Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Noha egyaránt hasonlítanak a légpárnás hajókra és a vízről felszállni képes repülőgépekre, az ekranoplánok – vagy más néven párnahatás-repülőgépek – külön járműosztályt alkotnak. Előrehaladás közben, kellően nagy sebesség mellett az az aerodinamikai felhajtóerő tartja a levegőben, amely a vízfelszín (vagy éppen a jég) és a szárnyak között összepréselődő nagy nyomású gáz hatására jön létre. Mivel a párnahatás nélkül nem képes tartósan a levegőben maradni, ezért nem emelkedik néhány méternél magasabbra, de nincsenek is olyan kiterjedt szárnyai, mint egy repülőgépnek.

Ezzel a technológiával legintenzívebben a Szovjetunióban foglalkoztak a 60-as évektől kezdve, a Kaszpi-tenger térségében. Az először 1966-ban levegőbe emelkedett kísérleti típust az amerikai hírszerzés Kaszpi szörnynek keresztelte el, de ebből nem épült több, 1980-ban összetört és elsüllyedt. (Az Index korábbi cikkének képgalériájában erről is láthatók felvételek.)

Nem volt sokkal sikeresebb a Luny-osztály sem, a kisebb Orljonokból viszont ötöt is építettek 1972-től kezdve.

A-90 Orljonok. Forrás: Sergey Rodovnichenko from Moscow, Russia; derivative work: Flanker

Igaz, ma már ezek sem szolgálnak, a technológia polgári alkalmazására azonban a jelek szerint van némi igény. Az Orion nevű vállalat több típust is gyárt, az alábbi videón például az Orion-14 látható, amint éppen megérkezik a célállomására.

A nagyobb Orion-20-as egy tonna terhet és 12 utast szállíthat, végsebessége 180 kilométer/óra. A vállalat közleménye szerint Irán hat gépet rendelt, és ebből hármat már át is adtak. (Ennek talán az az oka, hogy már korábban is volt szerződés az ország és a vállalat között, és az akkori részteljesítést belevehették a mostani megállapodásba. Ennek tükrében azért nem érdemes mérget venni arra, hogy ezúttal minden pontosan úgy történik majd, ahogy arról most a vállalat beszámolt.) Hozzátették, a járműveket hozzá kellett igazítani Irán meleg és párás klímájához, ahogy a tengerpartok sziklás jellegéhez is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fegyverkezési versenyt indíthat el Putyin hiperszonikus rakétájaAz amerikaiak is elismerik, hogy az oroszok lehagyták őket, de ettől még nem muszáj újrakezdeni a hidegháborút.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech ekranoplán Irán Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.