Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 26. 17:02 Pénz, Vállalat

Aliexpress vagy Ebay? Mindegy, hamarosan egységesek lesznek a szabályok

Miközben a világ legfontosabb gazdasági hatalmai, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió között súlyos kereskedelmi konfliktusok vannak, a triumvirátus az e-kereskedelem területén egy új megállapodás tető alá hozásán ügyködik.

A Bloomberg szerint Kína is csatlakozik az USA, az EU, illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 47 tagállamának ahhoz a csoportjához, amely újraszabályozná a világ internetes kereskedelmét. Becslések szerint éves szinten 25 ezer milliárd dollár sorsáról van szó.

A készülődő megállapodás lényege, hogy a lehető legtöbb akadályt lebontsák az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtt. Ilyen értelemben egyfajta szabadkereskedelmi megállapodáshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a gazdaság egyetlen szegmenséről, jelen esetben az e-kereskedelem szabályrendszeréről döntenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa mindent online rendelsz, nem lesznek képesek kiszállítani nekedÚgy tűnik, hogy a logisztika jelenleg a legszűkebb keresztmetszete az e-kereskedelemnek.

Ennek ellenére sem egyszerű tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket. Kína, amely erőteljesen korlátozza belföldön az internet használatát, eleinte nem akart részt venni a megbeszéléseken, mert túl ambiciózusnak tartotta a célokat. Végül az utolsó pillanatban arra hivatkozva gondolták meg magukat, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer már így is válságban van, amelynek legfőbb tünete az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

„Az e-kereskedelmi tárgyalások elindítása jelentősen segítene a WTO tárgyalási funkciójának megerősítésében, valamint a többoldalú kereskedelmi rendszerbe és a gazdasági globalizációba vetett bizalom erősítésében

– fogalmazott  Zhang Xiangchen, a WTO kínai nagykövete.

Az előzetes egyeztetéseket már tavaly júniusban elkezdték, és idén márciusban várható, hogy most már Kínával kiegészülve ülnek asztalhoz a tárgyalófelek. A célok között szerepel a nemzetközi e-kereskedelem fejlődését akadályozó akadályok lebontása, például az e-szerződések és e-aláírások érvényességének garantálása.

Ha a teljes kiskereskedelmi forgalmat nézzük, jelenleg még az Egyesült Államok vezet a tavalyi 5300 milliárd dolláros összértékkel. De Kína már nincs sokkal lemaradva, hiszen 2018-ban 5200 milliárdos forgalmat bonyolítottak le az ázsiai országban. Idén várhatóan Kína leelőzi az USA-t, és ha a trend marad a következő években is, növelni fogja az előnyét.

 

Az e-kereskedelem arányát tekintve ugyanakkor Kína már most is messze maga mögött hagyja Amerikát. Míg az Egyesült Államokban a kiskereskedelemnek nagyjából csak a tizede zajlik online, Kínában már a 25 százalékot is meghaladja ez az arány.

Ennek megfelelően Kínának azért is érdeke a megállapodás, mert az e-kereskedelemben elképesztő sikereket értek el az olyan nemzetközileg is jegyzett kínai cégek, mint az Alibaba és a Baidu. 

Magyarországon is sokan rendelnek árut közvetlenül Kínából,

a Magyar Posta és a NAV rendszeresen ad ki tájékoztató anyagokat arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen küldeményekre.

Az Alibaba amerikai versenytársa, az Amazon üdvözölte a tárgyalásokat. Szerintük jelentős előnyökkel járhat az Amazon vásárlói és eladói számára az online kereskedelem szabályainak egységesítése. Ha sikerül megállapodni, remélhetőleg a magyar vásárlók számára is még egyszerűbbé válik majd a tengerentúli rendelés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉlelmiszert még mindig nem akarunk online rendelniHiába szárnyal az e-kereskedelem, élelmiszert továbbra is inkább az üzletekben vásárolnak a magyarok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat csomagküldés e-kereskedelem Kína usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.