Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Nem lesznek jobb helyzetben a lakásvásárlók a közeljövőben, idén ugyanis élénkülhet a piac, és a következő évben is áremelkedés várható – igaz, a felfutás mértéke egyelőre nem ígérkezik meredeknek, a további kivárásra játszani a napokban megfogalmazott elemzői vélemények szerint mégsem érdemes.

Háttér: a tavaly gyengélkedő magyar ingatlanpiac az év elején már az éledezés jeleit mutatta, jórészt a lakástámogatási rendszer változásai miatt: 2023 végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot. Mindeközben csökkentek a lakáshitelek kamatai is.

Reakciók: áremelkedés lesz, de az inflációtól elmaradó mértékben a Portfolion megjelent elemzés szerint, az ingatlanok reálértéke tehát nem emelkedik. Mégis érdemes most lépni annak, aki lakást vásárolna, mert a lakáshitelek aligha lesznek már olcsóbbak. A jövedelmekhez képest az árak még mindig kiugróak – ez az egyik fő oka annak, hogy nem várható meredek felívelés.

  • Először a lakáseladások száma emelkedhet, és ezt követheti az ingatlanárak emelkedése – hangzott el egy ágazati háttérbeszélgetésen a Telex beszámolója szerint, ahol az OTP elemzői is elmondták, hogy reálértéken csak az árcsökkenés lelassulására, esetleg az árak stagnálására lehet számítani, némi nominális árnövekedés mellett.

Számokban: idén februárban januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel az Ingatlan.com oldalán, tavaly februárhoz képest továbbá 11 százalékos hirdetésszám-növekedés mutatkozik a cég a lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. Az érdeklődések száma 25 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

  • A hirdetési árak emelkedése viszont még nem indult meg a portál adatai szerint, amelyek összességében szintén arra utalnak, hogy eleinte az adásvételek számában nyilvánulhat meg a piac élénkülése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben voltFőleg a lakástámogatási rendszer változásai okozták a fellendülést, de már a hitelek is elkezdtek olcsóbbá válni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan ingatlanpiac lakásárak lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.