Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 24. 10:25 Tech

Milliók követik élőben a Szuezi-csatornába beragadt órási konténerszállító mentését

Nagyot mennek az interneten a hajók globális mozgását monitorozó oldalak, miután világszerte milliók kezdték figyelni, hogy mi történik a Szuezi-csatornában. Az alábbi képet az egyik ilyenről, a Vessel Finderről illesztettük be, és azt mutatja, hogy cikkünk írásakor (azaz szerdán délelőtt 10 órakor) hogyan áll a csatornában keresztbe fordulva az Ever Given, a világ egyik legnagyobb konténerszállítója.

Fotó: Vessel Finder

A 400 méter hosszú és 59 méter széles óriás el sem fér keresztbe a szűk csatornában, és miután beszorult oda, a világ egyik, ha nem a legfontosabb tengeri átjáróját teljes egészében blokkolja. Jól látszik az is, hogy több kisebb hajó veszi körbe, amelyek a mentésben segédkeznek.

Érdemes megnézni a csatorna déli bejárata előtti területet is, ahol (szintén cikkünk írásakor) már hajók tucatjai torlódtak fel.

Fotó: Vessel Finder

Az Ever Givent a tajvani bejegyzésű Evergreen Marine üzemelteti, a hajót Panamában jegyezték be, és Kínából éppen a hollandiai Rotterdamba tartott, amikor a csatornában megfeneklett. A hajókat követő weboldalakat eseménymentes napokon csak a téma iránt érdeklődő kevesek követik rendszeresen, az egyik legfontosabb világkereskedelmi útvonal időleges lenullázása azonban páratlan lehetőséget ad a népszerűsítésükhöz.

Tech Ever Given hajó hajózás Szuezi-csatorna térkép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2021. november 30. 15:20 Tech, Világ

Először adtak tényleges közúti engedélyt önvezető járműnek Európában

Az eddig tesztüzemben működő EZ10 nevű francia minibusz bebizonyította, hogy biztonságos közúti használatra, miután jól teljesített az Oncopole egyetem kampuszán.

Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára.

Bucsky Péter
2021. november 19. 10:25 Támogatói tartalom, Tech

Felhőmegoldásokkal a hagyományosnál olcsóbban tudják a bankok a felhasználóik igényeit kiszolgálni

Akik nem váltanak időben felhőalapú informatikára a pénzügyi szektorban, a szolgáltatások minőségében lemaradva elveszthetik ügyfeleiket a gyorsabban modernizáló konkurenciával szemben.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.