyot mennek az interneten a hajók globális mozgását monitorozó oldalak, miután világszerte milliók kezdték figyelni, hogy mi történik a Szuezi-csatornában. Az alábbi képet az egyik ilyenről, a Vessel Finderről illesztettük be, és azt mutatja, hogy cikkünk írásakor (azaz szerdán délelőtt 10 órakor) hogyan áll a csatornában keresztbe fordulva az Ever Given, a világ egyik legnagyobb konténerszállítója.

Fotó: Vessel Finder

A 400 méter hosszú és 59 méter széles óriás el sem fér keresztbe a szűk csatornában, és miután beszorult oda, a világ egyik, ha nem a legfontosabb tengeri átjáróját teljes egészében blokkolja. Jól látszik az is, hogy több kisebb hajó veszi körbe, amelyek a mentésben segédkeznek.

Érdemes megnézni a csatorna déli bejárata előtti területet is, ahol (szintén cikkünk írásakor) már hajók tucatjai torlódtak fel.

Fotó: Vessel Finder

Az Ever Givent a tajvani bejegyzésű Evergreen Marine üzemelteti, a hajót Panamában jegyezték be, és Kínából éppen a hollandiai Rotterdamba tartott, amikor a csatornában megfeneklett. A hajókat követő weboldalakat eseménymentes napokon csak a téma iránt érdeklődő kevesek követik rendszeresen, az egyik legfontosabb világkereskedelmi útvonal időleges lenullázása azonban páratlan lehetőséget ad a népszerűsítésükhöz.

Tech Ever Given hajó hajózás Szuezi-csatorna térkép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.