Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Noha tavaly az árak és a tranzakciók számát nézve is megtorpant a lakáspiac, az elmúlt év vége óta minden makrogazdasági körülmény adott a szektor élénküléséhez, ami mostanra meg is indult, derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Az adásvételek száma 2024 első negyedévére már a hosszú távú átlagos szintjére emelkedett, igaz, a reál lakásárak még csökkennek.

  • Feszes a munkaerőpiac, a dezinfláció mellett csökkennek a hitelkamatok, erősödik a fogyasztói bizalom, a reálbérek emelkedő pályára állnak – mindezen tényezők lendületet adnak az ingatlanpiacnak, ami különösen 2023 első felében mutatott aggasztó jeleket, a tranzakciók száma ekkor mintegy 40 százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest.

Miért fontos ez? A javuló gazdasági körülmények mellett mérséklődik a lakásárak csökkenésének kockázata, ami a pénzügyi stabilitás szempontjából jó hír.

  • Korábban az árak túlzott elszállása aggasztott sokakat, a makromutatók által indokolt szintnél 2022-ben még 24 százalékkal alakultak magasabban a lakásárak az MNB szerint. Ez az arány tavaly 12 százalékra csökkent országosan, míg a budapesti lakáspiacot a jegybanki becslés szerint 2023-ban már nem jellemezte túlértékeltség.

Tágabb kontextus: Az ingatlanpiac élénkülésével a lakáscélú hitelezés is lendületet kapott, a februárban szerződött lakáshitelek volumene több mint két és félszerese az egy évvel korábbinak, ami az alacsony bázisnak is köszönhető. Leginkább az új lakás vásárlására felvett hiteleket érintette a bővülés, igaz, a visszafogott kereslet és az emelkedő költségek nem kedveznek az építőiparnak.

  • Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal maradt el márciusban az egy évvel korábbitól a KSH tájékoztatása szerint, ám a megkötött új szerződések volumene 19,4 százalékkal nőtt, ami optimizmusra adhat okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlástReálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletre keltheti a magyar lakáspiacot az állampapírokból távozó pénzEzermilliárdok indulhatnak el az állampapírokból, így minden bizonnyal lezárul az a nihil, ami az elmúlt években kialakult a magyar lakóingatlan-piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz év alatt közel kétszeresére nőtt az óriáslakások száma MagyarországonA Jászságban és a budapesti belvárosban a legkevesebb a legalább 120 négyzetméteres lakások aránya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ingatlanpiac lakásár lakásárak lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.