Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 13. 12:32 Podcast, Támogatói tartalom

Szélsőséges éven vagyunk túl a kereskedelmi ingatlanpiacon, 50-60 százalékkal esett vissza a tranzakciók volumene

Rendkívül szélsőséges év volt 2023 a magyarországi kereskedelmi ingatlanok piacán, de nemcsak itthon, hanem az egész régióra jellemző volt, hogy akár 50-60 százalékkal estek a tranzakciós volumenek. Az irodabérleti piacon azonban jó évzárás várható, akár 20 százalékos keresletnövekedéssel.

Tuza Rita és Zeller Gábor, az iO Partners tőkepiaci részlegének igazgatói voltak a G7 podcast vendégei. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni:

Most nagyon alávág az ingatlanpiaci tranzakcióknak, hogy nőttek a kockázatmentesnek tekintett befektetéseken, állampapírokon, banki befeketítéseken realizálható hozamok. Ezek mind óvatosságra intik a befektetőket – mondta Zeller Gábor.

Már három éve bizonytalan a külső környezet, és ilyenkor nagyon nehéz elköteleződni a befektetőknek az ingatlanpiacon, hiszen a legtöbb esetben hosszú távú döntésekről van szó – mondta Tuza Rita. A vevők nem tudják, hogy nem lesz-e még olcsóbb a kiszemelt ingatlan, az eladók pedig azt várják, hogy mikor jön el az a pont, amikor elkezdenek feljebb vándorolni az ingatlanárak – tette hozzá.

Kettős hatása van az orosz-ukrán háborúnak. Egyrészt geopolitikai kockázatot látnak benne a magyarországi akvizíciókban gondolkozók, ugyanakkor korábban nem látott ukrán befektetők is megjelentek a kelet-európai piacon, akik kiszorultak saját országukból – mondta Zeller Gábor. Ezek kifejezetten tőkeerős cégek, nagy léptékű, több száz lakásos ingatlanprojektek érdeklik őket. Azért is vonzó számukra Magyarország, mert itthon számos olyan, lakóingatlan fejlesztésre alkalmas telek van, amelyik rendelkezik építési engedéllyel, és ezen projektek indítása nagyon gyorsan megtörténhet – tette hozzá Tuza Rita.

A podcast elkészítését az iO Partners Hungary Kft. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.