Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. december 24. 12:06 Podcast, Támogatói tartalom

Mennyire lesznek sikeresek a vakcinák? – a millió dolláros kérdés a részvénypiacokon

Az előrejelzések alapján úgy látszik, hogy a második negyedévre a fejlett piaci országok lakosságának hatvan százalékát be lehet oltani, ami a nyájimmunitást biztosítja. A feltörekvőknél a harmadik negyedév végére érhető el ez a szint, amit elősegít az, hogy a fejletteknél a második félévben már túlkapacitás keletkezik vakcinából. A feltörekvő országokban a lakosság részéről nagyobbnak látszik a hajlandóság az oltás beadatására, mint a fejlett országokban, ami viszont egy olyan kockázat, amit figyelembe kell venni – mondta Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója és portfóliómenedzsere a G7 podcast mai adásában.

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

A következő év második fele a gazdaságban már viszonylag normális időszak lehet. A befektetések keresésénél az olyan cégek között között érdemes szétnézni, amik a pandémia nyertesei, ezért hatalmas eredménynövekedés előtt álltak, de még nem szállt el az árfolyamuk. Vagy pedig olyanok között, amiknek most a mélyben van az árfolyamuk, de arra lehet számítani, hogy van elég forrásuk ahhoz, hogy 2022-től, az élet normalizálódását követően nyereségesen tudjanak működni.

Ez utóbbi kategóriába tartozik Boér szerint sok globális piacra termelő nyugat-európai iparvállalat, európai autógyártók, tőzsdei ingatlancégek, vagy olyan cégek, amik a járvány alatt online üzletágat tudnak kialakítani, és ezzel hoznak létre jelentős növekedési potenciált.

Az alacsony árfolyam azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a cég jó befektetési célpont. Ha valaminek leesett az árfolyama, és azt látjuk, hogy egy-két éven belül vissza tud menni a régi kerékvágásba az üzletmenet, az még nem garantálja azt, hogy azon pénzt is lehet keresni. Hiszen ha a két év alatt nagyon nagy veszteségeket szenved el a cég, és nem talál olyan szereplőt, aki hajlandó a működését megfinanszírozni, akkor kénytelen a részvényeseihez menni, és akár jelentős részvényhígítást is elszenvedni.

Így hiába normalizálódik az ügymenet két év múlva, ha annak a cégnek 10 százaléka helyett csak 5 százalékát fogom birtokolni, akkor gyakorlatilag csak a felére fog visszamenni az árfolyama, és így tartós veszteséget lehet elszenvedni. Ilyenek lehetnek majd a légitársaságok közül azok, amik nagy veszteségeket kényszerülnek elszenvedni, illetve az utazási irodáknál is lehet ilyen veszély

– mondta Boér.

A podcast megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta.

Podcast Támogatói tartalom feltörekvő piacok járvány otp alapkezelő részvény tőzsde vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2021. január 16. 07:01 Podcast

Önként égetjük ki magunkat a munkahelyünkön

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb filozófusa, Byung-Chul Han szerint a munka megváltozása összefüggésben van a mentális betegségek terjedésével. K. Horváth Zsolt a G7 Podcast vendége.

G7.hu
2021. január 10. 18:01 Közélet, Podcast

A legmagasabbra jutott magyar multimenedzser, aki készül az elektromos autózásra

Kapitány Istvánnal, a Shell globális alelnökével beszélgettünk karrierről, a magyar hírek követéséről és az elektromos autózásról.

Stubnya Bence
2021. január 9. 06:12 Podcast

Van egy olyan törésvonal a magyar politikában, amiben jobban hasonlítunk az USA-hoz, mint Lengyelországhoz

Csehország, Lengyelország és Magyarország politikai törésvonalai sok szempontból nagyon hasonlóan alakultak a rendszerváltás óta, de a különbségek talán még érdekesebbek. Lindner Attila a G7 Podcast vendége.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.