Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Nem lesznek jobb helyzetben a lakásvásárlók a közeljövőben, idén ugyanis élénkülhet a piac, és a következő évben is áremelkedés várható – igaz, a felfutás mértéke egyelőre nem ígérkezik meredeknek, a további kivárásra játszani a napokban megfogalmazott elemzői vélemények szerint mégsem érdemes.

Háttér: a tavaly gyengélkedő magyar ingatlanpiac az év elején már az éledezés jeleit mutatta, jórészt a lakástámogatási rendszer változásai miatt: 2023 végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot. Mindeközben csökkentek a lakáshitelek kamatai is.

Reakciók: áremelkedés lesz, de az inflációtól elmaradó mértékben a Portfolion megjelent elemzés szerint, az ingatlanok reálértéke tehát nem emelkedik. Mégis érdemes most lépni annak, aki lakást vásárolna, mert a lakáshitelek aligha lesznek már olcsóbbak. A jövedelmekhez képest az árak még mindig kiugróak – ez az egyik fő oka annak, hogy nem várható meredek felívelés.

  • Először a lakáseladások száma emelkedhet, és ezt követheti az ingatlanárak emelkedése – hangzott el egy ágazati háttérbeszélgetésen a Telex beszámolója szerint, ahol az OTP elemzői is elmondták, hogy reálértéken csak az árcsökkenés lelassulására, esetleg az árak stagnálására lehet számítani, némi nominális árnövekedés mellett.

Számokban: idén februárban januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel az Ingatlan.com oldalán, tavaly februárhoz képest továbbá 11 százalékos hirdetésszám-növekedés mutatkozik a cég a lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. Az érdeklődések száma 25 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

  • A hirdetési árak emelkedése viszont még nem indult meg a portál adatai szerint, amelyek összességében szintén arra utalnak, hogy eleinte az adásvételek számában nyilvánulhat meg a piac élénkülése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben voltFőleg a lakástámogatási rendszer változásai okozták a fellendülést, de már a hitelek is elkezdtek olcsóbbá válni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan ingatlanpiac lakásárak lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.