Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 5. 09:05 Adat, Pénz

Éledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben volt

A decemberi és januári adatok alapján elkezdődött a fellendülés a tavaly sok szempontból mélypontra jutó magyar ingatlanpiacon, azonban a várakozások szerint az idei év még messze elmaradhat attól, amihez 2022 előtt szokhattunk.

Mi történt? Több napokban megjelent adatközlés is arról árulkodik, hogy a tavaly gyengélkedő magyar ingatlanpiac az év elején a fellendülés jeleit mutatja.

  • 22 százalékkal nőtt országosan a használt ingatlanok iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest január első napjaiban, a budapesti lakóingatlanoknál pedig 37 százalékos emelkedést regisztrált a keresletben az Ingatlan.com.
  • A 2022. decemberinél 21 százalékkal erősebb forgalommal zárt az ingatlanpiac 2023 utolsó hónapjában. A Duna House által becsült 7813 tranzakcióval a december – ami a leggyengébb hónapok között szokott lenni – a harmadik legerősebb hónap volt az évben.
  • A Credipass becslése szerint pedig 67 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott decemberben, ami 63 százalékos éves erősödést jelent.

 

Tágabb kontextus: az év végi és az év eleji keresletnövekedést is jelentős részben a lakástámogatási rendszer változásai okozták. Az év végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot.

  • Az ingatlanhiteleknél jelentős kamatcsökkenésekkel indult az év, a csokos hitelek esetében vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti kamattal nyújtanak hitelt, a többi lakáshitelnél pedig a 7,3 százalékos önkéntes kamatplafon alatti kamatok is megjelentek a money.hu összeállítása alapján.

Felülnézet: A Duna House 2023-ra 91 ezer tranzakciót becsült, ennél alacsonyabb éves forgalom az ingatlanközvetítő vállalat saját becslése és a KSH adatai szerint is 2013-ban volt legutoljára.

Mi várható? Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új támogatások bevezetése utáni hónapok fellendülését követően „utazósebességet” vesz fel a lakáspiaci forgalom, ami éves alapon erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől.

  • Idénre a Duna House 110-130 ezer adásvételt vár, ami szintén messze elmarad a 2021-es szinttől, de valamivel még a 2020-as forgalmat is alulmúlja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletre keltheti a magyar lakáspiacot az állampapírokból távozó pénzEzermilliárdok indulhatnak el az állampapírokból, így minden bizonnyal lezárul az a nihil, ami az elmúlt években kialakult a magyar lakóingatlan-piacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz csok csok plusz falusi csok ingatlan ingatlanpiac lakástámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.