Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

609 kölcsönzött munkavállaló szerződését mondta fel az iváncsai akkumulátorgyárában a dél-koreai SK On, erős indulatokat felkorbácsolva a jórészt kirgiz származású vendégmunkások körében. A még csak tesztüzemben működő gyárban történtek rávilágítanak az ágazat bizonytalanságaira is.

Miért fontos ez? Az autópiac kedvezőtlen helyzete kihat a szektortól már az akkumulátorgyártás révén is függő magyar gazdaságra. A csökkenő ipari termelés mellett már a munkaerőpiacon is érzékelhetők a problémák, noha az épp működni kezdő iváncsai üzem nemrégiben még csak vendégmunkásokkal kielégíthető rendelésállományra számított.

Alulnézet: a magyar munkavállalókat nem érintik az elbocsátások, munkaerő-kölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkásoktól válik meg a vállalat. Az ő foglalkoztatásukhoz azonban meglehetősen szigorú feltételeket írnak elő a törvények, így a kirúgásuk rendkívüli áldozatokkal jár a munkáltató részéről a magyar alkalmazottak elbocsátásához képest.

  • Ki kell fizetni a szerződés elbocsátást követő időtartamára vonatkozó munkabért. A vendégmunkások határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak, amit egy közvetítővel kötnek meg, akinek fizetni kell a munkavállalókat, és a szerződésben foglaltak szerint foglalkoztathatja őket. Lényegében most egy erre alkalmas munkalehetőség szűnt meg.

Igen, de: kérdés, hogy a vendégmunkások miként értesültek a munkájukat illető változásról. A felháborodásukat kommunikációs hibák gerjeszthették, mondta lapunknak Székely Tamás, a vegyipari és energiaipari dolgozókat tömörítő VDSZ elnöke, aki hozzátette, hogy elsősorban a vendégmunkásokat közvetítő vállalkozónak okozhat fejtörést a helyzet megoldása.

Tágabb kontextus: általában a vendégmunkások az ittlétük alatt a lehető legtöbb pénzt szeretnék megkeresni, jó munkamorál jellemzi őket, ám merev jogszabályi és szerződéses feltételek vonatkoznak rájuk. Ráadásul, ahogy telik a korlátozott itteni tartózkodásukból az idő, egyre nehezebb új állásra közvetíteni őket, mivel nekik és az őket fogadó cégnek is kihívás a beilleszkedésük.

  • A fölöslegessé vált vendégmunkások elbocsátásával tehát mindenki rosszul jár: a dolgozók számára bizonytalanná válik, hogy mit kell csinálniuk a szerződések lejártáig, ám a közvetítőnek addig is fizetni kell őket, amíg nem talál számukra új munkát, és a vendégmunkásokat eddig alkalmazó vállalat is súlyos következmények árán küldhette el őket.
  • Az akkumulátorgyárak jókora állami támogatással létesültek az elmúlt években Magyarországon, amiért cserébe több ezer munkahely létrehozását ígérték – vélhetően ez is szerepet játszik abban, hogy az iváncsai üzemben a magyar munkavállalók állásai megmaradtak, igaz, a béremelési igényüket nem kívánja teljesíteni a cég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknakA politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyár elbocsátások vendégmunka vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.