Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. december 22. 11:19 Pénz, Támogatói tartalom

Nem kell többet választani a jó devizaárfolyam és a biztonságos banki háttér között

Felvették a kesztyűt a fintech fizetési szolgáltatókkal szemben a bankok, egyre több hagyományos bank vezet be eddig csak a fintecheknél elérhető megoldásokat.

Az idén a külföldi kártyás vásárlások jóárasítása is előtérbe került a hagyományos bankoknál. A forintszámlához tartozó kártyával történő fizetést külföldön (vagy külföldi webshopban) eddig jobb volt elkerülni a költségek miatt – ráadásul sokan éppen ezért döntöttek a hagyományos bankokénál átláthatóbb árazással dolgozó fintechek mellett.

Nem volt egyszerű dolga annak mostanáig, aki hagyományos bankjánál képbe akart kerülni külföldi kártyás fizetéseinek valódi költségével. Sokszor nem volt könnyű kideríteni, milyen árfolyamon történt az átváltás a bank és a kártyatársaság részéről, hány átváltás történt és milyen díjak kapcsolódtak a tranzakcióhoz.

Ha például Lengyelországban forintszámlánkról kártyával fizettünk, akkor a kártyatársaság először a saját árfolyamán dollárra vagy euróra váltotta a zlotyt, majd a mi bankunk ezt váltotta forintra. Így kétszer is történt átváltás, ami nem éppen a legkedvezőbb számunkra, hiszen a vételi és eladási árfolyam közötti különbség veszteségként jelenik meg.

Akkor sem voltunk sokkal jobb helyzetben, ha például Ausztriában euróban fizettünk, ugyancsak forintszámlánkhoz tartozó kártyával. Bár ekkor csak egy átváltással kellett számolni*euróalapú kártya esetén , euróról forintra, viszont az jellemzően nem a számunkra legkedvezőbb piaci középárfolyamon történt.

Megoldás: devizaszámla

Ha azonban van egy devizaszámlánk, amire ráadásul az elérhető kedvezőbb árfolyamon, a piaci középárfolyamon váltva rakhatunk eurót, sokkan jobban járunk a külföldi vásárlásoknál.

Az eddig lakossági ügyfeleknek a bankoknál jellemzően nem elérhető piaci középárfolyamnál nincs kedvezőbb átváltási árfolyam: ez az aktuális piaci jegyzések, azaz devizavételi és devizaeladási árfolyamok alapján kalkulált középárfolyam, mindig az éppen aktuális piaci viszonyokat tükrözi.

A téren legutóbb a Gránit Bank lépett nagyot előre. Idén novembertől lehet a magyar piacon a legkedvezőbb, azonnali piaci középárfolyamon devizát váltani a bank mobilalkalmazásában az ügyfeleknek. Ez a szolgáltatás nemcsak közelít az átváltás terén eddig verhetetlen fintechek megoldásaihoz, sőt, pár tekintetben felül is múlja azokat.

Megnéztük, hogy mennyibe kerülne az itthon elérhető, kedvezményes átváltási árfolyamokat használó devizakártyákkal történő fizetés a hagyományos bankoknál és fintecheknél.

 

Ha munkaidőn kívül vagy a hétvégén történik a deviza átváltása a Gránit Banknál, plusz költség akkor sincs, viszont ekkor már nem a piaci középárfolyamon, hanem számlakonverziós árfolyamon vált a bank, ami 1 százalékos felárat tartalmaz. Ez 500 euró átváltása esetében (380 forintos középárfolyamot feltételezve) 1900 forintos plusz költséget jelent.

Miért most?

Több élethelyzet is indokolta az új termék bevezetését. Egyrészt jön a téli külföldi utak szezonja, emellett a Black Friday időszakban a külföldi webshopokban történő fizetési tranzakciók száma is ugrásszerűen nő.  Így azzal számol a bank, hogy a kedvezményes középárfolyamon való devizaváltás a lakosság széles köre számára lesz vonzó megoldás.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.