Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 30. 10:25 Tech

Új életre kelhet a szovjet haditechnika egyik különös fejlesztése

Irán hat darab ekranoplánt vásárolt egy orosz vállalattól – számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség alapján a BNE Intellinews.

Noha egyaránt hasonlítanak a légpárnás hajókra és a vízről felszállni képes repülőgépekre, az ekranoplánok – vagy más néven párnahatás-repülőgépek – külön járműosztályt alkotnak. Előrehaladás közben, kellően nagy sebesség mellett az az aerodinamikai felhajtóerő tartja a levegőben, amely a vízfelszín (vagy éppen a jég) és a szárnyak között összepréselődő nagy nyomású gáz hatására jön létre. Mivel a párnahatás nélkül nem képes tartósan a levegőben maradni, ezért nem emelkedik néhány méternél magasabbra, de nincsenek is olyan kiterjedt szárnyai, mint egy repülőgépnek.

Ezzel a technológiával legintenzívebben a Szovjetunióban foglalkoztak a 60-as évektől kezdve, a Kaszpi-tenger térségében. Az először 1966-ban levegőbe emelkedett kísérleti típust az amerikai hírszerzés Kaszpi szörnynek keresztelte el, de ebből nem épült több, 1980-ban összetört és elsüllyedt. (Az Index korábbi cikkének képgalériájában erről is láthatók felvételek.)

Nem volt sokkal sikeresebb a Luny-osztály sem, a kisebb Orljonokból viszont ötöt is építettek 1972-től kezdve.

A-90 Orljonok. Forrás: Sergey Rodovnichenko from Moscow, Russia; derivative work: Flanker

Igaz, ma már ezek sem szolgálnak, a technológia polgári alkalmazására azonban a jelek szerint van némi igény. Az Orion nevű vállalat több típust is gyárt, az alábbi videón például az Orion-14 látható, amint éppen megérkezik a célállomására.

A nagyobb Orion-20-as egy tonna terhet és 12 utast szállíthat, végsebessége 180 kilométer/óra. A vállalat közleménye szerint Irán hat gépet rendelt, és ebből hármat már át is adtak. (Ennek talán az az oka, hogy már korábban is volt szerződés az ország és a vállalat között, és az akkori részteljesítést belevehették a mostani megállapodásba. Ennek tükrében azért nem érdemes mérget venni arra, hogy ezúttal minden pontosan úgy történik majd, ahogy arról most a vállalat beszámolt.) Hozzátették, a járműveket hozzá kellett igazítani Irán meleg és párás klímájához, ahogy a tengerpartok sziklás jellegéhez is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fegyverkezési versenyt indíthat el Putyin hiperszonikus rakétájaAz amerikaiak is elismerik, hogy az oroszok lehagyták őket, de ettől még nem muszáj újrakezdeni a hidegháborút.

Tech ekranoplán Irán Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2020. augusztus 12. 17:54 Tech

A Facebook már olyan fontos, hogy bármi áron meg kellene menteni

Kutatók szerint akár állami pénzen is meg kellene menteni a Facebookot, ha veszélybe kerülne a finanszírozása.

Avatar
2020. augusztus 1. 16:17 Tech

Először próbálkozik meg a repüléssel egy másik égitesten az emberiség

Kőzetmintagyűjtés, meteorológiai mérések, és annak kiderítése, hogy lehet-e helyben oxigént előállítani - csak néhány a napokban útnak indított marsjáró feladatai közül.

Straub Ádám
2020. július 25. 07:22 Tech

Hogyan szabadulhatunk meg a jelszavak bepötyögésétől?

Bemutatunk néhány megoldást, amivel el lehet kerülni a modern élet legidegesítőbb memóriajátékát.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.