Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Noha egyaránt hasonlítanak a légpárnás hajókra és a vízről felszállni képes repülőgépekre, az ekranoplánok – vagy más néven párnahatás-repülőgépek – külön járműosztályt alkotnak. Előrehaladás közben, kellően nagy sebesség mellett az az aerodinamikai felhajtóerő tartja a levegőben, amely a vízfelszín (vagy éppen a jég) és a szárnyak között összepréselődő nagy nyomású gáz hatására jön létre. Mivel a párnahatás nélkül nem képes tartósan a levegőben maradni, ezért nem emelkedik néhány méternél magasabbra, de nincsenek is olyan kiterjedt szárnyai, mint egy repülőgépnek.

Ezzel a technológiával legintenzívebben a Szovjetunióban foglalkoztak a 60-as évektől kezdve, a Kaszpi-tenger térségében. Az először 1966-ban levegőbe emelkedett kísérleti típust az amerikai hírszerzés Kaszpi szörnynek keresztelte el, de ebből nem épült több, 1980-ban összetört és elsüllyedt. (Az Index korábbi cikkének képgalériájában erről is láthatók felvételek.)

Nem volt sokkal sikeresebb a Luny-osztály sem, a kisebb Orljonokból viszont ötöt is építettek 1972-től kezdve.

A-90 Orljonok. Forrás: Sergey Rodovnichenko from Moscow, Russia; derivative work: Flanker

Igaz, ma már ezek sem szolgálnak, a technológia polgári alkalmazására azonban a jelek szerint van némi igény. Az Orion nevű vállalat több típust is gyárt, az alábbi videón például az Orion-14 látható, amint éppen megérkezik a célállomására.

A nagyobb Orion-20-as egy tonna terhet és 12 utast szállíthat, végsebessége 180 kilométer/óra. A vállalat közleménye szerint Irán hat gépet rendelt, és ebből hármat már át is adtak. (Ennek talán az az oka, hogy már korábban is volt szerződés az ország és a vállalat között, és az akkori részteljesítést belevehették a mostani megállapodásba. Ennek tükrében azért nem érdemes mérget venni arra, hogy ezúttal minden pontosan úgy történik majd, ahogy arról most a vállalat beszámolt.) Hozzátették, a járműveket hozzá kellett igazítani Irán meleg és párás klímájához, ahogy a tengerpartok sziklás jellegéhez is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fegyverkezési versenyt indíthat el Putyin hiperszonikus rakétájaAz amerikaiak is elismerik, hogy az oroszok lehagyták őket, de ettől még nem muszáj újrakezdeni a hidegháborút.

Tech ekranoplán Irán Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2020. november 18. 09:29 Támogatói tartalom, Tech

Egy kis gépi tanulás, néhány adatbázis, és máris milliókat lehet keresni

Öt perc alatt lehet olyan adatelemzéseket végezni, amellyel a mesterséges intelligencia megmondja, kinek mit lenne érdemes csinálni.

Mészáros R. Tamás
2020. november 15. 07:39 Pénz, Tech, Világ

Pénzügyi forradalmat ígértek, a pártállam adta a másikat

Az Alibaba pénzügyi ága a világ legnagyobb tőzsdei kibocsátására készült, de a vállalat által ígért technológiai forradalom sok volt a kínai szabályozóknak.

Mészáros R. Tamás
2020. november 7. 17:29 Tech, Világ

Az olcsó mobilok egyre inkább ismeretlen bértervezők munkái, a márka csak matrica rajtuk

Márkajelzésüket sehol nem látni, de ma már a Samsung, az LG és számos feltörekvő márka olcsóbb telefonjait is kínai beszállítók tervezik.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.