Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. december 24. 12:06 Podcast, Támogatói tartalom

Mennyire lesznek sikeresek a vakcinák? – a millió dolláros kérdés a részvénypiacokon

Az előrejelzések alapján úgy látszik, hogy a második negyedévre a fejlett piaci országok lakosságának hatvan százalékát be lehet oltani, ami a nyájimmunitást biztosítja. A feltörekvőknél a harmadik negyedév végére érhető el ez a szint, amit elősegít az, hogy a fejletteknél a második félévben már túlkapacitás keletkezik vakcinából. A feltörekvő országokban a lakosság részéről nagyobbnak látszik a hajlandóság az oltás beadatására, mint a fejlett országokban, ami viszont egy olyan kockázat, amit figyelembe kell venni – mondta Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója és portfóliómenedzsere a G7 podcast mai adásában.

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

A következő év második fele a gazdaságban már viszonylag normális időszak lehet. A befektetések keresésénél az olyan cégek között között érdemes szétnézni, amik a pandémia nyertesei, ezért hatalmas eredménynövekedés előtt álltak, de még nem szállt el az árfolyamuk. Vagy pedig olyanok között, amiknek most a mélyben van az árfolyamuk, de arra lehet számítani, hogy van elég forrásuk ahhoz, hogy 2022-től, az élet normalizálódását követően nyereségesen tudjanak működni.

Ez utóbbi kategóriába tartozik Boér szerint sok globális piacra termelő nyugat-európai iparvállalat, európai autógyártók, tőzsdei ingatlancégek, vagy olyan cégek, amik a járvány alatt online üzletágat tudnak kialakítani, és ezzel hoznak létre jelentős növekedési potenciált.

Az alacsony árfolyam azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a cég jó befektetési célpont. Ha valaminek leesett az árfolyama, és azt látjuk, hogy egy-két éven belül vissza tud menni a régi kerékvágásba az üzletmenet, az még nem garantálja azt, hogy azon pénzt is lehet keresni. Hiszen ha a két év alatt nagyon nagy veszteségeket szenved el a cég, és nem talál olyan szereplőt, aki hajlandó a működését megfinanszírozni, akkor kénytelen a részvényeseihez menni, és akár jelentős részvényhígítást is elszenvedni.

Így hiába normalizálódik az ügymenet két év múlva, ha annak a cégnek 10 százaléka helyett csak 5 százalékát fogom birtokolni, akkor gyakorlatilag csak a felére fog visszamenni az árfolyama, és így tartós veszteséget lehet elszenvedni. Ilyenek lehetnek majd a légitársaságok közül azok, amik nagy veszteségeket kényszerülnek elszenvedni, illetve az utazási irodáknál is lehet ilyen veszély

– mondta Boér.

A podcast megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom feltörekvő piacok járvány otp alapkezelő részvény tőzsde vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.