Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 24. 10:25 Tech

Milliók követik élőben a Szuezi-csatornába beragadt órási konténerszállító mentését

Nagyot mennek az interneten a hajók globális mozgását monitorozó oldalak, miután világszerte milliók kezdték figyelni, hogy mi történik a Szuezi-csatornában. Az alábbi képet az egyik ilyenről, a Vessel Finderről illesztettük be, és azt mutatja, hogy cikkünk írásakor (azaz szerdán délelőtt 10 órakor) hogyan áll a csatornában keresztbe fordulva az Ever Given, a világ egyik legnagyobb konténerszállítója.

Fotó: Vessel Finder

A 400 méter hosszú és 59 méter széles óriás el sem fér keresztbe a szűk csatornában, és miután beszorult oda, a világ egyik, ha nem a legfontosabb tengeri átjáróját teljes egészében blokkolja. Jól látszik az is, hogy több kisebb hajó veszi körbe, amelyek a mentésben segédkeznek.

Érdemes megnézni a csatorna déli bejárata előtti területet is, ahol (szintén cikkünk írásakor) már hajók tucatjai torlódtak fel.

Fotó: Vessel Finder

Az Ever Givent a tajvani bejegyzésű Evergreen Marine üzemelteti, a hajót Panamában jegyezték be, és Kínából éppen a hollandiai Rotterdamba tartott, amikor a csatornában megfeneklett. A hajókat követő weboldalakat eseménymentes napokon csak a téma iránt érdeklődő kevesek követik rendszeresen, az egyik legfontosabb világkereskedelmi útvonal időleges lenullázása azonban páratlan lehetőséget ad a népszerűsítésükhöz.

Tech Ever Given hajó hajózás Szuezi-csatorna térkép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2021. április 13. 18:02 Tech

Magyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhat

Míg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 14:47 Tech

Nincs elég kínai munkás Kínában, a fiatalok már ott sem akarnak gyárakban robotolni

Fel kell pörgetni a kínai gyárak digitalizálását, ha az ország meg akarja tartani az alacsony gyártási költségeken alapuló versenyelőnyét.

Stubnya Bence
2021. április 9. 10:01 Tech

Európa ráeszmélt a lemaradására, rákapcsolna az akkumulátorgyártásra

2030-ra a globális gyártás 30 százalékát adhatják az európai akkumulátorgyártók a BloombergNEF előrejelzése alapján.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.