Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 5. 09:05 Adat, Pénz

Éledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben volt

A decemberi és januári adatok alapján elkezdődött a fellendülés a tavaly sok szempontból mélypontra jutó magyar ingatlanpiacon, azonban a várakozások szerint az idei év még messze elmaradhat attól, amihez 2022 előtt szokhattunk.

Mi történt? Több napokban megjelent adatközlés is arról árulkodik, hogy a tavaly gyengélkedő magyar ingatlanpiac az év elején a fellendülés jeleit mutatja.

  • 22 százalékkal nőtt országosan a használt ingatlanok iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest január első napjaiban, a budapesti lakóingatlanoknál pedig 37 százalékos emelkedést regisztrált a keresletben az Ingatlan.com.
  • A 2022. decemberinél 21 százalékkal erősebb forgalommal zárt az ingatlanpiac 2023 utolsó hónapjában. A Duna House által becsült 7813 tranzakcióval a december – ami a leggyengébb hónapok között szokott lenni – a harmadik legerősebb hónap volt az évben.
  • A Credipass becslése szerint pedig 67 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott decemberben, ami 63 százalékos éves erősödést jelent.

 

Tágabb kontextus: az év végi és az év eleji keresletnövekedést is jelentős részben a lakástámogatási rendszer változásai okozták. Az év végén sok család vehette igénybe a kifutó csokot, januártól pedig az új csok plusz és a falusi csok élénkíthette az ingatlanpiacot.

  • Az ingatlanhiteleknél jelentős kamatcsökkenésekkel indult az év, a csokos hitelek esetében vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti kamattal nyújtanak hitelt, a többi lakáshitelnél pedig a 7,3 százalékos önkéntes kamatplafon alatti kamatok is megjelentek a money.hu összeállítása alapján.

Felülnézet: A Duna House 2023-ra 91 ezer tranzakciót becsült, ennél alacsonyabb éves forgalom az ingatlanközvetítő vállalat saját becslése és a KSH adatai szerint is 2013-ban volt legutoljára.

Mi várható? Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új támogatások bevezetése utáni hónapok fellendülését követően „utazósebességet” vesz fel a lakáspiaci forgalom, ami éves alapon erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől.

  • Idénre a Duna House 110-130 ezer adásvételt vár, ami szintén messze elmarad a 2021-es szinttől, de valamivel még a 2020-as forgalmat is alulmúlja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉletre keltheti a magyar lakáspiacot az állampapírokból távozó pénzEzermilliárdok indulhatnak el az állampapírokból, így minden bizonnyal lezárul az a nihil, ami az elmúlt években kialakult a magyar lakóingatlan-piacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz csok csok plusz falusi csok ingatlan ingatlanpiac lakástámogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.