Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 13. 13:07 Pénz

Azt mondják a magyarok, hogy nem adnak kölcsön az államnak, de a tárcájukhoz nyúlva megváltozik a véleményük

Egy olyan friss közvélemény-kutatás adatai jelentek meg csütörtökön, amely szerint a magyarok jelentős része azért nem vesz állampapírt, mert nem bízik az államban, ugyanakkor az erre vonatkozó friss statisztikák ezt nem igazolják.

Mi történt? Közzétették a Publicus Research Népszava számára június 4-7. között készített felmérését, amiből kiderült, hogy 10-ből 9 magyar nem tervezi állampapír vásárlását.

  • Az ilyen befektetést nem tervezők fele azért nem venne állampapírt, mert nincs megtakarítása, de szintén sokan (44 százalék) vannak azok, akik azzal indokolják a döntésüket, hogy nem bíznak az államban.
  • Kifejezetten azok között, akiknek van megtakarítása, de nem terveznek állampapírt venni, az állammal szemben bizalmatlanok aránya már 72 százalék.

Tágabb kontextus: május végén hirdették ki a kormány új intézkedéseit, amelyek célja a megtakarítások magyar állampapírok felé terelése. 

  • A lakosságot érintően ezek közül a legfontosabb, hogy júliustól kezdve az állampapírokon kívül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után.

A Publicus felmérése szerint a kormány intézkedéséről a megkérdezettek 85 százaléka hallott, és ugyanennyien vannak azok, akik nem értenek egyet vele. Az intézkedést csaknem minden ellenzéki szavazó elutasítja, és még a fideszesek 63 százaléka is helyteleníti.

Igen, de: az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) július eleji közleménye alapján a magyarok máshogy ítélik meg a helyzetet, ha a pénztárcájukról van szó, mint amikor a véleményükről kérdezik őket.

  • A friss adatok szerint ugyanis miután az év elején a havi nettó állampapírértékesítés 70-120 milliárd forint körül alakult, mielőtt májusban bezuhant volna, júniusban 194 milliárd forintra ugrott.
  • Az év első felében ezzel az ÁKK által kitűzött kibocsátási terv 64%-ban teljesült, habár a teljes adósságon belüli lakossági tulajdon a növekedése ellenére sem érte el a kitűzött 20 százalékos célt (19,5 százalék volt).

Felülnézet: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az intézkedések kapcsán azt mondta, a lakosság látra szóló betétállományának 5-10 százalékát szeretnék az állampapírpiacra terelni, ami nagyjából 4-800 milliárd forint.

  • Az ÁKK adataiból ugyanakkor nem derül ki, hogy innen, vagy más befektetési formákból áramlott állampapírba a pénz júniusban.

Mi várható? A júniusi adattal kapcsolatos bizonytalanság miatt kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres a kormány törekvése, az idei költségvetésben pedig nagy problémát jelentenek az állam megnövekedett kamatkiadásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság állampapír megtakarítás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.