Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 14. 16:58 Élet, Tech

Ha az Apple-ön és a Facebookon múlik, egész nap függőként fogod pörgetni a feedet az iPhone-odon

Az okostelefon rendkívül hasznos eszköz, de ha túl sokat lóg rajta valaki, akkor függővé válik, és olyan mértékben elfordítja a valós élet dolgaitól, hogy az már káros lehet. Ez az elmélet egyáltalán nem új, de úgy látszik, hogy a jelenség mostanában kezdi átszakítani azt a gátat, amely eddig mederben tartotta. A felmérések szerint egy amerikai átlagban naponta már három órát tölt a telefonjának képernyőjét bámulva, ami három év alatt egy órás növekedést jelent, és ez a mérték már tényleg sokakat elgondolkoztat.

A kritikusok fő célpontjai az egyre inkább monopóliumnak tűnő nagy amerikai techcégek, az Apple, a Google és a Facebook lett, hiszen a fejlett világban főként ezekhez a társaságokhoz köthető a technológiától való függőség, de a jelenség általános. Egy nyugdíjalap, amely 2 milliárd dollár értékben birtokol Apple részvényeket, egy aktivista befektetővel közösen a napokban nyílt levelet intézett a céghez, azt kérve, hogy fejlesszen olyan szoftvert, amellyel a szülők könnyebben ellenőrizhetik a gyermekeik mobilhasználatát, emellett kezdjék kutatni a túlhasználatból eredő mentális problémákat. Az Apple erre csak annyit mondott, hogy már 2008 óta létezik ilyen alkalmazása.

A hullámhoz hamarosan csatlakozott Tony Fadell, az Apple egykori felső vezetője, többek között az iPhone egyik fejlesztője is, aki azzal egészítette ki a kérést, hogy a túlzott mobilozás káros hatásaitól nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is szenvednek. Ő is azt sürgeti, hogy legyenek olyan alkalmazások, amelyek könnyen követhetővé teszik a túlzott használatot.

A Facebookot nemrég szintén a korábbi menedzserei vették célba, akik kifogásolhatónak tartják, ahogy a közösségi oldal különböző megoldásokkal magához szögezi a használókat, és ezzel alaposan megnöveli a képernyő előtt töltött idejüket. Az ellenzők általában azt a megoldást tartják különösen veszélyesnek, amikor végtelenített oldalak jönnek létre, vagyis sorra újabb tartalmak jelennek meg, ahogy a felhasználó lefelé görget. Általánosabb megközelítésben pedig azt kifogásolják, hogy a telefon kameráján keresztül nézve a valóságos élmények elvesznek (szelfi helyett inkább nézni lenne érdemes az eseményeket), a virtuális valóságban töltött túl sok időnek pedig káros mentális és szociális következményei lehetnek.

A Facebook egyelőre csak félig-meddig vette fel a kesztyűt, amikor Mark Zuckerberg alapító-cégvezér elismerte, hogy a szoftver algoritmusai a nagyobb bevétel elérése érdekében természetesen arra vannak kalibrálva, hogy minél több időre kössék le a felhasználók figyelmét. Zuckerberg azonban csak azt hajlandó komolyan venni, hogy a Facebookon megjelenő tartalmak (sokszor erősen megkérdőjelezhető) hitelességét megpróbálja jobban garantálni. Vagyis a Facebook csak annyira menne el, hogy értelmes, tartalmas időtöltéssé tegye a közösségi hálót, de továbbra is a minél hosszabb idejű használatra törekedne.

Amint az a reakciókból is látszik, a technológiai óriások önként soha nem fognak olyan lépéseket tenni, amely negatív hatással lenne a bevételükre, ez nem is várható el tőlük, hiszen ez tökéletesen ellentmond a részvényesek érdekének is. A fő kérdés tehát a közeljövőben az lesz, hogy az egyre duzzadó kritikai hullám eléri-e a jogalkotók és szabályozási döntéshozók ingerküszöbét.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a jelenség idővel minden különösebb hatás nélkül elhal, vagy addig nő a kritikusok tábora, hogy olyan mozgalom alakul ki, amely például az elmúlt évtizedekben a dohányipart is alapjaiban változtatta meg, korlátozásokon és egyéb szabályokon keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMást kapsz majd a Facebooktól, mint eddigNemsokára azt fogjuk észrevenni, hogy kevesebb céges poszt és újságcikk jelenik meg a facebookos híráramunkban, helyettük pedig többet látjuk majd a családtagjaink és barátaink által feltöltött tartalmakat. Mark Zuckerberg fontos változtatásokat jelentett be, amelyek hatására valószínűleg kevesebbet fogunk facebookozni, az online médiumokat pedig kevesebben fogják olvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech Apple facebook google káros szenvedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.