Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Noha tavaly az árak és a tranzakciók számát nézve is megtorpant a lakáspiac, az elmúlt év vége óta minden makrogazdasági körülmény adott a szektor élénküléséhez, ami mostanra meg is indult, derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Az adásvételek száma 2024 első negyedévére már a hosszú távú átlagos szintjére emelkedett, igaz, a reál lakásárak még csökkennek.

  • Feszes a munkaerőpiac, a dezinfláció mellett csökkennek a hitelkamatok, erősödik a fogyasztói bizalom, a reálbérek emelkedő pályára állnak – mindezen tényezők lendületet adnak az ingatlanpiacnak, ami különösen 2023 első felében mutatott aggasztó jeleket, a tranzakciók száma ekkor mintegy 40 százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest.

Miért fontos ez? A javuló gazdasági körülmények mellett mérséklődik a lakásárak csökkenésének kockázata, ami a pénzügyi stabilitás szempontjából jó hír.

  • Korábban az árak túlzott elszállása aggasztott sokakat, a makromutatók által indokolt szintnél 2022-ben még 24 százalékkal alakultak magasabban a lakásárak az MNB szerint. Ez az arány tavaly 12 százalékra csökkent országosan, míg a budapesti lakáspiacot a jegybanki becslés szerint 2023-ban már nem jellemezte túlértékeltség.

Tágabb kontextus: Az ingatlanpiac élénkülésével a lakáscélú hitelezés is lendületet kapott, a februárban szerződött lakáshitelek volumene több mint két és félszerese az egy évvel korábbinak, ami az alacsony bázisnak is köszönhető. Leginkább az új lakás vásárlására felvett hiteleket érintette a bővülés, igaz, a visszafogott kereslet és az emelkedő költségek nem kedveznek az építőiparnak.

  • Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal maradt el márciusban az egy évvel korábbitól a KSH tájékoztatása szerint, ám a megkötött új szerződések volumene 19,4 százalékkal nőtt, ami optimizmusra adhat okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlástReálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletre keltheti a magyar lakáspiacot az állampapírokból távozó pénzEzermilliárdok indulhatnak el az állampapírokból, így minden bizonnyal lezárul az a nihil, ami az elmúlt években kialakult a magyar lakóingatlan-piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz év alatt közel kétszeresére nőtt az óriáslakások száma MagyarországonA Jászságban és a budapesti belvárosban a legkevesebb a legalább 120 négyzetméteres lakások aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ingatlanpiac lakásár lakásárak lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.