Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Elkezdi működését Tiszaújvárosban a Mol-csoport poliolüzeme, három évvel a tervezett átadás után.

Miért fontos ez? A Mol klasszikus tevékenysége, hogy nyersolajat desztillál, azaz elemeire választ szét, és ezekből vagy késztermékeket készít (például benzin vagy dízelolaj), vagy eladja másoknak. Az egyik ilyen, eddig továbbadott anyag a propilén volt, amelyből nagyrészt habszerű műanyagokat készítenek. Mostantól azonban a Mol saját kézbe veszi ennek a gyártási folyamatnak a további lépéseit, és ezzel ezek profitját is.

  • Számokban: Az üzem felépítése 1,3 milliárd euróba került, és 131,5 millió euró állami támogatást kapott. A beruházás a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt csúszott.

Hosszabb távon az üzem fő terméke a propilén-oxid lesz, ezt az elmúlt 10-15 évben tonnánként 750 euróval magasabb áron lehetett (volna) eladni, mint a propilént (amelyet eddig értékesítettek). Az üzem gyártókapacitása évi 200 ezer tonna.

Tágabb kontextus: A cégcsoport 2016 óta koncentrál erősebben arra, hogy klasszikus olajvállalatból sok minden mással is foglalkozó társaság legyen, ennek egyik legfontosabb, de kevésbé látványos lába a műanyagipari alapanyagok gyártása.

  • Amint arról korábban részletesen írtunk, a műanyagipar felé mozdulás nem eltávolodás a fosszilis alapoktól, hiszen például a most átadott üzem is kőolajszármazékból dolgozik. Ez a lépés (másokkal ellentétben) tehát közvetlenül nem mozdítja el a vállalatot az olajkorszak utáni világ felé.

Alulnézet: a Tiszaújvárosból kikerülő alapanyag végső fogyasztói termékeivel például az IKEA matracokban vagy a gépjárművek belső borításainál találkozhat majd a felhasználó. Ez az a habszerű anyagcsoport (poliuretánok) amely iránt egyre nő a piaci kereslet, és amelynek gyártási folyamatából mostantól nagyobb profit kerülhet a Molhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mol új üzeme feladja a leckét, hogy mennyire lehet zöld egy olajvállalatFosszilis alapanyagból készülő műanyagok - ez lenne a benzines korszak utáni új, zöldebb jövő egy olajcég számára? A Mol szerint a válasz igen, mert még mindig ez a legjobb alternatíva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Mol műanyag olaj poliol Tiszaújváros üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Fontos

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.